main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP
26 november 2021 — 15:24

RIVM: 21.350 positieve coronatests gemeld, gemiddelde blijft gelijk

Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 21.350 positieve coronatests gemeld. Dat is vrijwel gelijk aan vorige week vrijdag, en daardoor blijft het gemiddelde ook vrijwel gelijk.

In de afgelopen zeven dagen registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 155.803 positieve tests. Dat komt neer op 22.258 nieuwe gevallen per dag, een fractie hoger dan het gemiddelde in de week tot en met donderdag.

Het totaal over de afgelopen week ligt wel 19 procent hoger dan dat over de zeven dagen ervoor. Dit cijfer heet het groeigetal. Het komt voor het eerst sinds 7 oktober onder de 20 procent uit.

Teststraten zitten tegen maximale capaciteit aan

Dat het aantal positieve tests wat lijkt af te vlakken, wil niet zeggen dat het aantal besmettingen ook echt afvlakt. De teststraten van de GGD’en zitten tegen hun maximale capaciteit aan. Ze testen ongeveer 100.000 mensen per dag, en de laatste weken valt 20 tot 25 procent van alle testen daar positief uit. Dat komt ongeveer overeen met de ruim 20.000 positieve tests die Nederland nu voor de elfde dag op rij heeft.

Het zou dus kunnen dat meer mensen corona onder de leden hebben, maar dat het niet iedereen lukt om een testafspraak te maken, en dat het dus niet lukt om alle besmettingen te vinden. Als de GGD’en hun capaciteit weten uit te breiden, zou als gevolg daarvan het aantal positieve tests ook weer kunnen stijgen.

Amsterdam telt 759 nieuwe coronagevallen, Rotterdam 652 en Den Haag 397. In Tilburg kwamen 365 besmettingen aan het licht, in Utrecht 355 en in Maastricht 332. Op Ameland, Vlieland en Schiermonnikoog testte niemand positief.

Sterfgevallen

Het RIVM registreerde de afgelopen dag 59 sterfgevallen van coronapatiënten. Onder hen zijn vijf inwoners van Maastricht. De gemeenten Groningen en Heemskerk hadden elk drie sterfgevallen. Dat het overlijden van deze mensen nu is gemeld, wil niet zeggen dat ze de afgelopen dag zijn gestorven.

In de afgelopen week kreeg het RIVM bericht dat 318 mensen aan de gevolgen van de besmetting zijn overleden. Dat komt neer op gemiddeld zo’n 45 sterfgevallen per dag. Dat is het hoogste niveau sinds 1 maart, bijna 9 maanden geleden.

Het reproductiegetal daalde heel licht, van 1,21 naar 1,18. Het cijfer schommelt ongeveer een maand rond 1,2, wat betekent dat het aantal besmettingen in hetzelfde tempo blijft stijgen.

Ziekenhuizen

Ziekenhuizen behandelen momenteel 2598 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is het hoogste aantal sinds 4 mei. In de afgelopen dag steeg het totale aantal opgenomen patiënten met 53.

Op de verpleegafdeling liggen nu 2070 coronapatiënten. De laatste keer dat de klinieken zo veel mensen onder hun hoede hadden, was op 6 januari. Ten opzichte van donderdag liggen er 55 coronapatiënten meer.

De bezetting op de intensive cares daalde juist iets. Het aantal coronapatiënten daar daalde met twee naar 528.

De instroom in de ziekenhuizen blijft wel stijgen. In de afgelopen dag waren de coronaklachten van 384 mensen zo erg dat ze moesten worden opgenomen. In de afgelopen week zijn gemiddeld 340 mensen per dag opgenomen. Dat is het hoogste niveau sinds 31 december. Het gemiddelde stijgt voor de 45e achtereenvolgende dag.

LEES OOK: Maatregelen uitgelekt: veel sectoren vanaf zondag in de avond dicht

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Marktplaats verwijdert aangeboden kaartjes Nationale Herdenking

Marktplaats heeft meerdere advertenties verwijderd van gratis kaartjes voor de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei die tegen betaling werden aangeboden. Een woordvoerder…

Lees meer

Eerste officiële zomerse dag van het jaar, 25 graden in De Bilt

Het is de eerste officiële zomerse dag van het jaar. De temperatuur in De Bilt steeg om 14.00 uur naar 25,1 graden en daarmee is…

Lees meer

IS-zussen veroordeeld tot 3,5 en 2,5 jaar cel

De zussen Amina E. en Amal E. zijn donderdag door de rechtbank Rotterdam veroordeeld tot respectievelijk 3,5 jaar en 2,5 jaar cel voor onder meer…

Lees meer

Huizenprijs stijgt snel tot boven record, denkt ING

De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt komende maanden tot boven het record van juli 2022, verwacht ING. In de provincies Groningen, Limburg, Drenthe, Flevoland, Overijssel,…

Lees meer

Politie haalt 18 verwaarloosde dieren uit woning Bergen op Zoom

De dierenpolitie heeft donderdag achttien verwaarloosde dieren uit een woning in Bergen op Zoom gehaald. Het waren zestien verwaarloosde katten en twee honden, meldt de…

Lees meer

Gouverneur Limburg Emile Roemer: rol plannen CO2-importheffing Europees uit, anders vertrekken bedrijven

Commissaris van de Koning in Limburg Emile Roemer wil dat demissionair minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) zijn plannen voor de verhoging van de CO2-importheffing…

Lees meer

Te krappe huurmarkt duwt steeds meer starters naar koopwoning

De huizenprijzen rijzen de pan uit en toch zijn er in vier jaar tijd niet zoveel hypotheekaanvragen gedaan. Afgelopen maand werden er 27.000 hypotheekaanvragen geregistreerd….

Lees meer