Nederlandse inflatie op hoogste niveau van afgelopen 24 jaar, zorgen in de Kamer
De koopkrachtraming van Prinsjesdag kan nu alweer de prullenbak in. De prijzen stijgen zo hard dat er van de beloofde kleine koopkrachtstijging niets meer over is. Met 5,6 procent is de Nederlandse inflatie in november tot het hoogste niveau gestegen in zeker 24 jaar, zo komt naar voren uit cijfers van het Europees statistiekbureau Eurostat.
Het gaat hier om voorlopige cijfers. Uit tabellen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt naar voren dat sinds zeker 1997 niet zo'n sterke stijging is gemeten.
Die sterke stijging komt vooral door de sterk gestegen prijzen voor gas, elektriciteit en brandstoffen. Op Prinsjesdag ging het kabinet nog uit van een minimale koopkrachtverbetering van 0,1 procent bij 1,8 procent inflatie.
De Tweede Kamer maakt zich zorgen over de extreem hoge inflatiecijfers. Demissionair staatssecretaris Dennis Wiersma (Sociale Zaken) heeft op verzoek van de Tweede Kamer becijferd hoe de koopkrachtplaatjes eruit zien als de inflatie volgend jaar niet op 1,8 procent uitkomt, maar op 3,4 procent. In dat geval daalt de koopkracht gemiddeld met 1,4 procent.
'Meer een rekenkundige houvast'
"De koopkrachtplaatjes zijn meer een soort rekenkundige houvast, maar dat betekent niet dat iedereen precies binnen die plaatjes valt of dat het in de praktijk ook zo werkt", licht Kamerlid Queeny Rajkowski toe in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Dus het is wel iets om naar te kijken: als je met geld gaat schuiven, wat doet dat voor de koopkracht? Maar uiteindelijk betekent dat niet dat de gemiddelde Nederlander daar precies wel of niet onder valt", zegt ze. "Dus het is een houvast en een goede indicatie. Maar we moeten ons er niet te veel aan vast houden."
Ook millennial Elen Demir ziet de kosten voor haar primaire behoeften zoals eten, brandstof en energie stijgen. De nieuwe generatie is gewend geraakt aan welvaart, maar is die nog wel te behouden met een pandemie, schaarste en oplopende inflatie
In Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt Elen waarom alles duurder wordt. Deze aflevering kun je hier terugkijken, op NPO Start.
LEES OOK: Dit is waarom jouw boodschappen en benzine duurder worden: ‘Rederijen hebben de macht’