main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 7 december 2021 — 09:57

Prinses Amalia viert 18e verjaardag: ‘Kunnen uitkijken naar zeer interessante reis naar koningschap’

Prinses Amalia blaast vandaag achttien kaarsjes uit. Dat betekent dat haar leven vanaf nu meer in het teken staat van haar toekomstige rol als koningin van Nederland. Hoe Amalia haar verjaardag viert is niet bekendgemaakt, maar eerder dit jaar op Koningsdag liet ze in ieder geval weten dat ze het niet heel spannend vond om 17 te worden, dus dat “18 niet heel anders zou zijn”.

En dat is misschien wel tekenend voor haar persoonlijkheid. Volgens koningshuisdeskundige Justine Marcella is de dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima iemand die “behoorlijk met twee voeten op de Hollandse grond staat”.

“Toen ze klein was, was ze heel ontwapenend”, zegt Marcella, hoofdredacteur van het blad Vorsten, in Goedemorgen Nederland op NPO 1, over de kroonprinses. “Ze is wat rustiger geworden nu ze ouder is. Ze lijkt zich heel erg bewust van haar positie.”

Koningshuisdeskundige Jan-Kees Emmer vult Marcella aan: “Ze is welbespraakt en heeft geen cameravrees. In dat opzicht doet ze echt haar best om niet een ‘showversie’ te zijn.” Daarmee refereert Emmer naar wat de kroonprinses zei op Koningsdag 2019, in Amersfoort: “Ik wil me hier gewoon zo goed mogelijk neerzetten. En geen showversie van mezelf. Dat is heel eerlijk.” Volgens Emmer kunnen we “uitkijken naar een zeer interessante reis naar het koningschap”.

Mocht koning Willem-Alexander overlijden of afstand doen van de troon, wordt Amalia nu ze achttien is volgens de erfopvolging zoals die in Grondwet is vastgelegd de nieuwe koningin.

De Raad van State

Woensdag wordt Amalia geïnstalleerd in de Raad van State, officieel voorgezeten door het staatshoofd, momenteel Amalia’s vader Willem-Alexander. Die installatie wordt gezien als de officiële voorbereiding op het koningschap. Vanaf woensdag mag ze zelf ook aanwezig zijn bij vergaderingen van de Raad van State.

“Daar leer je hoe Nederland bestuurd wordt en welke wetten er gemaakt worden, die ze later zelf moet ondertekenen.” Een belangrijke stap, legt Emmer uit. Vervolgens gaat de kroonprinses nog zeker vier jaar studeren, en daarna gaat ze een programma volgen. “Je kunt verwachten dat ze iets op het internationale toneel gaat doen, net als haar ouders”, zegt Emmer. “De Oranjes voelen zich erg thuis binnen de Verenigde Naties, ook gesteund door het Nederlandse kabinet. Je mag verwachten dat ze daar een rol gaat krijgen.”

Of bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC), zegt Marcella, net als haar vader. Hij was sinds 1998 lid van het IOC, maar deed afstand van zijn zetel in het olympisch comité toen hij koning werd. “Ze is gek van paardrijden, en dat is natuurlijk ook een hele mooie positie”, zegt Marcella.

Een toekomstig vorst doet er goed aan zich te verdiepen in actuele maatschappelijke problemen, denkt Marcella. Zo verdiepte Willem-Alexander zich als kroonprins in waterbeheer. In Nederland werd hij eerst lid en in 2000 voorzitter van de Commissie Integraal Waterbeheer, die in 2004 werd opgevolgd door de Adviescommissie Water (AcW).

Ook Amalia zal zich dus moeten gaan verdiepen in thema’s die leven in de samenleving, denkt Marcella. “Ik denk dat klimaat en duurzaamheid bij deze generatie aanslaat”, zegt zij.

‘Gaat Amalia als geëmancipeerde vrouw een rol spelen bij Defensie?’

Emmer vraagt zich vooral af hoe de troonopvolgster zal omgaan met Defensie. “Haar vader is na zijn studie bij de marine gegaan. Gaat zij als geëmancipeerde vrouw nog een rol spelen bij Defensie?”

De band tussen de Oranjes en de strijdkrachten is altijd sterk geweest, benadrukt Emmer. “Bij Wilhelmina en Beatrix was dat minder, want toen was dat nog echt een mannending. Maar nu is dat geen mannending meer.” Marcella vult aan: “In België en Zweden hebben de prinsessen ook bij Defensie gezeten, maar het zou voor Nederland wel een noviteit zijn.”

