main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 26 november 2021 — 10:14

Zorgen over Zuid-Afrikaanse coronamutatie: ‘Vaccins beschermen mogelijk minder goed’

In Zuid-Afrika en Botswana is en nieuwe variant van het coronavirus opgedoken. Wetenschappers maken zich grote zorgen, want B.1.1.529, zoals de mutatie genoemd wordt, zou ongebruikelijk sterk verschillen van eerdere varianten en daarmee mogelijk besmettelijker zijn. “Als deze variant het over zou nemen van de deltavariant, zou dat in principe wel rede tot zorg zijn omdat het vaccin daar mogelijk minder tegen beschermd”, zegt viroloog Ab Osterhaus in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Demissionair minister Hugo de Jonge heeft zojuist aangekondigd dat er vanaf vanmiddag 12.00 uur een verbod geldt op vluchten vanuit zuidelijk Afrika. Onder meer het Verenigd Koninkrijk en Duitsland gingen Nederland al voor. Daarnaast worden de landen waar het om gaat toegevoegd aan de lijst van landen met een zeer hoog risico.

Deskundigen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) komen vandaag in crisisberaad bij elkaar om de beschikbare data over de mutatie bespreken. Het nationaal instituut voor besmettelijke ziektes (NICD) bevestigde donderdag op zijn site dat 22 besmettingsgevallen met deze variant B.1.1.529 zijn vastgesteld in verschillende laboratoria, die gespecialiseerd zijn in RNA-onderzoek.

De mutatie, waarvan het spike-eiwit om de cel binnen te komen op 32 plaatsen afwijkt, is al in Hongkong en Israël aangetroffen.

‘We kennen dit fenomeen’

Osterhaus benadrukt dat er nog erg weinig informatie beschikbaar is over deze nieuwe variant. Daarom kunnen er ook geen voorspellingen gedaan worden. “Of deze variant de deltavariant echt gaat gebeuren is de vraag. We hebben heel veel verschillende varianten gezien”, zegt Osterhaus. “De deltavariant heeft die allemaal overgenomen, die verspreidt zich veel sneller.”

Dat het coronavirus muteert is op zichzelf geen verrassing, stelt Osterhaus gerust. “In principe kennen we dit fenomeen, ook van bijvoorbeeld het infuenzavirus. Die komen elk jaar weer terug, en je kunt daar in principe je vaccins op aanpassen”, zegt Osterhaus. “Maar daar is het nu nog veel te vroeg voor.”

“Uiteindelijk zal het zo zijn dat dat virus rondgaat in de bevolking. Daardoor wordt er een immuniteit opgebouwd en zul je uiteindelijk alleen maar boostervaccins nodig hebben.”

LEES OOK: Ab Osterhaus houdt hart vast als kabinet OMT-advies volgt: ‘Ik mis de regie’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Terugluisteren: wie moeten straks het kabinet gaan vullen?

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, wie moeten dan plaats nemen in het kabinet? Martijn de Greve bespreek het met…

  • Jozias van Aartsen, oud-minister van Landbouw en Buitenlandse zaken en voormalig VVD-fractievoorzitter;
  • Cees Veerman, oud-Landbouwminister voor het CDA;
  • Mark Frequin, voormalig topambtenaar en de schrijver van vele boeken over de samenwerking met bewindspersonen zoals ‘Ja minister, nee minister’.

Klik hier en luister deze uitzending terug.

Concertgebouw schrapt concerten Israëlische groep om demonstratie

Twee concerten van de Israëlische muziekgroep Jerusalem Quartet in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam gaan niet door. Volgens de muziekzaal is dat besluit genomen “vanwege…

Lees meer

Faunabescherming naar rechter wegens afschieten wolf in Wapse

De Faunabescherming stapt naar de rechter in een zaak over de wolf die vorig jaar in Wapse werd doodgeschoten. De dierenorganisatie tekent bij de rechtbank…

Lees meer

Provincie Friesland wil Frysk vier jaar lang stimuleren

Het provinciebestuur van Friesland zet met de Friese Taalnota de komende vier jaar in op een toename van Friestalige communicatie. De provincie wil het schrijven…

Lees meer

Demissionair minister Van Gennip: kwestie Joost Klein nog niet voor Mariëtte Hamer

Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag Mariëtte Hamer doet op dit moment geen onderzoek naar de kwestie Joost Klein. Dat zegt demissionair minister van Sociale Zaken en…

Lees meer

Vakantiegeld wordt weer gestort, maar mensen lossen liever schulden af

Over twee weken krijgen veel Nederlanders hun vakantiegeld weer gestort. Toch gebruikt niet iedereen het geld om op vakantie te gaan, blijkt uit onderzoek van…

Lees meer