Inflatie naar hoogste niveau sinds 1982, Dassen (Volt) wil stijging minimumloon per 1 januari
Het dagelijks leven is de afgelopen maand 5,2 procent duurder geworden dan een jaar eerder. De prijzen voor goederen en diensten zijn sinds september 1982 niet meer zo hard gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Fractievoorzitter van Volt Laurens Dassen pleit er daarom voor om per 1 januari het minimumloon op te schroeven met 5,5 procent.
"Dat komt neer op 70 euro extra per maand", zegt Dassen in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Dat is nodig omdat de prijzen in de supermarkt en bouwmarkt en energieprijzen heel hard aan het stijgen zijn. Dan moet je zorgen dat mensen hun koopkracht voor 2022 behouden."
Gas en elektriciteit werden fors duurder, maar ook kleren stegen in prijs. De inflatie was vorige maand fors hoger dan de 3,4 procent in oktober. Volgens Dassen kunnen we met zijn voorstel "niet wachten tot de formatie. De mensen die dit nodig hebben kunnen er ook niet op wachten".
Dat ondernemers in zijn plannen meer gaan betalen noemt hij "logisch". "We hebben de afgelopen jaren gezien dat de economie is gegroeid, maar dat de minimumlonen niet zijn meegegroeid. Dus dit is ook een beetje achterstallig onderhoud."
'Heel de Kamer wil dit'
De Tweede Kamer stemt vandaag over het voorstel, dat mede is ingediend door zelfstandig Kamerlid Pieter Omtzigt. Dassen heeft er vertrouwen in. Hij wijst erop dat "heel veel politieke partijen in hun verkiezingsprogramma's en campagnes" ook voor een stijging van het minimumloon stonden. "Soms zelfs voor meer dan de 5,5 procent die wij nu voorstellen. Dus eigenlijk heel de Kamer wil dit. Het is nu tijd om daad bij het woord te voegen."
Ook de formerende partijen waren er tijdens de verkiezingen duidelijk over. De VVD pleitte voor een stijging van het minimumloon met 10 procent, terwijl D66 sprak over een stijging van 10 tot zelfs 20 procent. De ChristenUnie zei het minimumloon te willen verhogen en het CDA nam het mee in de doorrekening.
De Winther verwacht geen meerderheid
Volgens politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winther is de kans echter niet groot dat een Kamermeerderheid instemt met het plan van Dassen en Omtzigt. "Het zou me wel een beetje verbazen, omdat de coalitiepartijen vorige week hebben gezegd: we hebben net voor de energieprijzen compensatie uitgedeeld, dus we gaan het niet heel snel nog een keer doen."
Het klopt volgens De Winther dat er overeenstemming is over de stijging van het minimumloon. Maar hij verwacht dat de formerende partijen wachten tot de presentatie van het coalitieakkoord. Dan wordt volgens hem "het hele pakket" gepresenteerd. "Waarom zou je het dan nu weggeven aan twee oppositie-Kamerleden?", aldus De Winther.
Europese Centrale Bank grijpt niet in
Elektriciteit was de afgelopen maand driekwart duurder dan in november vorig jaar. Gas steeg ruim de helft in prijs en benzine was ruim 31 procent duurder dan een jaar eerder. Voor kleding moesten Nederlanders ruim 5 procent meer betalen. Eten en drinken werd 1,1 procent duurder, waarmee de prijzen voor voedingsmiddelen veel harder opliepen dan in oktober.
De Europese Centrale Bank, die als taak heeft de inflatie rond de 2 procent te houden, is ondanks de sterk oplopende prijsstijgingen niet van plan in te grijpen. Nog altijd zijn de rentes op historisch laag niveau. Goedkoop geld stimuleert doorgaans de inflatie.
De oorzaken achter de hoge inflatie zijn tijdelijk, oordelen de beleidsmakers van de centrale bank voor de eurozone vooralsnog. De hoge prijzen zijn onder meer de danken aan een inhaalslag die de industrie moest maken door het verrassend snelle economische herstel van de coronacrisis. Daarnaast zorgde de pandemie in 2020 nog voor erg lage inflatie, soms zelfs prijsdalingen, zo voeren ze aan.
LEES OOK: Nederlandse inflatie op hoogste niveau van afgelopen 24 jaar, zorgen in de Kamer