Prinses Amalia viert 18e verjaardag: ‘Kunnen uitkijken naar zeer interessante reis naar koningschap’
Prinses Amalia blaast vandaag achttien kaarsjes uit. Dat betekent dat haar leven vanaf nu meer in het teken staat van haar toekomstige rol als koningin van Nederland. Hoe Amalia haar verjaardag viert is niet bekendgemaakt, maar eerder dit jaar op Koningsdag liet ze in ieder geval weten dat ze het niet heel spannend vond om 17 te worden, dus dat “18 niet heel anders zou zijn”.
En dat is misschien wel tekenend voor haar persoonlijkheid. Volgens koningshuisdeskundige Justine Marcella is de dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima iemand die “behoorlijk met twee voeten op de Hollandse grond staat”.
“Toen ze klein was, was ze heel ontwapenend”, zegt Marcella, hoofdredacteur van het blad Vorsten, in Goedemorgen Nederland op NPO 1, over de kroonprinses. “Ze is wat rustiger geworden nu ze ouder is. Ze lijkt zich heel erg bewust van haar positie.”
Koningshuisdeskundige Jan-Kees Emmer vult Marcella aan: “Ze is welbespraakt en heeft geen cameravrees. In dat opzicht doet ze echt haar best om niet een ‘showversie’ te zijn.” Daarmee refereert Emmer naar wat de kroonprinses zei op Koningsdag 2019, in Amersfoort: “Ik wil me hier gewoon zo goed mogelijk neerzetten. En geen showversie van mezelf. Dat is heel eerlijk.” Volgens Emmer kunnen we “uitkijken naar een zeer interessante reis naar het koningschap”.
Mocht koning Willem-Alexander overlijden of afstand doen van de troon, wordt Amalia nu ze achttien is volgens de erfopvolging zoals die in Grondwet is vastgelegd de nieuwe koningin.
De Raad van State
Woensdag wordt Amalia geïnstalleerd in de Raad van State, officieel voorgezeten door het staatshoofd, momenteel Amalia’s vader Willem-Alexander. Die installatie wordt gezien als de officiële voorbereiding op het koningschap. Vanaf woensdag mag ze zelf ook aanwezig zijn bij vergaderingen van de Raad van State.
“Daar leer je hoe Nederland bestuurd wordt en welke wetten er gemaakt worden, die ze later zelf moet ondertekenen.” Een belangrijke stap, legt Emmer uit. Vervolgens gaat de kroonprinses nog zeker vier jaar studeren, en daarna gaat ze een programma volgen. “Je kunt verwachten dat ze iets op het internationale toneel gaat doen, net als haar ouders”, zegt Emmer. “De Oranjes voelen zich erg thuis binnen de Verenigde Naties, ook gesteund door het Nederlandse kabinet. Je mag verwachten dat ze daar een rol gaat krijgen.”
Of bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC), zegt Marcella, net als haar vader. Hij was sinds 1998 lid van het IOC, maar deed afstand van zijn zetel in het olympisch comité toen hij koning werd. “Ze is gek van paardrijden, en dat is natuurlijk ook een hele mooie positie”, zegt Marcella.
Een toekomstig vorst doet er goed aan zich te verdiepen in actuele maatschappelijke problemen, denkt Marcella. Zo verdiepte Willem-Alexander zich als kroonprins in waterbeheer. In Nederland werd hij eerst lid en in 2000 voorzitter van de Commissie Integraal Waterbeheer, die in 2004 werd opgevolgd door de Adviescommissie Water (AcW).
Ook Amalia zal zich dus moeten gaan verdiepen in thema’s die leven in de samenleving, denkt Marcella. “Ik denk dat klimaat en duurzaamheid bij deze generatie aanslaat”, zegt zij.
‘Gaat Amalia als geëmancipeerde vrouw een rol spelen bij Defensie?’
Emmer vraagt zich vooral af hoe de troonopvolgster zal omgaan met Defensie. “Haar vader is na zijn studie bij de marine gegaan. Gaat zij als geëmancipeerde vrouw nog een rol spelen bij Defensie?”
De band tussen de Oranjes en de strijdkrachten is altijd sterk geweest, benadrukt Emmer. “Bij Wilhelmina en Beatrix was dat minder, want toen was dat nog echt een mannending. Maar nu is dat geen mannending meer.” Marcella vult aan: “In België en Zweden hebben de prinsessen ook bij Defensie gezeten, maar het zou voor Nederland wel een noviteit zijn.”
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Door de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…
Lees meerDe verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…
Lees meerZaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…
Lees meerDe manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…
Lees meerVan Wilders die opriep tot het ontslag van burgemeester Femke Halsema tot PVV-staatssecretaris Chris Jansen die nog achter de minder Marokkanen-uitspraak staat. Dit zijn de…
Lees meerHet verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…
Lees meerTussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meerGroenLinks-PvdA-Kamerlid Kati Piri heeft de voorgenomen reis van buitenlandminister Caspar Veldkamp naar Israël niet gelekt om het debat te laten escaleren. Dat denkt politiek commentator…
Lees meerIn Zeeland groeit het wantrouwen in Den Haag met de dag. Van beloofde compensatiemaatregelen voor de marinierskazerne die niet kwam, komt in de praktijk weinig…
Lees meer