main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Advocaat Gerard Spong.
Op1 - 2 december 2021 — 23:56

Advocaat Gerard Spong wil vaccinatieplicht: ‘Regering is net een angsthaas’

Advocaat Gerard Spong pleit voor een vaccinatieplicht. Volgens hem gaat de vrijheid van ongevaccineerden nu voor het leven van anderen. “Ik vind het juridisch en moreel onaanvaardbaar dat een kleine groep vaccinatieweigeraars tot gevolg heeft dat een hele hoop mensen doodgaan”, zegt hij donderdagavond in Op1.

Steeds meer Europese landen bewegen in de richting van een vaccinatieplicht. De leiders van de zestien Duitse deelstaten, bondskanselier Angela Merkel en haar beoogde opvolger Olaf Scholz, willen dat er vanaf februari 2022 een vaccinatieplicht komt voor alle Duitsers, zo werd vandaag bekend. In Frankrijk is er een plicht voor zorgpersoneel, in Griekenland voor mensen vanaf zestig jaar oud en in Oostenrijk voor iedereen.

Spong wil dat Nederland het voorbeeld volgt. “Het leven van een aantal mensen wordt opgeofferd aan de vrijheid van bepaalde mensen om een vaccinatie te weigeren.” De advocaat weet dat er “conflicterende grondrechten in het geding zijn”. Maar het leven van de één mag volgens hem niet voor de vrijheid van een ander gaan.

Volgens Spong is dat de juiste weerspiegeling van zaken. Hij wijst erop dat op de meeste Nederlandse ic’s het merendeel van de patiënten niet gevaccineerd is. “Viroloog Menno de Jong van het Amsterdam UMC zegt dat zeventig procent van de ic-patiënten ongevaccineerde patiënten zijn. Dat betekent dat als je die eruit schift, je een winst boekt voor de belasting van het ziekenhuis.”

Mede door het coronavirus zijn in november veel meer mensen overleden dan gebruikelijk. Het statistiekbureau CBS telt ongeveer 3500 meer sterfgevallen dan normaal. De statistici kunnen later pas nagaan waaraan deze mensen zijn overleden. Wel weten ze dat verhoogde sterfte tijdens eerdere coronagolven grotendeels was veroorzaakt door Covid-19.

‘Slappe hap’

Een vaccinatieplicht invoeren is “juridisch geen enkel probleem”, stelt de advocaat. “Het is al bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens beslist. En ook in onze Grondwet is het geen enkel probleem.” Artikel 11 van de Grondwet, over de onaantastbaarheid van het lichaam, zou namelijk aangepast kunnen worden. “Er kunnen beperkingen worden aangepast krachtens de wet. Dan moet je gewoon een wet maken, zo simpel is het.”

Tekst gaat verder onder tweet. 

Spong noemt het handelen van het demissionaire kabinet “slappe hap”. “De regering is net een angsthaas. In Nederland bungelen we overal onderaan. We zijn de laatste met de boosters, en ga zo maar door. Dat komt omdat we te slap zijn. We hebben politici nodig, zowel in de regering als in de Tweede Kamer, die pittige besluiten durven te nemen.”

Belgische topviroloog waarschuwt voor gevolgen

De Belgische topviroloog Marc Van Ranst is geen voorstander van een vaccinatieplicht. Hij waarschuwt voor de neveneffecten en denkt dat ook andere maatregelen, zoals een 2g-systeem, helpen mensen over de streep te trekken. “Je hebt ook een deel dat je nooit gaat overhalen en zij zullen absoluut radicaliseren.”

Tekst gaat verder onder tweet. 

Volgens Van Ranst is er meer nodig dan vaccinatie alleen om de pandemie te boven te komen, zoals medicijnen. Bovendien hebben we volgens hem de luxe in zowel Nederland als België van een hoge vaccinatiegraad en maakt dat een eventuele vaccinatieplicht minder urgent. “Deze pandemie eindigt ooit. Ik zie de nadelen van een vaccinatieplicht.”

