Nog nooit zoveel besmettingen in Nederlandse verpleeghuizen: ‘Boosterprik kwam te laat’
Nog niet eerder zijn er in zoveel Nederlandse verpleeghuizen bewoners besmet geraakt. Het sluiten van verpleeghuizen is echter uit den boze, zo zegt Jacqueline de Groot, voorzitter van Verenso (vereniging van specialisten ouderengeneeskunde). Er moet nu volop worden ingezet op het zetten van de boosterprik.
In veel verpleeghuizen is het momenteel erg moeilijk om de zorg rond te krijgen, omdat ook personeel steeds vaker besmet raakt. “Met hand-en-spandiensten wordt iedereen eigenlijk zo veel mogelijk geholpen”, zegt De Groot.” Je ziet dat er soms dubbele diensten worden gedraaid, dat iemand van de technische dienst opeens koffie loopt te schenken. Je probeert van alles te doen om het zo goed mogelijk te blijven houden voor de mensen.”
‘Verpleeghuizen nooit meer sluiten’
Maar de verpleeghuizen sluiten? De eerste keer kon het niet anders, zegt De Groot. “Er waren toen onvoldoende testen en beschermingsmiddelen, dus om het virus in te dammen moest dat gebeuren. Maar daarna is iedereen gaan nadenken over hoe dit voorkomen kon worden.”
Ook Ben de Koning, directeur van zorginstelling Frankeland in Schiedam, vindt dat verpleeghuizen “nooit meer” gesloten mogen worden. “Die mensen zitten in de laatste fase van hun leven. Als je dat dan ook nog zonder bezoek moet doen, dat gaan we niet meer doen.”
‘Boosterprik kwam te laat’
Uit de meest recente cijfers van het RIVM blijkt dat in 947 verpleeghuizen ten minste één coronabesmetting is. Het verpleeghuis van De Koning is er daar één van. “Sinds 19 oktober hebben we ongeveer tussen de vijftig en zestig besmette bewoners gehad, en iets meer dan veertig besmette medewerkers”, vertelt hij. Ook hij benadrukt het belang van de boosterprik. “De boosterprik is gewoon te laat gekomen”, zegt hij. “Laten we hier van leren, want waarschijnlijk moeten we over zes of zeven maanden weer.”
Daar is De Groot het mee eens. Het zetten van de boosterprikken bij 80-plussers is op 18 november van start gegaan. “Zeker in huizen waar een eigen medische dienst is loopt dat voorspoedig”, vertelt zij. “Zij kunnen zelf hun boostervaccinaties bestellen en er wordt per regio gekeken hoe het dat in de kleinschalige huizen geregeld kan wonen waar geen medische dienst is.”
Maar het gaat niet alleen om de boosterprik, zegt De Groot. Het is ook belangrijk dat de besmettingscijfers in zijn geheel weer naar beneden gaan en dat men zich beter aan de maatregelen houdt. “Want daardoor komt het binnen in de verpleeghuizen en daar wonen toch kwetsbare mensen die met het minste of geringste ernstig ziek kunnen werken.”
LEES OOK: Radboudumc doet oproep: ‘Kom meteen met boosterprik voor ouderen’
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Generatie Next
Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.
Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…
Lees meerDe EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…
Lees meerDe subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…
Lees meerDe VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meerOud-commando Dai Carter bracht vorige week zijn eerste kinderboek uit. Met Missie Mentale Kracht wil hij ervoor zorgen dat jongeren beter leren voelen en zich uitspreken. “Ik…
Lees meerHet Openbaar Ministerie vervolgt Sywert van Lienden en twee zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het…
Lees meerDe terugkeer van NSC-leider Pieter Omtzigt in de Tweede Kamer is “geen gemakkelijke comeback”, denkt JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans. “Ik schat in dat veel fractieleden hebben…
Lees meerDe dagen worden korter en het is steeds langer donker. In veel Franse steden is het nog wat donkerder, doordat de straatlantaarns daar standaard uitgaan….
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans komt met een actieplan om geweld tegen hulpverleners te voorkomen. In zijn voorstel staan zeven maatregelen om het uniform te ‘herwaarderen’. Daarom…
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans hekelt de onophoudelijke conflicten in het kabinet en de coalitie. “Met de afspraken zit het wel goed, er staan goede dingen op…
Lees meerBegin deze week werd vogelgriep geconstateerd op een kippenboerderij in Putten, waarna Femke Wiersma (BBB), minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, woensdag een landelijke…
Lees meerParticuliere beleggers in Nederland bezaten in het derde kwartaal samen 190,4 miljard euro aan beleggingen. Dat is twee procent meer dan in het voorgaande kwartaal…
Lees meerDe politie roept slachtoffers van dating- en beleggingsfraude op om zich écht te melden. Er worden steeds grotere bedragen afgetroggeld en het fenomeen neemt in…
Lees meerDe NS verwacht dat het treinverkeer vrijdagochtend in het noorden en oosten van het land fors gehinderd zal worden als gevolg van een staking. Ook…
Lees meerHonderden dak- en thuisloze mensen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag gebruikgemaakt van de winterkoudeopvang in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De…
Lees meer