Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Prinses Amalia neemt zitting in Raad van State: ‘Periode van onbezorgde jeugd ligt achter haar’

Peter Visser

Prinses Amalia blaast vandaag achttien kaarsjes uit. Woensdag zal ze worden geïnstalleerd in de Raad van State, officieel voorgezeten door het staatshoofd, momenteel Amalia’s vader Willem-Alexander. De installatie wordt gezien als de officiële voorbereiding op het koningschap. Vanaf woensdag mag ze zelf ook aanwezig zijn bij vergaderingen van de Raad van State.

Daarnaast neemt Amalia zitting in de Afdeling advisering, vertelt staatsrechtkenner Peter Rehwinkel in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Die brengt adviezen uit over wetgeving en bestuur." Al verwacht hij niet dat de kroonprinses de vergaderingen in eerste instantie daadwerkelijk zal bijwonen. "Ze zit nog in haar tussenjaar en heeft daarna haar studietijd."

Toch verandert er in de praktijk wel het één en ander nu Amalia volwassen is. "Vanaf je achttiende ben je normaal gesproken bij Prinsjesdag aanwezig. Misschien is ze dat op een gegeven moment ook wel bij de traditionele Nieuwjaarsontvangst in het paleis op De Dam." Er komt dus wat vaker een representatieve verplichting kijken. "De periode van haar onbezorgde en ook wat beschermde jeugd, die Willem-Alexander en Maxima hun dochters hebben geboden, ligt achter haar."

Toespraak Amalia

Bij de installatie in de Raad van State zal Amalia worden toegesproken door haar vader, koning Willem-Alexander. Daarna spreekt Amalia zelf, waarna ook de vicevoorzitter van de Raad van State, Thom de Graaf, het woord neemt. "Het is een heel formeel gebeuren", zegt koningshuisdeskundige Jan-Kees Emmer. "De toespraak van De Graaf is wel het meest pikant. Want hij is de man die ooit als parlementslid van D66 heeft geprobeerd om het koningshuis uit de Raad van State te duwen. Ik ben heel benieuwd hoe hij zijn draai zal maken."

Wat voor toespraak Amalia zal geven "is een beetje speculeren", zegt Emmer. "Als we kijken naar de toespraak die Willem-Alexander destijds hield, dan is het een toespraak van dankbaarheid en verwachtingen. En een moment om aan te geven dat de studie belangrijker is dan het bezoek aan de Raad van State. Dus ik verwacht dat zij in haar toespraak de ruimte zal claimen om zich in alle rust voor te bereiden op het koningschap."

Amalia beantwoordt vragen media

Hoofdredacteur van het blad Vorsten Justine Marcella verwacht dat we ook iets van Amalia 'zelf' gaan zien. "Natuurlijk schrijft ze haar toespraak niet helemaal alleen. De koning heeft een fantastische speechschrijver in dienst. Maar ze zal na afloop ook vragen beantwoorden van de media en dat is nieuw."

Dat was in de tijd van haar oma en vader nog niet zo, zegt Marcella. "Het is gedurfd, maar ik denk wel dat ze het aankan. We zagen al dat toen ze heel jong was ze diplomatiek weet te antwoorden. Ze gaat ook nog een boom planten. Dus we krijgen best veel Amalia morgen te zien. Dat is anders omdat we haar normaal alleen met de fotosessies zien en op Koningsdag. Dat geeft toch een ander beeld dan dit, wat toch veel meer van staatsrechtelijk belang is."

Maar het vuur zal haar door de aanwezige pers niet aan de schenen worden gelegd. Vanwege coronamaatregelen zijn er slechts zes journalisten die vragen mogen stellen en die vragen zijn vooraf gedeeld met de Rijksvoorlichtingsdienst, zegt Marcella. "Ze zijn wel iets minder streng dan jaren geleden. Maar voor haar is het voor het eerst dat ze de pers te woord staat in deze mate."

'Ze is made for the job'

Emmer en Marcella verwachten allebei veel van de publieke optredens van de kroonprinses. Volgens Emmer is Amalia goed in de omgang met de pers, al sinds hele jonge leeftijd. "Op de momenten dat zij op Koningsdag wat zei, wist ze vaak handig vragen te ontwijken of er een kwinkslag aan te geven." Volgens Marcella is Amalia "een natural" in waardigheid. "Ze is made for the job, een natuurtalent."

En dat is niet aangeleerd, zegt Emmer. "Dat zit er echt in." Volgens hem had Willem-Alexander op jonge leeftijd veel meer moeite met spreken in het openbaar, wijst hij naar de installatie van de toen nog kroonprins op achttienjarige leeftijd in de Raad van State. "Je ziet dat hij gespannen was en veel moeite had om te toespraak tot een goed einde te brengen. Dan is niet op zijn lijf geschreven. De koning heeft er heel lang over gedaan om daar te komen. Daarom verwacht ik in dat opzicht veel meer van Amalia."

Volgens Emmer wordt Amalia na vandaag sowieso minder uit de wind gehouden door haar ouders. "Ze is nu meerderjarig dus gaat onder die vleugels van de koning en koningin vandaan en zal daardoor steeds zichtbaarder worden", besluit hij.

LEES OOK: Prinses Amalia viert 18e verjaardag: ‘Kunnen uitkijken naar zeer interessante reis naar koningschap’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Vijftig van onze jongens zitten in het leger, negen zijn gesneuveld'
1:43

'Vijftig van onze jongens zitten in het leger, negen zijn gesneuveld'

'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'
1:19

'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken
1:43

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'
1:34

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Team Bruh of Team Bro?
1:15

Team Bruh of Team Bro?

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau