main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 1 december 2021 — 12:34

OMT-lid Bonten: alleen met vaccinatiedrang of plicht komen we uit de crisis

Zonder stevige drang of vaccinatieplicht gaat Nederland niet uit de coronacrisis komen. Dat stelde OMT-lid en arts-microbioloog Marc Bonten vanochtend in Sven op 1 op NPO Radio 1. “De politiek draait om de hete brei heen.”

Volgens Bonten is de huidige situatie zo klaar als een klontje. “We komen alleen maar uit deze crisis als de hele bevolking immuniteit opgebouwd heeft.” Maar met de huidige vaccinatiegraad en het aantal genezen gevallen blijven er nog ongeveer een miljoen mensen over die geen enkele immuniteit hebben. “Door de campagnes in de wijken stijgt de vaccinatiegraad met zo’n 0,3% per week”, constateert het OMT-lid. “Maar daarmee houden we het virus niet in toom.”

En dus heeft de politiek momenteel twee keuzes, aldus Bonten. “Als we deze strategie doorzetten, zullen we generieke maatregelen nodig blijven hebben. En dus moet de politiek drang, dwang of een vaccinatieplicht bespreekbaar maken.” Dat is volgens Bonten de enige manier om grootschalige schade aan de volksgezondheid of de economie te voorkomen.

2G

“Dat kan door de instelling van het 2G-beleid”, vervolgt de microbioloog. “Dan zullen meer mensen zich laten vaccineren.” Maar ook een vaccinatieplicht moet bespreekbaar worden in Den Haag, als het aan Bonten ligt. “In Oostenrijk zijn ze begonnen met de invoering daarvan. Je ziet gewoon dat de discussie aan het verschuiven is in Europa.”

LEES OOK: Nog nooit zoveel besmettingen in Nederlandse verpleeghuizen: ‘Boosterprik kwam te laat’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De Podcast Het Misdaadbureau

Wildwesttaferelen in de Nederlandse natuur: stropers maken de buitengebieden onveilig door met vuurwapens te schieten op hazen, reeën en konijnen. Mensen die melding maken van wildstroperij moeten dat soms bekopen met bedreigingen en intimidaties.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Rolf Overdiep, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht, groene boa Wim Kutterik uit Almelo en Bjorn van der Veen, regiomanager in Overijssel en Drenthe van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging. Onderzoeksjournalist Berend Jansen is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Luister nu naar de podcast!

NS waarschuwt honderdduizenden klanten voor datalek

Nederlandse Spoorwegen heeft ongeveer 780.000 klanten gewaarschuwd dat hun persoonsgegevens mogelijk zijn betrokken bij een datalek. Het vervoersbedrijf werkt samen met marktonderzoeker Blauw, en bij…

Lees meer

Rusland straft vader van meisje dat antioorlogstekening maakt

Rusland heeft een man gestraft die bekend is omdat zijn dochter een tekening maakte tegen de Russische oorlog in Oekraïne. Aleksej Moskaljova is tot twee…

Lees meer

Kinderen spannen kort geding aan omdat ze geen afscheid mogen nemen van vader

De rechtbank in Almelo heeft onlangs bepaald dat twee kinderen die niet bij de uitvaart van hun vader mochten zijn, toch afscheid van hem mochten nemen….

Lees meer

Drie puppy’s achtergelaten in natuurgebied Venlo

In het natuurgebied Jammerdal in Venlo zijn maandagavond drie achtergelaten puppy’s gevonden. Het gaat om drie jonge reutjes van ongeveer zes maanden oud, zo meldt…

Lees meer

Treinverkeer Den Bosch – Boxtel hervat na overlast door dassen

Het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel in Noord-Brabant wordt woensdag hervat. Sinds vorige week dinsdag reden geen treinen op het traject omdat dassen bij…

Lees meer

Minister Dijkgraaf (D66) over crisisberaad kabinet: ‘Vastgestelde stikstofdoelen zijn erg belangrijk’

Het kabinet houdt vandaag een topoverleg over de monsterzege van de BoerBurgerBeweging (BBB) en de gevolgen hiervan voor de geloofwaardigheid van de huidige koers die…

Lees meer

Zelfscankassa blijkt duurkoop te zijn: er wordt steeds meer gestolen in supermarkten

Uit politiecijfers blijkt dat het aantal winkeldiefstallen in supermarkten fors is gestegen. In 2021 ging het om 30 duizend, in 2022 om 40 duizend en…

Lees meer