OMT-lid Illy: ‘Verstandig om alle basisschoolleerlingen te testen’
Het Outbreak Management Team (OMT) denkt dat het verstandig zou zijn om alle basisschoolleerlingen regelmatig een zelftest te laten afnemen. Dat gebeurt sinds kort bij leerlingen vanaf groep 6. Maar volgens OMT-lid en kinderarts Károly Illy zitten de meeste snotterende kinderen in de onderbouw.
Leerlingen zouden dus al vanaf groep 1 moeten worden getest. "Als we echt een slag willen slaan om ervoor te zorgen dat we de kinderen eruit halen die positief testen, dan is het verstandig om het niet alleen in groep 6,7 en 8 te doen", doelt Illy in Goedemorgen Nederland op het zelftesten van kinderen. "Dat is het advies van het OMT. De minister gaat natuurlijk over de haalbaarheid."
En die noemde het advies in een brief aan de Tweede Kamer 'praktisch onhaalbaar'. "Het gaat om enorme aantallen testen, die besteld moeten worden en waarvoor zaken logistiek georganiseerd moeten worden", aldus demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. Om die reden denkt hij dat het op korte termijn niet te regelen is.
"We zeggen niet: het kan wel. Het zou volgens ons verstandig zijn", zegt OMT-lid Illy. "Het gaat erom dat we met z'n allen willen dat de scholen openblijven en dat er zo weinig mogelijk klassen naar huis worden gestuurd, zodat zoveel mogelijk kinderen gewoon naar school kunnen gaan."
Test kindvriendelijk
Volgens Illy zijn de zelftesten die worden gebruikt op scholen kindvriendelijk. "Ik heb het in het Jeugdjournaal de neuspeutertest genoemd. Het is een test die bij verstandig gebruik op een hele goede manier te doen is en helemaal niet zo vervelend is. Het is niet zo'n test als bij de GGD, waarbij het staafje achterin je neus en keel gaat."
De kinderen lijden er volgens hem dus niet onder. "We moeten het ook niet overdrijven. Het is een vrij eenvoudige test, die ook kleine kinderen uitstekend kunnen verdragen. En nogmaals: het is belangrijk omdat we er daardoor voor zorgen dat zoveel mogelijk kinderen gewoon naar school kunnen gaan."
'Zeker effect'
Volgens Illy is het exacte effect op de besmettingscijfers onduidelijk. Maar dat het effect zal hebben, is volgens hem "wel zeker". "En alle beetjes helpen natuurlijk. Het gaat het OMT erom dat we moeten proberen om de kinderen die positief zijn niet naar school te laten gaan en thuis te laten zitten, tot ze weer negatief zijn."
Het OMT had het kabinet ook aangeraden om te kijken of de kerstvakantie misschien een week verlengd zou kunnen worden om het aantal besmettingen op school terug te dringen. Het risico is dat de kinderen dan naar de opvang gebracht worden omdat hun ouders gewoon moeten werken, schrijft De Jonge. Dan zou de maatregel niet helpen.
OMT-advies
Het OMT kwam vrijdag bijeen om te praten over de virusbestrijding. In een nieuw advies wordt onder meer ingegaan op de nieuwe Omikronvariant van het virus. Daar is nu nog weinig over te zeggen. Hetzelfde geldt voor de effectiviteit van de maatregelen die vorige week zijn ingegaan. Het OMT wil nog een week aanzien of er daadwerkelijk een daling in de besmettingen en ziekenhuisopnames optreedt. Tot die tijd worden ook geen extra maatregelen geadviseerd.
Op 14 december houdt het kabinet nog eens alle maatregelen tegen het licht. Dan moet duidelijk zijn in hoeverre de maatregelen die nu zijn getroffen hebben geholpen, en wordt ook opnieuw gekeken naar de maatregelen voor scholen. De Jonge sluit niet uit dat er in een later stadium alsnog tests beschikbaar komen voor kinderen vanaf groep 1.
LEES OOK: Basisscholen ontvangen zelftest: ‘Gros van de ouders staat er positief in’