main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 30 november 2021 — 09:59

Wintersport in Frankrijk lijkt van de baan: boostershot of kort geldig testbewijs nodig

Reisbrancheorganisatie ANVR baalt van de aanscherping van de coronaregels in Frankrijk. Nederlanders zonder boosterprik kunnen een wintersportvakantie in het land mogelijk op hun buik schrijven.

Het Franse Ministerie van Buitenlandse Zaken kondigde maandag aan dat een negatief testbewijs slechts 24 uur geldig is. Eerder werd bekend dat wie geen boostershot heeft gehad zich moet laten testen om het land in te komen. De nieuwe maatregel is vanaf 15 januari van kracht.

Onlangs scherpte ook Oostenrijk de coronaregels stevig aan, waarna veel mensen besloten om hun wintersportvakantie om te boeken naar Frankrijk. Dat blijkt nu tevergeefs. Directeur van ANVR Frank Oostdam baalt enorm en wil “zo snel mogelijk” af van de inreisverboden, zei hij maandagavond in Op1. Volgens hem weegt het effect ervan op de bestrijding van het coronavirus niet op tegen de economische schade.

Ook moet volgens Oostdam de boostercampagne worden geïntensiveerd. “Daar zijn we veel te laat mee begonnen. Dat leidt ertoe dat mensen die op wintersport willen gaan, niet kunnen, omdat ze de booster niet hebben.” Voor mensen die al zeven maanden volledig zijn ingeënt maar geen nieuwe vaccinatie hebben gehaald, vervalt in Frankrijk het coronatoegangsbewijs.

Boosteroffensief

Het demissionaire kabinet is inmiddels begonnen met een boosteroffensief. Voor het einde van het jaar moeten zoveel mogelijk ouderen een extra prik hebben gehad. Defensie gaat helpen met 750 mensen en ook worden studenten ingezet, maakte het kabinet vrijdag bekend.

Verder wordt volgende week al begonnen met het geven van een extra vaccinatie tegen het coronavirus aan niet-mobiele ouderen. Oorspronkelijk was het plan hiermee in januari te beginnen. Op dit moment hebben ongeveer 0,1 miljoen Nederlanders een boosterprik gehad.

Voor wintersporters te laat

Maar voor tal van wintersporters lijkt het offensief te laat te komen. “Natuurlijk wil je in deze tijd graag even een verzetje”, stelt demissionair staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Dennis Wiersma in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Hij vreest dat het demissionaire kabinet weinig kan doen om de situatie te veranderen. “Landen gaan over hun eigen regels.”

“Het is nu heel lastig om naar een ander land te gaan”, erkent Wiersma. “Het is heel zuur als je dacht: ik kan er wel naartoe, het zal wel goedkomen. Gelukkig maken wij wel vaart met de boosterprik. Hopelijk gaat dat voor veel mensen bescherming bieden. Maar of het voor iedereen soelaas biedt voor de wintersport, durf ik niet te zeggen.”

LEES OOK: Skivakanties in gevaar door omikronvariant: ‘Ziet er zorgelijk uit maar nog een paar weken te gaan’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het Misdaadbureau: Hoe los je een moord op? ‘Ik denk dat de pizzabezorger het heeft gedaan!’

In deze speciale aflevering van Het Misdaadbureau kruipen bezoekers van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden in de huid van een forensisch onderzoeker. 

Presentator Maaike Timmerman en onderzoeksjournalisten Noa van Oostrom en Rick Pietersz zitten met hun neus bovenop een crime scene om een fictief moordmysterie op te lossen. Zij krijgen hulp van doorgewinterde experts van het Nederlands Forensisch Instituut: DNA-deskundige Lex Meulenbroek en forensisch patholoog Bart Latten.

Luister nu naar de podcast!

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Transavia schrapt meerdere vluchten om problemen met vliegtuigen

Transavia zag zich donderdag genoodzaakt om meerdere vluchten te schrappen om problemen met zijn vloot. Volgens de maatschappij konden zes vliegtuigen om uiteenlopende redenen niet…

Lees meer

KLM hervat vrijdag vluchten naar Tel Aviv

KLM vliegt vanaf vrijdag weer dagelijks naar de Israëlische stad Tel Aviv. De luchtvaartmaatschappij staakte die vluchten onlangs omdat Iran tientallen drones afvuurde op Israël….

Lees meer

VS spreken veto uit over volwaardig VN-lidmaatschap Palestina

De VS spreken later donderdag in de Veiligheidsraad van de VN hun veto uit over het Palestijnse verzoek als volwaardig lid van de VN te…

Lees meer

Lelystad blokkeert koningsdagfeest om veiligheid bezoekers

Een feest dat op Koningsdag en in de nacht ervoor gehouden zou worden in het centrum van Lelystad mag niet doorgaan. De gemeente geeft geen…

Lees meer

Mark Rutte: Nederland wil soevereiniteit opgeven voor EU-interne markt

Nederland is zonder meer bereid soevereiniteit op te geven aan de Europese Unie als het gaat om de Europese interne markt, heeft demissionair premier Mark…

Lees meer

Parkeren op vliegveld deze zomer weer fors duurder

Reizigers moeten dit jaar opnieuw rekening houden met gestegen parkeerprijzen op luchthavens. Dat meldt de website Vliegveldinfo.nl, die de parkeertarieven heeft vergeleken van zestien vliegvelden…

Lees meer

Werken tot en met je 67e? Steeds meer 60-plussers raken voor de eindstreep arbeidsongeschikt

Met de eindstreep steeds verder uit zicht raken meer 60-plussers arbeidsongeschikt. Eind 2023 hadden maar liefst 61.761 Nederlanders boven de zestig een WIA-uitkering, veertien procent…

Lees meer

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie het donderdag gepresenteerde jaarverslag over…

Lees meer

Rechter staat gaswinning bij Schiermonnikoog voorlopig niet toe

De gaswinning op de Noordzee ten noorden van Schiermonnikoog gaat voorlopig niet door. De rechtbank in Den Haag heeft de vergunning voor de aanleg van…

Lees meer

Hoogleraar Rob de Wijk hekelt morele buitenlandpolitiek: ‘De krijgsmacht is totaal ongeschikt voor huidige dreiging’

Hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk hekelt “de morele buitenlandpolitiek” die Nederland sinds het einde van de Koude Oorlog gevoerd heeft. Hierdoor is Europa totaal…

Lees meer