Die nadelen “mogen niet langer duren dan deze pandemie”, waarschuwt de viroloog. “Stel dat sommige mensen echt radicaliseren en die groep wordt groter en ze willen ook andere vaccinaties niet, dan ben je verder van huis.” Van Ranst noemt een vaccinatieplicht “het grootste cadeau aan de antivaccinatiebeweging”.

‘Gewoon goed handhaven’

Volgens Spong moet er bij een vaccinatieplicht ‘gewoon’ goed worden gehandhaafd. “Laat het maar polariseren. Als die prik er maar komt. Als het verplicht wordt, moeten mensen die plicht nakomen.”

Het demissionaire kabinet heeft tot nu toe altijd gezegd geen voorstander te zijn van een vaccinatieplicht.

LEES OOK: Kamer tegen vaccinatieplicht, maar verwerpt desondanks motie

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het Misdaadbureau: Hoe los je een moord op? ‘Ik denk dat de pizzabezorger het heeft gedaan!’

In deze speciale aflevering van Het Misdaadbureau kruipen bezoekers van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden in de huid van een forensisch onderzoeker. 

Presentator Maaike Timmerman en onderzoeksjournalisten Noa van Oostrom en Rick Pietersz zitten met hun neus bovenop een crime scene om een fictief moordmysterie op te lossen. Zij krijgen hulp van doorgewinterde experts van het Nederlands Forensisch Instituut: DNA-deskundige Lex Meulenbroek en forensisch patholoog Bart Latten.

Luister nu naar de podcast!

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Transavia schrapt meerdere vluchten om problemen met vliegtuigen

Transavia zag zich donderdag genoodzaakt om meerdere vluchten te schrappen om problemen met zijn vloot. Volgens de maatschappij konden zes vliegtuigen om uiteenlopende redenen niet…

Lees meer

KLM hervat vrijdag vluchten naar Tel Aviv

KLM vliegt vanaf vrijdag weer dagelijks naar de Israëlische stad Tel Aviv. De luchtvaartmaatschappij staakte die vluchten onlangs omdat Iran tientallen drones afvuurde op Israël….

Lees meer

VS spreken veto uit over volwaardig VN-lidmaatschap Palestina

De VS spreken later donderdag in de Veiligheidsraad van de VN hun veto uit over het Palestijnse verzoek als volwaardig lid van de VN te…

Lees meer

Lelystad blokkeert koningsdagfeest om veiligheid bezoekers

Een feest dat op Koningsdag en in de nacht ervoor gehouden zou worden in het centrum van Lelystad mag niet doorgaan. De gemeente geeft geen…

Lees meer

Mark Rutte: Nederland wil soevereiniteit opgeven voor EU-interne markt

Nederland is zonder meer bereid soevereiniteit op te geven aan de Europese Unie als het gaat om de Europese interne markt, heeft demissionair premier Mark…

Lees meer

Parkeren op vliegveld deze zomer weer fors duurder

Reizigers moeten dit jaar opnieuw rekening houden met gestegen parkeerprijzen op luchthavens. Dat meldt de website Vliegveldinfo.nl, die de parkeertarieven heeft vergeleken van zestien vliegvelden…

Lees meer

Werken tot en met je 67e? Steeds meer 60-plussers raken voor de eindstreep arbeidsongeschikt

Met de eindstreep steeds verder uit zicht raken meer 60-plussers arbeidsongeschikt. Eind 2023 hadden maar liefst 61.761 Nederlanders boven de zestig een WIA-uitkering, veertien procent…

Lees meer

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie het donderdag gepresenteerde jaarverslag over…

Lees meer

Rechter staat gaswinning bij Schiermonnikoog voorlopig niet toe

De gaswinning op de Noordzee ten noorden van Schiermonnikoog gaat voorlopig niet door. De rechtbank in Den Haag heeft de vergunning voor de aanleg van…

Lees meer