main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 30 november 2021 — 12:55

Nog nooit zoveel besmettingen in Nederlandse verpleeghuizen: ‘Boosterprik kwam te laat’

Nog niet eerder zijn er in zoveel Nederlandse verpleeghuizen bewoners besmet geraakt. Het sluiten van verpleeghuizen is echter uit den boze, zo zegt Jacqueline de Groot, voorzitter van Verenso (vereniging van specialisten ouderengeneeskunde). Er moet nu volop worden ingezet op het zetten van de boosterprik.

In veel verpleeghuizen is het momenteel erg moeilijk om de zorg rond te krijgen, omdat ook personeel steeds vaker besmet raakt. “Met hand-en-spandiensten wordt iedereen eigenlijk zo veel mogelijk geholpen”, zegt De Groot.” Je ziet dat er soms dubbele diensten worden gedraaid, dat iemand van de technische dienst opeens koffie loopt te schenken. Je probeert van alles te doen om het zo goed mogelijk te blijven houden voor de mensen.”

‘Verpleeghuizen nooit meer sluiten’

Maar de verpleeghuizen sluiten? De eerste keer kon het niet anders, zegt De Groot. “Er waren toen onvoldoende testen en beschermingsmiddelen, dus om het virus in te dammen moest dat gebeuren. Maar daarna is iedereen gaan nadenken over hoe dit voorkomen kon worden.”

Ook Ben de Koning, directeur van zorginstelling Frankeland in Schiedam, vindt dat verpleeghuizen “nooit meer” gesloten mogen worden. “Die mensen zitten in de laatste fase van hun leven. Als je dat dan ook nog zonder bezoek moet doen, dat gaan we niet meer doen.”

‘Boosterprik kwam te laat’

Uit de meest recente cijfers van het RIVM blijkt dat in 947 verpleeghuizen ten minste één coronabesmetting is. Het verpleeghuis van De Koning is er daar één van. “Sinds 19 oktober hebben we ongeveer tussen de vijftig en zestig besmette bewoners gehad, en iets meer dan veertig besmette medewerkers”, vertelt hij. Ook hij benadrukt het belang van de boosterprik. “De boosterprik is gewoon te laat gekomen”, zegt hij. “Laten we hier van leren, want waarschijnlijk moeten we over zes of zeven maanden weer.”

Daar is De Groot het mee eens. Het zetten van de boosterprikken bij 80-plussers is op 18 november van start gegaan. “Zeker in huizen waar een eigen medische dienst is loopt dat voorspoedig”, vertelt zij. “Zij kunnen zelf hun boostervaccinaties bestellen en er wordt per regio gekeken hoe het dat in de kleinschalige huizen geregeld kan wonen waar geen medische dienst is.”

Maar het gaat niet alleen om de boosterprik, zegt De Groot. Het is ook belangrijk dat de besmettingscijfers in zijn geheel weer naar beneden gaan en dat men zich beter aan de maatregelen houdt. “Want daardoor komt het binnen in de verpleeghuizen en daar wonen toch kwetsbare mensen die met het minste of geringste ernstig ziek kunnen werken.”

LEES OOK: Radboudumc doet oproep: ‘Kom meteen met boosterprik voor ouderen’

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Sven Op 1

Het aantal asielzoekers dat Nederland staat te wachten “is niet op een verantwoorde manier op te vangen”, stelt oud-minister Henk Kamp. Wat hem betreft is de maat dan ook vol. “Het is een onhoudbare situatie, en ik heb geen geduld.” Als er geen andere weg mogelijk is, adviseert hij daarom dan ook desnoods het Vluchtelingenverdrag en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) op te zeggen.

Sven Op 1 is nu te beluisteren via je favoriete podcast-app.

Podcast Het Misdaadbureau

Minister Dilan Yeşilgöz vertelt waarom zij straatintimidatie wil verbieden. Wie zijn de daders? Laten ze zich weerhouden door een boete? En zijn er genoeg handhavers om daadwerkelijk in te grijpen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz, burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch en gedragspsycholoog Dané Mulder. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Nu te beluisteren in je favoriete podcastapp!

Verdachte fataal ongeval A59 filmde zijn snelheid: 250 km per uur

De 33-jarige man uit Zevenbergschen Hoek, die ervan wordt verdacht dat hij vrijdagavond 10 maart een dodelijk ongeval veroorzaakte op de A59 bij Sprang-Capelle, reed…

Lees meer

Meerdere Jumbo-winkels verbannen sigaretten: ‘Niet meer van deze tijd’

Minstens vier Jumbo winkels stoppen een jaar eerder dan gepland met de verkoop van sigaretten, zo blijkt uit een rondgang van Omroep Brabant. Het gaat…

Lees meer

Overleden chauffeur na aantal dagen aangetroffen in cabine van truck

Op een parkeerplaats in Eindhoven heeft de politie dinsdagnacht een overleden vrachtwagenchaffeur gevonden. Dat meldt Omroep Brabant. Vermoedelijk lag de man er al enkele dagen….

Lees meer

Haagse burgemeester niet blij met niet vervolgen A12-blokkeerders

Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag is “niet blij” met het besluit van het Openbaar Ministerie om de klimaatactivisten die zaterdag de snelweg A12…

Lees meer

Rechter gaat voorlopig niet mee in bezwaar ON! tegen brief Uslu

De rechter gaat voorlopig niet mee in het bezwaar van omroep Ongehoord Nederland tegen de brief van de NPO aan staatssecretaris Gunay Uslu (Media). Dat…

Lees meer

Aantal mensen in bijstand blijft dalen door krappe arbeidsmarkt

Het aantal mensen in de bijstand loopt steeds verder terug, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van eerste voorlopige cijfers. Sinds begin 2013…

Lees meer

Seksueel grensoverschrijdend gedrag in vrouwengevangenis Nieuwersluis

Gedetineerde vrouwen in de gevangenis in Nieuwersluis (Utrecht) zijn slachtoffer van structureel niet-integer gedrag, waaronder seksueel wangedrag, vanuit het personeel. Dit is de conclusie van…

Lees meer

Nederlandse verdachte bij groot Duits onderzoek naar IS-netwerk

In het grote onderzoek naar een financieringsnetwerk van terreurbeweging Islamitische Staat, waarvoor in heel Duitsland invallen zijn gedaan, is ook een Nederlandse verdachte in beeld….

Lees meer

VVD-prominent Henk Kamp over asiel: zeg desnoods internationale verdragen op

Het aantal asielzoekers dat Nederland staat te wachten “is niet op een verantwoorde manier op te vangen”, stelt oud-minister Henk Kamp in het WNL-radioprogramma Sven…

Lees meer

Bergkamp stuurt brief aan Twitter: neem directe actie tegen dreigtweets aan Kamerleden

Twitter moet “directe actie” en “serieuze stappen” nemen tegen bedreigende en gewelddadige tweets richting Tweede Kamerleden, zegt Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Ze schrijft een brief aan…

Lees meer