Amalia treedt toe tot de Raad van State: ‘Heel bijzonder moment’
Ze is pas een dag 18, maar Amalia gaat gelijk aan de slag voor Nederland. Woensdagmiddag treedt de kroonprinses toe tot de Raad van State en dat is een bijzonder en historisch moment.
De Raad van State is het hoogste orgaan dat de regering en de Staten-Generaal adviseert op het gebied van wetgeving, legt de voorzitter van de Oranjebond Pieter Verhoeve uit in Goedemorgen Nederland. En het is het hoogste orgaan voor bestuursrecht. "Beatrix zelf trad in 1956 toe tot de Raad van State, Willem-Alexander in 1985. Het komt maar eens in de dertig, veertig jaar voor."
'Vandaag niet over de centjes'
Chef politieke zaken van HCSS Han ten Broeke kan zich goed herinneren toen koning Willem-Alexander 18 werd. "Hij is ongeveer van mijn leeftijd, ietsjes ouder, maar ik herinner mij nog goed die discussie die toen gevoerd werd. Toen ging het ook over de vergoeding die de koning kreeg. Dat is nu met Amalia anders. Ze heeft vorig jaar een prachtige handgeschreven brief aan premier Rutte gestuurd waarin ze afziet van die vergoeding. Dus vandaag hoeven wij het niet over de centjes te hebben, maar over dit bijzondere moment."
De koning staat voor de eenheid van de staat en de natie, de Raad van State staat voor de eenheid van het bestuur, legt Ten Broeke uit. "Als die twee vandaag bij elkaar komen is dat een heel mooi moment. Ook voor ons als land een heel bijzonder moment."
'Formele zakelijke toespraak'
Bij haar toetreding zal Amalia ook gaan speechen, maar dat zal naar verwachting niet al te lang gaan duren, denkt Verhoeve. "Dat zal een formele zakelijke korte toespraak worden. Wat ook leuk is dat Willem-Alexander en ook Beatrix voordat ze koning of koningin werden er regelmatig waren. Beatrix zelfs bijna wekelijks. Het is een belangrijk instituut voor de vorming van een koning of koningin."
Na de toetreding kan de kroonprinses ook deel gaan nemen aan vergaderingen. "Ze heeft geen stemrecht, maar ze kan daar wel veel leren. Daar zit veel wijsheid."