Ziekenhuizen hogen aantal bedden intensive care op naar 1250: ‘We vragen nog een keer die extra rek’
Het aantal ic-bedden in de ziekenhuizen wordt met ingang van maandag uitgebreid naar 1250. De ziekenhuizen moeten deze bedden gaan leveren en dat betekent dat andere zorg afgeschaald moet worden. Tot dusver waren er ongeveer 1150 ic-bedden beschikbaar, soms wat meer, soms wat minder.
Ziekenhuisbestuurder Marjolein Tasche ziet dat alle ziekenhuizen aan het opschalen zijn, vertelt ze in Goedemorgen Nederland. "Iedereen gaat nog een keer extra zijn best doen om nog een extra bed te bemannen. Bedden op zich is het probleem niet, wel de bemanning: het personeel en de professionals rondom de patiënt. Dat is helaas nodig omdat er zo veel patiënten met corona zijn die ic-zorg nodig hebben. Ze zouden doodgaan als ze die zorg niet zouden krijgen."
'We gaan nog een keer extra van ze vragen'
Maar eigenlijk is dat extra personeel er niet. "Wat dat in de praktijk betekent is dat wij nog een keer extra van ze gaan vragen. Lange diensten, extra diensten. We gaan andere zorg afschalen zodat die mensen op allerlei manieren kunnen helpen zodat je minder ic-verpleegkundigen op meer ic-patiënten kan doen. Alle andere taken nemen we van hen weg en we vragen nog een keer die extra rek van ze."
De planbare zorg categorie 4 en 5 gebeurt in alle ziekenhuis eigenlijk niet meer, legt Tasche uit. "Categorie 4 en 5 is alle zorg die een paar weken kan wachten. Dat zijn de knieën, heupen, liesbreuken, goedaardige tumoren en noem maar op. De zorg die binnen zes weken moet gebeuren, dat noemen we de U3-zorg, die is in sommige ziekenhuizen in gevaar of moet opnieuw gepland worden. Daar komen wij moeilijker aan toe en moeten wij echt kijken in welk gaatje dat zou passen."
'Momenten van suboptimale zorg'
Mocht iemand een hartaanval krijgen, dan rukt nog altijd iedereen uit om te reanimeren, verzekert de ziekenhuisbestuurder. "Maar dat betekent weer dat iets anders langer op zich laat wachten. En soms is het zo dat bij ons vijf ambulances voor de deur staan en wij kunnen niet op hetzelfde moment iedereen heel snel helpen. Het geeft in ieder geval momenten van suboptimale zorg. Omdat het zo vol is, zo veel, zo druk. Dat je toch keuzes maakt en niet op alle momenten optimale zorg geeft die je zou willen leveren."
LEES OOK: Code zwart afgewend: toch meer ic-bedden in ziekenhuizen