main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zaterdag - 4 december 2021 — 17:26

Afscheid Merkel nadelig voor Nederland? ‘De relatie met Duitsland zal minder gunstig worden’

Na zestien jaar heeft Angela Merkel afscheid genomen als bondskanselier van Duitsland. Er gaat een nieuwe wind waaien bij de oosterburen nu Olaf Scholz het stokje overneemt. Ook in Nederland zal dat voelbaar zijn, zo vertelt Duitslandkenner René Cuperus in WNL op Zaterdag op NPO Radio 1.

Nederland en Duitsland hadden onder het bewind van Merkel en Mark Rutte een goede relatie met elkaar. “Het helpt ook als je allebei lang premier bent”, zegt Cuperus. De Duitse stond 16 jaar aan het roer en Rutte inmiddels bijna 11 jaar. “Die hadden een warme band onderling en dat helpt Nederland in een contact met zo’n groot land als Duitsland.”

Focus op Europa

De Duitsers hebben behoorlijk veel contacten in Europa en Cuperus verwacht dat de relatie van Nederland met Duitsland, zeker na het afscheid van Merkel, minder gunstig wordt. “Vooral omdat Scholz (SPD-leider, red.) iets meer is gericht op Zuid-Europa, en dan met name Frankrijk, dan op Noord-Europa.”

Daarnaast heeft de nieuwe regering nog meer plannen. “Ze willen meer investeren in de Europese Unie, in klimaat en energie vinden, en in Europese eenwording”, vertelt Cuperus.

Die gedachte, de focus op Europa, zal in de Tweede Kamer voelbaar zijn. “Partijen als Volt en D66 zullen het heel leuk vinden, maar andere partijen worden er minder vrolijk van”, zegt Cuperus. Echter is het nog altijd een plan dat op de Duitse tafel ligt. “Die sprong voorwaarts in Europa hangt er ook vanaf of Macron (president Frankrijk, red.) herkozen gaat worden in dit voorjaar.”

‘Eenwording is nodig’

Er gaat dus iets gebeuren volgens Cuperus, nu Scholtz de scepter zwaait in Duitsland. “En voor een deel is dat ook nodig. Omdat Europa dreigt in het zwaardere geopolitieke weer het onderspit te delven met landen als China, Rusland en Turkije. Dus iets meer eenheid en kracht is wel nodig.”

LEES OOK: Angela Merkel zwaait na 16 jaar af: ‘Duitsland onbetwist en bescheiden leider van Europa gebleken’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Terugluisteren: wie moeten straks het kabinet gaan vullen?

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, wie moeten dan plaats nemen in het kabinet? Martijn de Greve bespreek het met…

  • Jozias van Aartsen, oud-minister van Landbouw en Buitenlandse zaken en voormalig VVD-fractievoorzitter;
  • Cees Veerman, oud-Landbouwminister voor het CDA;
  • Mark Frequin, voormalig topambtenaar en de schrijver van vele boeken over de samenwerking met bewindspersonen zoals ‘Ja minister, nee minister’.

Klik hier en luister deze uitzending terug.

Concertgebouw schrapt concerten Israëlische groep om demonstratie

Twee concerten van de Israëlische muziekgroep Jerusalem Quartet in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam gaan niet door. Volgens de muziekzaal is dat besluit genomen “vanwege…

Lees meer

Faunabescherming naar rechter wegens afschieten wolf in Wapse

De Faunabescherming stapt naar de rechter in een zaak over de wolf die vorig jaar in Wapse werd doodgeschoten. De dierenorganisatie tekent bij de rechtbank…

Lees meer

Provincie Friesland wil Frysk vier jaar lang stimuleren

Het provinciebestuur van Friesland zet met de Friese Taalnota de komende vier jaar in op een toename van Friestalige communicatie. De provincie wil het schrijven…

Lees meer

Demissionair minister Van Gennip: kwestie Joost Klein nog niet voor Mariëtte Hamer

Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag Mariëtte Hamer doet op dit moment geen onderzoek naar de kwestie Joost Klein. Dat zegt demissionair minister van Sociale Zaken en…

Lees meer

Vakantiegeld wordt weer gestort, maar mensen lossen liever schulden af

Over twee weken krijgen veel Nederlanders hun vakantiegeld weer gestort. Toch gebruikt niet iedereen het geld om op vakantie te gaan, blijkt uit onderzoek van…

Lees meer