main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 7 december 2021 — 10:31

‘Opvallende positieve geluiden’ rondom kabinetsformatie, maar bordesscène vóór kerst lijkt uitgesloten

Komt er nu wel of geen formatie voor kerst? Dat is de grote vraag. Formateurs Johan Remkes en Wouter Koolmees zeggen dat de formerende partijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie goede vorderingen hebben gemaakt. De bedoeling is dat er voor de kerst een akkoord op tafel ligt voor een nieuw kabinet.

Niet eerder in Nederland heeft het zo lang na verkiezingen geduurd om een kabinet te vormen. Het liep ook niet helemaal lekker tussen de fractievoorzitters van de twee grootste partijen: Mark Rutte (VVD) en Sigrid Kaag (D66). “Je zag het debat na ‘functie elders’ flink ontsporen en ook na de zomer bleef die storm maar blazen”, verklaart politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winther de trage gang van zaken in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

‘Positieve geluiden’

Inmiddels lijkt de relatie tussen de twee ontdooid en is het einde toch echt in zicht. “Er is nu toch wat gebeurd tussen die twee. Ik hoor opvallende positieve geluiden. Ook wel een beetje uit pragmatisme, want er is niet echt een alternatief.”

De formatiebesprekingen verlopen dus goed volgens De Winther, maar hij vraagt zich wel af hoe het gaat lopen als “men dagelijks met elkaar moet gaan onderhandelen, voor al die dingen die je toch niet hebt afgesproken in het regeerakkoord”.

Foto bordes

Als er dan een akkoord is, vindt snel de traditionele bordesscène plaats. Dan stelt het nieuwe kabinet zich voor, met in haar midden koning Willem Alexander, en kunnen er foto’s gemaakt worden. Er gingen geluiden dat dit ook voor kerst zou plaatsvinden, maar daar heeft De Winther zijn twijfels bij. “Dat gaat niet meer lukken”, zegt hij.

Er moet namelijk nog heel wat gebeuren. Als het coalitieakkoord klaar is, komt er eerst nog een debat over het verslag van de informateurs. De formateur moet dan nog benoemd worden. Die moet op zijn beurt allerlei gesprekken gaan voeren met de beoogde bewindslieden, om te achterhalen of er eventueel iets achter de schermen speelt wat hen ervan weerhoudt optimaal te functioneren als minister of staatssecretaris. “Voordat je al die gesprekken hebt gedaan, heb je het over het nieuwe jaar”, voegt De Winther er nog aan toe. “Er wordt nu gedacht aan de eerste of tweede week van januari.”

Inhoudelijk oppositieakkoord

Terwijl de formatie in de afrondende fase zit, presenteren GroenLinks en PvdA een inhoudelijk oppositieakkoord. “Een partijfusie, daar gaan wij niet met zijn tweeën over”, zei GL-fractievoorzitter Jesse Klaver over zichzelf en PvdA-fractievoorzitter Liliane Ploumen in Nieuwsuur. “Dat is een traject waar iedereen inspraak in moet hebben. Dit gaat over de wijze waarop wij samenwerken.”

“Je hoorde heel lang niks meer van de linkse samenwerking”, reageert De Winther. “En ineens waren ze daar. In het tuinhuisje van Ploumen blijken ze te hebben overlegd over een soort samenwerkingsverband. Daar komt dan een oppositieakkoord uit.” En dat een week voordat het echte coalitieakkoord naar buiten komt. “Je zou je kunnen voorstellen dat je pas wilt reageren op de nieuwe plannen als je ze kent. In plaats van dat je nu al zegt dat het de verkeerde plannen zijn. Gewoon maar om je eigen geloofwaardigheid enige kracht bij te zetten.”

De Winther verwacht niet dat het oppositieakkoord nog een rol gaat spelen bij de huidige gesprekken van de formerende partijen. “Dat lijkt mij uitgesloten. Als je kijkt naar het oppositieakkoord, dat hangt van gemeenplaatsen aan elkaar. Had even gewacht tot de echte plannen, dan had je er veel harder en geloofwaardiger tegenin kunnen gaan.”

LEES OOK: Mogelijk maar liefst 20 ministers en 10 staatssecretarissen in nieuw kabinet: ‘Goed voor verdeling werkdruk’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

Nog eens ruim twintig mensen opgepakt om fraude met coronasteun

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft de afgelopen dagen meer dan twintig ondernemers aangehouden in een zaak die draait om fraude met coronasteun, zo…

Lees meer

Oud-ambassadeur Ed Kronenburg: toetreding Zweden en Finland tot de NAVO ‘verandert geopolitieke landschap in één klap’

De op handen zijnde toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO “verandert het geopolitieke landschap in één klap”. Dat zei oud-ambassadeur, en voormalig directeur…

Lees meer

Zweedse regering besluit NAVO-lidmaatschap definitief aan te vragen

De Zweedse regering heeft “formeel besloten” om het lidmaatschap van de NAVO aan te vragen, meldt premier Magdalena Andersson. De aanvraag zal zo spoedig mogelijk…

Lees meer

Vorig jaar minder politiemedewerkers ontslagen

Het aantal politiemedewerkers dat een disciplinaire maatregel opgelegd kreeg of werd ontslagen is vorig jaar licht gedaald, zo meldt de politie maandag vooruitlopend op de…

Lees meer

Horeca herstelt in razendsnel tempo: maar pas in 2023 op oude niveau

De Nederlandse horeca is bezig aan een opmars. In een razendsnel tempo zelfs, schrijft ING in een rapport. Er wordt dit jaar in de horecasector…

Lees meer

Gewonde door schietpartij bij speeltuin in Zoetermeer

In Zoetermeer is zondag een gewonde gevallen door een schietpartij iets na 14.30 uur bij een speeltuin op de Paganinirode. Na het schietincident zijn meerdere…

Lees meer