Plofkraken in Duitsland? ‘Dan word je ook daar berecht’
In Nederland blijven steeds meer geldautomaten 's nachts dicht of zijn deze in het geheel verdwenen. Dus zoeken plofkrakers on heil elders: Duitsland. Bij de oosterburen worden dit soort maatregelen nog niet genomen en het aantal plofkraken in de grensregio's stijgt steeds meer.
Deze plofkraken kost Duitsland klauwen met geld. Alleen al in de Duitse deelstaat Niedersachsen, gelegen in het noordwesten van het land, zijn sinds 2015 maar liefst 63 geldautomaten opgeblazen. De schade aan gebouwen is inmiddels boven de vier miljoen euro gestegen. Mede daardoor is een speciaal rechercheteam bezig met intensieve controles. Inmiddels is er al eerste actie uitgevoerd, waarbij meer dan 700 auto's zijn onderzocht en 900 mensen zijn ondervraagd.
Mocht een Nederlander alsnog het plan hebben om met een plofkraak zijn slag in Duitsland te slaan, dan wordt die ook in dat land berecht. Dat vertelt rechtsgeleerde Afshin Ellian, te gast in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Daar waar je een delict of misdrijf pleegt, word je berecht. Duitse justitie bouwt dan een dossier op en kan om uitlevering vragen als zij gevlucht zijn naar Nederland", licht Ellian toe.
Impact op samenleving
Toch bestaat er een uitzondering dat Nederland de misdrijfpleger zelf kan berechten. "Dat kan als het een enorme impact heeft gehad op de samenleving", zoals bijvoorbeeld het geval is geweest met de kopschoppers in Mallorca. "Maar dit (plofkraken, red.) heeft geen impact gehad op onze samenleving. Het zou gek zijn om te zeggen dat wij ze per se hier willen berechten."
LEES OOK: Nationale Politie: voorbereid op demonstraties en rellen na persconferentie