Code zwart afgewend: toch meer ic-bedden in ziekenhuizen
Het lukt ziekenhuizen toch om op te schalen in het aantal intensive care-bedden. Komende maandag moeten er verdeeld over heel Nederland 1250 bedden beschikbaar zijn, meldt Trouw. Daarmee komen er honderd bedden extra beschikbaar.
Die toename is een tussenstap naar 1350 ic-bedden. Maar een verdere groei is volgens een aantal ziekenhuizen onhaalbaar, meldt de krant op basis van een rondgang onder 55 ziekenhuizen die worden gevraagd om bij te dragen aan de opschaling van de ic-capaciteit. De groei naar 1250 bedden gaat volgens de ziekenhuizen nu al ten koste van steeds meer acute reguliere zorg. Dat heeft mogelijk gezondheidsschade als gevolg.
Er zijn meer ic-bedden nodig nu er weer meer coronapatiënten in de ziekenhuizen worden opgenomen. Sinds donderdag liggen er 58 nieuwe mensen met covid op de ic, meldde het Landelijk Centrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat cijfer lag dit jaar slechts drie keer hoger. Ook neemt het gemiddelde nieuwe ic-opnames nog toe.
Ic-voorman Diederik Gommers zei vorige week dat ziekenhuizen erg veel moeite hadden om op te schalen naar 1150 ic-bedden en dat verdere groei mogelijk niet haalbaar was. Eén op de tien artsen en verpleegkundigen zit ziek thuis. Daarmee dreigde 'code zwart', waarbij ziekenhuizen niet iedere patiënt een ic-bed kunnen geven. Met de toename in het aantal bedden lijkt dat scenario nu voorlopig afgewend.
Tekort aan personeel blijft
Maar het blijft pappen en nathouden. Ook de komende jaren dreigt het tekort aan ic-personeel te blijven bestaan, zegt V&VN, de beroepsvereniging van verpleegkundigen en verzorgenden, tegen NU.nl. Er worden nog altijd niet voldoende ic-verpleegkundige opgeleid. In 2020 begonnen 462 mensen met de opleiding tot ic-verpleegkundige, zo'n 300 te weinig.
"Als de pandemie blijvend is en we jaarlijks een of twee nieuwe varianten krijgen, dan moet je structureel opschalen", zegt politiek commentator Aylin Bilic in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "We zijn nu twee jaar verder en er is op dit punt nog altijd geen langetermijnoplossing."