main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 30 november 2021 — 12:55

Nog nooit zoveel besmettingen in Nederlandse verpleeghuizen: ‘Boosterprik kwam te laat’

Nog niet eerder zijn er in zoveel Nederlandse verpleeghuizen bewoners besmet geraakt. Het sluiten van verpleeghuizen is echter uit den boze, zo zegt Jacqueline de Groot, voorzitter van Verenso (vereniging van specialisten ouderengeneeskunde). Er moet nu volop worden ingezet op het zetten van de boosterprik.

In veel verpleeghuizen is het momenteel erg moeilijk om de zorg rond te krijgen, omdat ook personeel steeds vaker besmet raakt. “Met hand-en-spandiensten wordt iedereen eigenlijk zo veel mogelijk geholpen”, zegt De Groot.” Je ziet dat er soms dubbele diensten worden gedraaid, dat iemand van de technische dienst opeens koffie loopt te schenken. Je probeert van alles te doen om het zo goed mogelijk te blijven houden voor de mensen.”

‘Verpleeghuizen nooit meer sluiten’

Maar de verpleeghuizen sluiten? De eerste keer kon het niet anders, zegt De Groot. “Er waren toen onvoldoende testen en beschermingsmiddelen, dus om het virus in te dammen moest dat gebeuren. Maar daarna is iedereen gaan nadenken over hoe dit voorkomen kon worden.”

Ook Ben de Koning, directeur van zorginstelling Frankeland in Schiedam, vindt dat verpleeghuizen “nooit meer” gesloten mogen worden. “Die mensen zitten in de laatste fase van hun leven. Als je dat dan ook nog zonder bezoek moet doen, dat gaan we niet meer doen.”

‘Boosterprik kwam te laat’

Uit de meest recente cijfers van het RIVM blijkt dat in 947 verpleeghuizen ten minste één coronabesmetting is. Het verpleeghuis van De Koning is er daar één van. “Sinds 19 oktober hebben we ongeveer tussen de vijftig en zestig besmette bewoners gehad, en iets meer dan veertig besmette medewerkers”, vertelt hij. Ook hij benadrukt het belang van de boosterprik. “De boosterprik is gewoon te laat gekomen”, zegt hij. “Laten we hier van leren, want waarschijnlijk moeten we over zes of zeven maanden weer.”

Daar is De Groot het mee eens. Het zetten van de boosterprikken bij 80-plussers is op 18 november van start gegaan. “Zeker in huizen waar een eigen medische dienst is loopt dat voorspoedig”, vertelt zij. “Zij kunnen zelf hun boostervaccinaties bestellen en er wordt per regio gekeken hoe het dat in de kleinschalige huizen geregeld kan wonen waar geen medische dienst is.”

Maar het gaat niet alleen om de boosterprik, zegt De Groot. Het is ook belangrijk dat de besmettingscijfers in zijn geheel weer naar beneden gaan en dat men zich beter aan de maatregelen houdt. “Want daardoor komt het binnen in de verpleeghuizen en daar wonen toch kwetsbare mensen die met het minste of geringste ernstig ziek kunnen werken.”

LEES OOK: Radboudumc doet oproep: ‘Kom meteen met boosterprik voor ouderen’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het kabinet het beloofde asielbeleid waarmaken?

Kan het kabinet deze beloftes van het ‘strengste asielbeleid ooit’ waarmaken en wat voor impact heeft het op gemeentes met een azc, en in Ter Apel in het bijzonder?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde (waar Ter Apel onder valt);
  • Politiek journalist van het AD Hans van Soest.

Beluister hier de podcast!

Mart Smeets: Gesaboteerd treinverkeer in Frankrijk rond Olympische Spelen 'natuurlijk te verwachten'

Decennia lang was hij hét gezicht van NOS op de Olympische Spelen: Mart Smeets. De oud-verslaggever, schrijver en bovenal verhalenverteller neemt Thomas van Groningen mee in de wonderlijke wereld van de topsport die hij meer dan 40 jaar van dichtbij meemaakte.

Luister de podcast hier!

Burgemeesters hangen ambtsketen aan de wilgen vanwege bedreigingen: ‘We accepteren dit niet’

Waar in 2020 nog de helft van de Nederlandse burgemeesters aangaf te maken hebben gehad met agressie en geweld, was dit in 2022 toegenomen tot…

Lees meer

Zeven Europese landen onder verscherpt financieel toezicht gesteld

Zeven van de 27 lidstaten van de Europese Unie hebben een veel groter tekort op hun begroting dan volgens Europese regels is toegestaan. Italië spant…

Lees meer

Utrechter (45) elf jaar de bak in voor doodsteken partner

Elf jaar de gevangenis in, dat is de straf die een 45-jarige man uit Utrecht krijgt voor het doodsteken van zijn partner. De man doodde de…

Lees meer

Nederlandse tak kledingketen Esprit failliet, geen zicht op doorstart

De Nederlandse tak van modeconcern Esprit is door de rechter in Amsterdam failliet verklaard. Daardoor verliezen ruim tweehonderd mensen hun baan. Volgens curator Erik Schuurs…

Lees meer

Olympische sporters klagen over organisatie in aanloop naar Spelen

De laatste dagen van voorbereiding op de Olympische Spelen van Parijs verlopen voor de Nederlandse sporters bepaald niet vlekkeloos. Ze klagen over het transport en…

Lees meer

Nederlandse (47) glijdt 70 meter van berg en raakt zwaargewond

Een vrouw van 47 uit Nederland is zwaargewond geraakt tijdens de beklimming van een berg in Oostenrijk. Vlak onder de top gleed ze weg, waarna…

Lees meer

Franse justitie opent onderzoek naar ‘georganiseerde misdaad’

Justitie in Parijs is een onderzoek gestart naar de sabotage-actie die op de dag van de opening van de Olympische Spelen het netwerk van de…

Lees meer

Eerste 1,5 miljard aan bevroren Russische tegoeden naar Oekraïne

De Europese Unie heeft de eerste 1,5 miljard euro van bevroren Russische rentes en dividenden beschikbaar gesteld voor hulp aan Oekraïne. Dat heeft de Europese…

Lees meer

Mart Smeets: gesaboteerd treinverkeer tijdens Olympische Spelen ‘natuurlijk te verwachten’

Volgens oud-sportverslaggever Mart Smeets was het “natuurlijk te verwachten” dat het treinverkeer in Frankrijk gesaboteerd zou worden rondom de Olympische Spelen, zegt hij in het…

Lees meer

Kinderopvang kost heel vaak meer dan landelijke maximumprijs

Kinderopvang kost in veel gevallen meer dan de maximum-uurprijs die landelijk is vastgesteld. Driekwart van de ouders betaalde vorig jaar voor zeker één kind een…

Lees meer

Meer burgemeesters hebben saferoom in huis na forse toename bedreigingen

Burgemeesters en hun gezinnen hebben vaker te maken met bedreigingen aan de voordeur van hun huis. Omdat de dreiging en intimidatie de afgelopen jaren fors…

Lees meer