main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 30 november 2021 — 10:00

Amateurvoetbal voelt ‘pijnlijk, maar logisch besluit’ van kabinet en KNVB

Door de oplopende besmettingen en de druk op de zorg besloot het demissionaire kabinet afgelopen vrijdag tijdens de persconferentie om de amateursport voor een groot deel aan banden te leggen. Er mag, tot in ieder geval het volgende meetpunt, tussen 17.00 uur en 05.00 uur niet gesport worden.

Ook in het amateurvoetbal is deze ingreep voelbaar. Eigenlijk kan er niet getraind worden door de avondlockdown, aangezien trainingen vrijwel altijd in de avond plaatsvinden. Wedstrijden zouden daarentegen wel mogelijk zijn, zolang deze voor 17.00 uur zijn afgelopen. Niet ideaal, dus besloot de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) om de wedstrijden in de A-categorie (de prestatieve competities) te schrappen. In tegenstelling tot wedstrijden in de B-categorie (de recreatieve competities), die gaan voor aankomende zaterdag gewoon door.

Woensdag zal de Tweede Kamer verder debatteren over de maatregelen die vrijdag werden aangekondigd. Mogelijk wordt er een aanpassing gedaan, bijvoorbeeld dat sporten mag tot 20.00 uur. De KNVB wacht voor nu op de uitkomst van het debat en neemt op basis daarvan verdere besluiten over het al dan niet door laten gaan van de competities.

Jeugd en senioren kunnen overigens wel, geheel vrijwillig, een inhaalwedstrijden inplannen. Daardoor kunnen teams het aantal wedstrijden in de competitie weer gelijktrekken.

‘Pijnlijk, maar logisch’

Ben van Olffen, voorzitter Belangenorganisatie Amateur Voetbalverenigingen (BAV), staat achter de beslissing van de KNVB. “Zonder trainen wordt het moeilijk om te voetballen”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Het gaat nog veel verder dan alleen niet trainen. “De amateurverenigingen worden ook al geconfronteerd met de controle van de coronapas bij de kleedkamers. Ze moeten ook spelen zonder publiek en dat betekent inkomstenderving.”

Van Olffen vindt het een “heel logisch besluit”, maar weet ook dat het voor amateurvoetbalverenigingen een pijnlijke beslissing is. “Maar we zitten in een bijzondere situatie en gelukkig is het sporten niet verboden”, zegt hij. “Weliswaar tot vijf uur, maar vooral voor de jeugd kan dat een oplossing zijn. Dan kunnen zij als de scholen uit zijn gewoon sporten. En dat kan ook in het weekend, ook al is er geen competitie.”

‘Geen avondklok’

Zoals Van Olffen al zei kan een groot deel van de jeugd na schooltijd gewoon nog sporten. Voor volwassenen met een baan, van bijvoorbeeld 9 tot 5, ligt de situatie heel anders. “Het is ook pijnlijk”, vertelt Dennis Wiersma, demissionair staatssecretaris van Sociale Zaken. “Zeker na een lange werkdag of als je thuis werkt. Dat is natuurlijk pittig en dan wil je eruit.”

Wiersma benadrukt echter dat het hier niet gaat om een avondklok. “Je kunt na vijf uur gewoon sporten, zoals hardlopen. Dingen waarbij veel mensen op de been komen, elkaar opzoeken, mensenmassa’s. Dat maakt het risico op de besmettingen zo groot. En ook met die nieuwe variant (omikron, red.).”

LEES OOK: Betaald voetbal gaat door zonder publiek, maar KNVB wil zo snel mogelijk volle tribunes

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Nederlandse militair gewond na parachutesprong in België

Een Nederlandse militair is gewond geraakt na een parachutesprong in België. Dat is bevestigd door het Openbaar Ministerie in Leuven. Er lijkt geen sprake van…

Lees meer

Europese lijsttrekker GL-PvdA wil duidelijkheid over buitenlandse inmenging voor verkiezingen

Lijsttrekker van GroenLinks-PvdA bij de Europese verkiezingen Bas Eickhout wil de onderste steen boven krijgen over welke politici zijn omgekocht door Rusland. Daar moet vóór…

Lees meer

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer