Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Amateurvoetbal voelt ‘pijnlijk, maar logisch besluit’ van kabinet en KNVB

Door de oplopende besmettingen en de druk op de zorg besloot het demissionaire kabinet afgelopen vrijdag tijdens de persconferentie om de amateursport voor een groot deel aan banden te leggen. Er mag, tot in ieder geval het volgende meetpunt, tussen 17.00 uur en 05.00 uur niet gesport worden.

Ook in het amateurvoetbal is deze ingreep voelbaar. Eigenlijk kan er niet getraind worden door de avondlockdown, aangezien trainingen vrijwel altijd in de avond plaatsvinden. Wedstrijden zouden daarentegen wel mogelijk zijn, zolang deze voor 17.00 uur zijn afgelopen. Niet ideaal, dus besloot de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) om de wedstrijden in de A-categorie (de prestatieve competities) te schrappen. In tegenstelling tot wedstrijden in de B-categorie (de recreatieve competities), die gaan voor aankomende zaterdag gewoon door.

Woensdag zal de Tweede Kamer verder debatteren over de maatregelen die vrijdag werden aangekondigd. Mogelijk wordt er een aanpassing gedaan, bijvoorbeeld dat sporten mag tot 20.00 uur. De KNVB wacht voor nu op de uitkomst van het debat en neemt op basis daarvan verdere besluiten over het al dan niet door laten gaan van de competities.

Jeugd en senioren kunnen overigens wel, geheel vrijwillig, een inhaalwedstrijden inplannen. Daardoor kunnen teams het aantal wedstrijden in de competitie weer gelijktrekken.

'Pijnlijk, maar logisch'

Ben van Olffen, voorzitter Belangenorganisatie Amateur Voetbalverenigingen (BAV), staat achter de beslissing van de KNVB. "Zonder trainen wordt het moeilijk om te voetballen", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Het gaat nog veel verder dan alleen niet trainen. "De amateurverenigingen worden ook al geconfronteerd met de controle van de coronapas bij de kleedkamers. Ze moeten ook spelen zonder publiek en dat betekent inkomstenderving."

Van Olffen vindt het een "heel logisch besluit", maar weet ook dat het voor amateurvoetbalverenigingen een pijnlijke beslissing is. "Maar we zitten in een bijzondere situatie en gelukkig is het sporten niet verboden", zegt hij. "Weliswaar tot vijf uur, maar vooral voor de jeugd kan dat een oplossing zijn. Dan kunnen zij als de scholen uit zijn gewoon sporten. En dat kan ook in het weekend, ook al is er geen competitie."

'Geen avondklok'

Zoals Van Olffen al zei kan een groot deel van de jeugd na schooltijd gewoon nog sporten. Voor volwassenen met een baan, van bijvoorbeeld 9 tot 5, ligt de situatie heel anders. "Het is ook pijnlijk", vertelt Dennis Wiersma, demissionair staatssecretaris van Sociale Zaken. "Zeker na een lange werkdag of als je thuis werkt. Dat is natuurlijk pittig en dan wil je eruit."

Wiersma benadrukt echter dat het hier niet gaat om een avondklok. "Je kunt na vijf uur gewoon sporten, zoals hardlopen. Dingen waarbij veel mensen op de been komen, elkaar opzoeken, mensenmassa's. Dat maakt het risico op de besmettingen zo groot. En ook met die nieuwe variant (omikron, red.)."

LEES OOK: Betaald voetbal gaat door zonder publiek, maar KNVB wil zo snel mogelijk volle tribunes

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau