Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Grote zorgen over Schiphol, luchthaven moet mogelijk flink krimpen: ‘Economische zelfmoord’

Redactie

Het demissionaire kabinet maakt zich ernstige zorgen over Schiphol, zo meldt de NOS. Juridische adviseurs adviseren "draconische maatregelen", omdat de luchthaven niet voldoet aan stikstofregels en regels op het gebied van geluid en overlast. Ook beschikt de luchthaven niet over een natuurvergunning.

"Je ziet dat het kabinet wordt ingehaald door haar eigen strenge klimaatbeleid", zegt luchtvaartverslaggever voor De Telegraaf Yteke de Jong erover in Goedemorgen Nederland. "Schiphol is van de Staat en nu wordt de Staat eigenlijk straks gehinderd bij haar economische activiteit door eigen toedoen. Dus eigenlijk is dit een soort van economische zelfmoord."

Boeren uitkopen

Bij ingrijpende maatregelen valt te denken aan het het verlagen van de maximumsnelheid op snelwegen in de buurt naar 80 kilometer per uur. Ook is het volgens de juristen bijvoorbeeld nodig om boerenbedrijven in de wijde omgeving op te kopen.

Aan de natuurvergunning wordt gewerkt, maar dat is juridisch heel complex. De kans bestaat dat het aantal vluchten per jaar hierdoor moet verminderen. Zonder ingrijpende maatregelen zou volgens juristen een vergunning afgegeven kunnen worden voor zeker niet meer dan 400.000 vliegbewegingen per jaar.

'Hangt ook samen met de toekomst van KLM'

Dat zou een afname van 20 procent betekenen, maar volgens De Jong verschillen de inzichten over de precieze aantallen. "Er zijn milieuactivisten die zeggen: Schiphol moet gehalveerd worden."

Dat zou ontzettend ingrijpend zijn voor het routenetwerk van het vliegveld. "Je kunt je voorstellen dat je dan straks niet meer direct naar bijvoorbeeld Azië, of heel veel bestemmingen in Amerika, kan vliegen", legt de luchtvaartverslaggever uit. "Het hangt ook heel erg samen met de toekomst van KLM. Die heeft nu een groot overstapnetwerk op de luchthaven. Dat kan de luchtvaartmaatschappij dan mogelijk niet meer doen zoals dat nu is."

VVD-Kamerlid Mariëlle Paul denkt dat het een grote uitdaging wordt om de "juiste balans" te vinden, zo zegt ze in Goedemorgen Nederland. "Ik ben niet degene die die knoop gaat doorhakken, maar er zijn heel veel banen gemoeid met Schiphol. Ook vervult de luchthaven een belangrijke functie, niet alleen voor Nederland, maar ook het hele Europese achterland."

'Onvoldoende nagedacht over gevolgen van beleid en wetgeving'

Volgens directeur van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies Rob de Wijk, ook te gast, wordt er in Nederland onvoldoende nagedacht over de gevolgen van beleid en wetgeving. Deze kwestie is daar weer een voorbeeld van. "Ik word hier heel moedeloos en boos van", zegt hij. "We zien dat met de landbouw en de energievoorziening. Als ik goed ben geïnformeerd hebben we nooit een fundamentele discussie gehad over waar we ons geld mee gaan verdienen als we uit deze energietransitie komen. Dat is heel laakbaar. Daar moet je een goed beeld van hebben."

In de ministerraad vrijdag gaat het kabinet over dit 'hoofdpijndossier' in gesprek. Er wordt naar verwachting echter niet direct een conclusie getrokken. Mogelijk gaat dit nog jaren spelen.

LEES OOK: Meer fraude met Schipholpas, overheid start een campagne


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau