main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP
7 december 2021 — 15:24

Weekcijfers positieve coronatests omlaag, ook R-getal daalt en dagcijfers onder de 20.000

Bijna 148.000 mensen zijn in de afgelopen week positief getest op het coronavirus. Dat is bijna 5 procent minder dan in de zeven dagen ervoor. Het is de eerste keer sinds eind september dat de weekcijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) omlaaggaan. Het instituut benadrukt dat het aantal besmettingen nog steeds “op een hoog niveau” zit.

Volgens het RIVM geven minder mensen door dat ze corona-achtige klachten hebben. Dat kan via de site Infectieradar.nl. Daarnaast maken minder mensen een afspraak om zich te laten testen bij de GGD. Die locaties voerden vorige week ruim 620.000 testen uit, tegen bijna 670.000 een week eerder.

Daling ziekenhuisopnames

Het RIVM registreerde afgelopen week 147.982 positieve tests, tegen ongeveer 155.000 in de week ervoor. Ook het aantal ziekenhuisopnames daalde. In de afgelopen week waren de klachten van 1998 mensen zo erg dat ze op een verpleegafdeling of intensive care belandden. Dat is bijna 7 procent minder dan een week eerder, toen er (na correctie) 2145 opnames waren. Van de 1998 opgenomen mensen kwamen er 343 op een intensive care te liggen, tegen 375 een week eerder.

Sterfgevallen en daling R-getal

In de afgelopen week kreeg het RIVM bericht dat 356 coronapatiënten aan de gevolgen van de besmetting zijn overleden. Ook dat is een daling ten opzichte van een week eerder, toen er 367 meldingen van sterfgevallen waren. Het zijn vooral 50-plussers, maar er is ook een twintiger bij.

Het reproductiegetal daalde van 0,99 naar 0,95. Dat is het laagste niveau sinds half september, voor het begin van de huidige golf. Het geeft aan dat het coronavirus meer moeite heeft om nieuwe mensen te besmetten.

Dagcijfers

Van maandag op dinsdag zijn er 18.017 nieuwe coronagevallen gemeld bij het RIVM. Afgelopen drie weken was het aantal nieuwe positieve tests vrijwel elke dag hoger dan 20.000. Het RIVM meldde vorige week woensdag 18.525 nieuwe positieve tests, maar dat kwam door een storing. Ditmaal is van een storing geen sprake, aldus het instituut.

Het RIVM denkt dat het relatief lage aantal positieve tests dinsdag echt het gevolg is van een dalende besmettingsgraad en bijvoorbeeld niet van een toename in het gebruik van coronazelftests. Het zou kunnen dat het begin van een kentering in de besmettingscijfers is ingezet, aldus het instituut.

De laatste weken bleef het aantal nieuwe coronagevallen dagelijks hangen rond de ruim 20.000. Ook het weekgemiddelde ligt dus al enige tijd op dat niveau. Afgelopen zeven dagen kregen gemiddeld 21.141 mensen per dag te horen dat ze corona hadden opgelopen.

Afgelopen etmaal zijn er 68 meldingen van een aan corona gerelateerd overlijden binnengekomen bij het RIVM. Dat wil niet zeggen dat ze allemaal in de afgelopen 24 uur zijn gestorven, want soms duurt het een tijdje voordat het aan het RIVM is doorgegeven als iemand met corona is overleden.

LEES OOK: Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen voor derde dag op rij gestegen

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
ING staat medewerkers toe Fries te praten met Friese klanten

Friestalige medewerkers van ING mogen nu ook Fries praten met klanten, als de klant dat wil, zeggen ING en de Friese gedeputeerde Eke Folkerts (Taal)….

Lees meer

Extra terugleverkosten om zonnepanelen niet verboden, stelt ACM

Energiebedrijven mogen kosten in rekening brengen bij eigenaren van zonnepanelen, mits deze niet onredelijk zijn. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na onderzoek….

Lees meer

Actievoerders verhogen barricade bij bezetting UvA-terrein

De barricade die door demonstranten is opgeworpen bij de pro-Palestijnse bezetting van een terrein van de Universiteit van Amsterdam wordt verder opgehoogd. Actievoerders verstevigen de…

Lees meer

Israël: geen doorbraak in overleg Caïro, delegatie blijft wel

Israël ziet geen signalen van een doorbraak bij het overleg in Caïro over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. De delegatie van het land blijft wel…

Lees meer

Jonge Italianen leven niet la dolce vita: ‘Je droomt ervan, maar de werkelijkheid steekt anders in elkaar’

La dolce vita, het zoete leven. Een Italiaans begrip, maar bestaat dit alleen in films of is het ook binnen handbereik voor de Italiaanse millennial?…

Lees meer

Rector UvA: gesprekken met demonstranten nog vruchteloos

Het overleg tussen het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de pro-Palestijnse demonstranten die het Binnengasthuisterrein bezetten, heeft nog geen concrete afspraken opgeleverd….

Lees meer

16-jarig slachtoffer steekincident Helmond overleden

Het slachtoffer van het steekincident in Helmond in de nacht van dinsdag op woensdag is overleden, meldt de politie. De 16-jarige jongen overleed woensdagochtend in…

Lees meer

Europees SGP-lijsttrekker Ruissen: ‘Schandalig dat UvA lijst met Israëlische contacten vrijgeeft’

Europees SGP-lijsttrekker Bert-Jan Ruissen vindt het “schandalig” dat de Universiteit van Amsterdam (UvA) zo makkelijk meegaat in de eis van pro-Palestijnse demonstranten om een contactenlijst…

Lees meer