main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 6 december 2021 — 09:17

Basisscholen ontvangen zelftest: ‘Gros van de ouders staat er positief in’

Basisscholen in heel Nederland hebben van de overheid in totaal 2,4 miljoen zelftesten ontvangen. Dat betekent dat binnenkort leerlingen van groep 6, 7 en 8 zich twee keer per week kunnen laten testen voordat zij naar school kunnen gaan. Dat is de maatregel die het demissionaire kabinet heeft genomen om de besmettingen op scholen tegen te gaan, als tegenprestatie dat deze wel open mogen blijven.

“Als je de pandemie serieus neemt en je wilt die bestrijden, dan is het mooi dat de overheid op deze manier de middelen ook aanreikt”, zegt Gert Tissink, schoolbestuurder van veertien scholen, in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “En dus ook preventief ouders en leerlingen in staat stellen om vroegtijdig zicht te krijgen of je wel of niet positief bent.”

‘Het gros is positief’

De schoolbestuurder is blij met de maatregel, maar dat geldt niet voor iedereen. Sommige ouders zijn het er namelijk niet mee eens. “We kregen bij de aankondiging van de maatregel al heel veel reacties van ouders die zeiden: als je maar niet denkt dat mijn kind daaraan meedoet.”

Gissink laat wel weten dat “het gros van de ouders er positief instaat” en “op deze manier willen meewerken om besmettingen te voorkomen”. Maar heeft zo’n zelftest nog wel nut als een deel weigert eraan mee te doen? “Als we ervan uitgaan dat het gros van de leerlingen het wel doet, dan heeft het wel zin. We blijven het op een positieve manier uitdragen en wij blijven ouders wijzen op hun verantwoordelijkheid.”

Positieve test

Als leerlingen twee keer per week zich laten testen, dan komt het natuurlijk voor dat deze soms positief uitvalt. “Dan gaan kinderen thuis in quarantaine en als meerdere kinderen positief testen, dan gaat de hele groep in quarantaine”, vertelt Gissink.

Sportjournalist en hoofdredacteur van Helden Magazine, Barbara Barend, is zelf moeder van een kind in die leeftijdscategorie. “Ik heb er geen zin in en hij al helemaal niet”, zegt zij over de zelftesten die thuis afgenomen moeten worden. “Maar ik denk dat wij er niet aan ontkomen. Het probleem is dat die kinderen niet ziek worden, maar leraren raken ook besmet en werden goed ziek toen er nog geen vaccinaties waren.”

LEES OOK: Coronazelftesten in veel winkels en online uitverkocht: ‘Deze week worden de winkelvoorraden weer aangevuld’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

Met miljoenen huishoudens die financieel in de knel raken richt vakbond FNV de ogen op de politiek en het bedrijfsleven. Zij moeten over de brug komen met geld. De bond wil daarvoor de straat op gaan en actie voeren. Voorzitter Tuur Elzinga praat erover met Thomas van Groningen in Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Zorgen over lage waterstand: Rijn ligt nog maar paar centimeter boven laagste waterstand ooit

Het is uitzonderlijk dat de Rijn middenin de zomer zeer waarschijnlijk een recordlage stand gaat bereiken. Gewoonlijk is de gemiddelde waterstand bij Lobith in deze…

Lees meer

Boerenorganisaties niet blij met Remkes en koepels: ‘Ze spelen een politiek spel’

Boerenorganisaties vinden het maar niets dat bemiddelaar Johan Remkes met allerlei koepelorganisaties overleg aan het voeren is over de stikstofproblemen. “Dit gaat helemaal niks opleveren….

Lees meer

FNV-voorzitter Elzinga voorziet stakingen: ‘Inflatiecompensatie nodig, anders wordt het hete herfst’

Het kabinet overlegt deze week opnieuw over wat het kan doen tegen de torenhoge inflatie en de koopkrachtcrisis. Den Haag kijkt daarbij ook naar werkgevers….

Lees meer

Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in