LEES OOK: Oranjebond roept Nederlanders op 18e verjaardag van Amalia groots te vieren: ‘Ook als teken van verbondenheid’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: huisartsentekort neemt in rap tempo toe

Overvolle wachtkamers en huisartsen die niet aan de vraag kunnen voldoen. De harde realiteit, met een toenemend tekort aan huisartsen. Kunnen wij straks überhaupt nog voor onze problemen naar de huisarts?

Kijk hier terug!

Zaterdag 22.00 uur

Terugkijken: Johan Remkes bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Hij ontvangt: VVD-leider Dilan Yeşilgöz, oud-informateur en minister Johan Remkes, voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof en schrijver Lale Gül over haar nieuwe boek Ik ben vrij.

Klik hier en luister terug!

Oud-informateur Johan Remkes vindt intrekken spreidingswet onlogisch en onverstandig

Oud-informateur Johan Remkes begrijpt niet dat PVV, VVD, NSC en BBB hebben besloten de spreidingwet in te trekken. “Ik vond dat een van de zeer…

Lees meer

VVD-prominent Johan Remkes vindt sorry-brief van Plasterk ‘volstrekt idioot’

Oud-informateur Johan Remkes uit kritiek op het afgelopen formatieproces. “Ik heb eerlijk gezegd de afgelopen dagen met stijgende verbazing naar Den Haag zitten kijken”, zegt…

Lees meer

Joost Klein voor het eerst sinds songfestival weer op het podium

Joost Klein staat zondag voor het eerst sinds alle gebeurtenissen tijdens het Eurovisie Songfestival in Zweden op het podium. De 26-jarige artiest beklimt op evenementenlocatie…

Lees meer

Code geel in oosten en zuiden om onweersbuien met veel regen

Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien in Gelderland, Noord-Brabant en Limburg in de middag. Die buien kunnen vanaf 14.00 uur zeer plaatselijk leiden tot wateroverlast….

Lees meer

JOVD ook geen fan van idee ‘premier Plasterk’

De jongerenafdeling van de VVD wil niet dat Ronald Plasterk minister-president wordt. Dat zegt voorzitter Mauk Bresser tegen de NOS. Daarmee sluit de JOVD zich…

Lees meer

Economen twijfelen of nieuw regeerakkoord positief zal zijn voor de economie

Economen van ING durven nog niet te zeggen of het nieuwe regeerakkoord in Den Haag goed of slecht is voor de Nederlandse economie. In een…

Lees meer

Jetten (D66) waarschuwt: ‘Allergrootste onderwijsbezuiniging van de eeuw’

PVV, VVD, NSC en BBB begaan een blunder als ze inderdaad gaan bezuinigingen op onderwijs, waarschuwt D66-leider Rob Jetten tijdens een campagnebijeenkomst in poppodium Annabel…

Lees meer

Zweedse achterstandswijk legt pijnlijk contrast bloot: ‘Mensen sterven hier negen jaar eerder’

Zweden lijkt op het eerste oog het perfecte land: het bruto binnenlands product is hoog, de natuur is adembenemend en de emancipatie is een waar…

Lees meer

Nieuwe DNA-technieken moet recherchewerk eenvoudiger maken: ‘Je weet gelijk of het menselijk is’

Voor rechercheurs is het meestal niet mogelijk om met zekerheid gedetailleerde DNA-sporen vast te stellen op een plaats delict. Als het aan lector aan de…

Lees meer

Nieuw kabinet wil zwaarder straffen en meer blauw op straat, maar hoe uitvoerbaar is het? ‘Financiële dekking is er niet’

De plannen op het gebied van misdaadbestrijding is evenwichtig verdeeld tussen PVV, NSC, VVD en BBB. Dat valt te lezen in het hoofdlijnenakkoord dat donderdag…

Lees meer

Na eerste examenweek ruim twee keer zoveel klachten als in 2023

Bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) zijn vrijdag beduidend minder klachten (20.000) binnengekomen dan in de voorgaande dagen. Toch is het totaal van 220.000…

Lees meer

Nijkerk stelt zoeken asielopvang uit om akkoord formatie

De Gelderse gemeente Nijkerk gaat voorlopig niet zoeken naar een opvanglocatie voor asielzoekers. Aanleiding is het hoofdlijnenakkoord dat PVV, VVD, NSC en BBB hebben bereikt….

Lees meer