Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Nog nooit zoveel besmettingen in Nederlandse verpleeghuizen: ‘Boosterprik kwam te laat’

Redactie

Nog niet eerder zijn er in zoveel Nederlandse verpleeghuizen bewoners besmet geraakt. Het sluiten van verpleeghuizen is echter uit den boze, zo zegt Jacqueline de Groot, voorzitter van Verenso (vereniging van specialisten ouderengeneeskunde). Er moet nu volop worden ingezet op het zetten van de boosterprik.

In veel verpleeghuizen is het momenteel erg moeilijk om de zorg rond te krijgen, omdat ook personeel steeds vaker besmet raakt. "Met hand-en-spandiensten wordt iedereen eigenlijk zo veel mogelijk geholpen", zegt De Groot." Je ziet dat er soms dubbele diensten worden gedraaid, dat iemand van de technische dienst opeens koffie loopt te schenken. Je probeert van alles te doen om het zo goed mogelijk te blijven houden voor de mensen."

'Verpleeghuizen nooit meer sluiten'

Maar de verpleeghuizen sluiten? De eerste keer kon het niet anders, zegt De Groot. "Er waren toen onvoldoende testen en beschermingsmiddelen, dus om het virus in te dammen moest dat gebeuren. Maar daarna is iedereen gaan nadenken over hoe dit voorkomen kon worden."

Ook Ben de Koning, directeur van zorginstelling Frankeland in Schiedam, vindt dat verpleeghuizen "nooit meer" gesloten mogen worden. "Die mensen zitten in de laatste fase van hun leven. Als je dat dan ook nog zonder bezoek moet doen, dat gaan we niet meer doen."

'Boosterprik kwam te laat'

Uit de meest recente cijfers van het RIVM blijkt dat in 947 verpleeghuizen ten minste één coronabesmetting is. Het verpleeghuis van De Koning is er daar één van. "Sinds 19 oktober hebben we ongeveer tussen de vijftig en zestig besmette bewoners gehad, en iets meer dan veertig besmette medewerkers", vertelt hij. Ook hij benadrukt het belang van de boosterprik. "De boosterprik is gewoon te laat gekomen", zegt hij. "Laten we hier van leren, want waarschijnlijk moeten we over zes of zeven maanden weer."

Daar is De Groot het mee eens. Het zetten van de boosterprikken bij 80-plussers is op 18 november van start gegaan. "Zeker in huizen waar een eigen medische dienst is loopt dat voorspoedig", vertelt zij. "Zij kunnen zelf hun boostervaccinaties bestellen en er wordt per regio gekeken hoe het dat in de kleinschalige huizen geregeld kan wonen waar geen medische dienst is."

Maar het gaat niet alleen om de boosterprik, zegt De Groot. Het is ook belangrijk dat de besmettingscijfers in zijn geheel weer naar beneden gaan en dat men zich beter aan de maatregelen houdt. "Want daardoor komt het binnen in de verpleeghuizen en daar wonen toch kwetsbare mensen die met het minste of geringste ernstig ziek kunnen werken."

LEES OOK: Radboudumc doet oproep: ‘Kom meteen met boosterprik voor ouderen’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau
il: data })); }); })();