Groep reizigers uit Zuid-Afrika wil excuses na ‘inhumane en schandalige’ behandeling
Twaalf reizigers die vrijdag vanuit Zuid-Afrika op Schiphol landden en daar in isolatie werden geplaatst, willen excuses van de luchthaven, luchtvaarmaatschappij KLM en de GGD Kennemerland. De reizigers beschrijven hun behandeling als "inhumaan" en "schandalig", meldt NH Nieuws.
Ook willen ze een goed antwoord op de vraag "waarom de instanties zo slecht georganiseerd zijn", bevestigt passagier Oscar van Overdam, die namens de groep aan alle drie de instanties een brief schreef, aan het ANP.
De reizigers moesten moesten bij aankomst met z'n allen getest worden, nadat bleek dat op de twee KLM-vluchten uit Johannesburg en Kaapstad besmette reizigers zaten. Uiteindelijk bleken 61 van de in totaal ruim zeshonderd passagiers besmet met het coronavirus. Zeker veertien van hen bleken besmet met de nieuwe omikron-variant, die ontdekt is in het zuiden van Afrika.
'Organisatie van likmevestje'
Volgens Van Overdam ontbrak het vrijdag aan communicatie en organisatie op de luchthaven en waren de omstandigheden onhygiënisch. Volgens hem leek het alsof er "na twee jaar in deze pandemie" geen plan was op de luchthaven. "Het was een organisatie van likmevestje." Hij noemt de situatie op Schiphol een "megaspreading event", waar de reizigers bovendien "mensonterend" zijn behandeld.
Volgens de twaalf reizigers was hun gezondheid in het geding, doordat passagiers in afwachting van hun testresultaat op elkaar gepakt zaten. Eerst na de landing rond 10.30 uur tot 16.00 uur in het vliegtuig, daarna in een ruimte op de luchthaven "niet groot genoeg om afstand te houden", aldus Van Overdam. Hij stelt dat na verloop van tijd de coronaregels niet door iedereen werden nageleefd. Ook duurde het uren voordat er eten en drinken kwam, verliep het testen "langzaam en chaotisch" en het opgeraakte toiletpapier werd pas "na dreigen op de stoep te kakken" aangevuld.
Ook op sociale media klonk veel kritiek op de werkwijze van zowel KLM, Schiphol als de GGD. Een journalist van The New York Times die aan boord van een van de toestellen zat, sprak op Twitter van "totale chaos", en stelde eveneens dat de coronaregels niet werden gehandhaafd.
Reizigers willen in gesprek
Vanwege de vertraging zouden de reizigers volgens Van Overdam 600 euro terug kunnen krijgen. Maar meer geïnteresseerd zijn hij en de andere briefschrijvers in de uitleg van de instanties over de slechte organisatie en in "een substantiële oplossing hoe dit in de toekomst te voorkomen". Ze willen daarom een gesprek aangaan.
Als het gesprek niet goed verloopt, overwegen ze juridische stappen te nemen. Ze hebben op dit moment nog geen uitnodiging gekregen om op gesprek te komen.
Quarantainehotel
De besmette reizigers moesten in isolatie in een hotel, waar ze pas diep in de nacht aankwamen. Daar konden ze vervolgens op juridische gronden niet worden vastgehouden, zei burgemeester van Haarlemmermeer Marianne Schuurmans maandag in Goedemorgen Nederland.
Een echtpaar koos er daarom voor om te vertrekken. Ze wilde een vliegtuig naar Spanje pakken, maar werden aangehouden door de Marechaussee. Het zorgde voor veel verontwaardiging. Hoe kon het echtpaar uit het quarantainehotel ontsnappen? Volgens Schuurmans kon de gemeente niet handhaven op de quarantaineplicht. Pas als de regels worden overtreden, kan er worden ingegrepen.
Ze wil daarom dat gemeenten eerder kunnen ingrijpen. "We hebben niet bij voorbaat een plicht waarbij ik mensen kan vasthouden in een hotel", zegt Schuurmans tegen NH Nieuws. "Zij moeten eerst de regels overtreden alvorens ik kan vaststellen dat zij dat doen. Dan pas kan ik een beschikking afgeven. Ik heb bij het ministerie neergelegd dat ik eigenlijk te weinig handelingsperspectieven heb om dit aan de voorkant aan te pakken."
LEES OOK: Burgemeester Haarlemmermeer over ontsnapt echtpaar: ‘We hadden het echt niet verwacht’