main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 25 november 2021 — 15:25

Voorman Bouwend Nederland: formerende partijen moeten haast maken, anders weer jaar verloren

De bouwsector wordt ongeduldig. Omdat er nog altijd geen nieuw kabinet is, ligt het stikstofdossier zo goed als stil en komen veel bouwprojecten niet van de grond. Voorzitter van Koninklijke Bouwend Nederland Maxime Verhagen roept de formerende partijen op om haast te maken. “Anders dreigt ook 2022 een verloren jaar te worden.”

Dat zit zo: de formerende partijen, VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, zijn over de stikstofkwestie in gesprek, maar de begroting voor 2022 wordt volgende week al vastgesteld. “Wat je hoort is dat hier tijdens de formatie wel een deal over gaat komen, inclusief geld. Maar wat dreigt is dat ze zo lang aan het praten zijn, dat er straks geen geld wordt gereserveerd”, zegt Verhagen in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Ondertussen komt Nederland al zo’n 300.000 woningen tekort.

Er zit namelijk een flinke rem op de bouw. Dat heeft alles te maken met een uitspraak van de Raad van State, die in 2019 oordeelde dat het hele stelsel waarmee de overheid de stikstofuitstoot reguleerde in strijd was met Europese natuurwetgeving. Na de uitspraak van de hoogste bestuursrechter liep de vergunningverlening grotendeels vast – en daarmee ook de bouw.

‘Bijdrage bouw 0,6 procent’

“Bij bouwen komt een beetje stikstof vrij. Je hebt auto’s, materiaal. Maar van de totale stikstofuitstoot is de bijdrage van de bouw 0,6 procent. Dat is bijna niks. Tegelijkertijd zijn wij de enige sector die voor nieuwe activiteit een vergunning moet aanvragen”, stelt Verhagen. “Als je een auto hebt, kun je blijven rijden. Of die nou stikstof uitstoot of niet. Als je vee hebt, kun je blijven boeren als je daarvoor een vergunning had.”

Maar de bouw ligt stil. Hij noemt Valkenburg als voorbeeld. “Daar zouden 5600 nieuwe woningen komen. We praten er al jaren over.” Maar het bestemmingsplan mag niet worden vastgesteld, zegt hij, omdat bij de bouw en bij de aanleg van de infrastructuur stikstof vrijkomt. En vooral de aanleg van die infrastructuur is het probleem. “Je ziet dat alle grote projecten van Rijkswaterstaat, die voorzien waren in de komende jaren, on hold zijn gezet. We weten niet meer wanneer we kunnen bouwen, want we hebben stikstofruimte nodig.”

Boeren, bouwers en milieuclubs hebben ‘oplossing’

Boeren, milieuorganisaties en ondernemerspartijen als VNO-NCW en Bouwend Nederland presenteerden in mei een gezamenlijk plan gemaakt om uit de stikstofcrisis te komen. “Waarbij we in de komende tien jaar versneld een stikstofreductie kunnen krijgen tot 40 procent”, zegt Verhagen daarover. “Daarmee kunnen we de natuur herstellen, duurzaam perspectief voor de boeren bieden en we kunnen weer bouwen en wegen aanleggen. Ik zeg: jongens, pak dat plan op en maak daar geld voor vrij. Het kan zijn dat er dan nog aanvullende maatregelen nodig zijn, maar begin hiermee.”

Volgens het gezicht van Bouwend Nederland is er 2 miljard euro per jaar nodig om de uitstoot van stikstof versneld te verminderen. “Het gaat om honderdduizenden woningen en talloze wegen.”

Hij noemt het “onbegrijpelijk” dat er tot op heden geen actie is ondernomen. “Er zijn plannen, we kunnen het doen. Probeer het dan maar uit te leggen aan iemand die een huis wilde kopen in Valkenburg.” Hij noemt politieke tegenstellingen als oorzaak. “In het begin was het zo dat D66 per se de veestapel wilde halveren en het CDA wilde een blokkade opleggen op het punt van verplicht uitkopen. Dan krijg je patstelling.”

Ook in Katwijk ligt de bouw stil

Gerard Mostert, wethouder Stedelijke Ontwikkeling en Wonen bij de gemeente Katwijk, zit met zijn handen in het haar. “Hier kunnen 5600 woningen worden gerealiseerd”, zegt Mostert, terwijl hij naar een groot stuk land achter hem wijst. “Die willen we graag zo snel mogelijk bouwen.” Maar door de uitspraak van de Raad van State ligt ook daar de bouw stil.

“Er wordt op dit moment nog niet gebouwd omdat we nog geen stikstofrechten hebben. Dat is echt onbegrijpelijk, want we willen heel snel betaalbare woningen realiseren op deze locatie”, zegt Mostert in Goedemorgen Nederland. “Maar daar is wel voor nodig dat we stikstofrechten hebben. Het is frustrerend om te merken dat het allemaal zo lang duurt.”

Volgens Mostert zijn er “maar hele beperkte middelen om stikstof te kunnen salderen”. “Het zou helpen als er meer mogelijkheden komen, zoals ook Bouwend Nederland en LTO en al die andere organisaties voorstellen. Hoe langer het duurt, hoe duurder het wordt en hoe langer mensen moeten wachten op een woning. En dat is niet meer uit te leggen in deze tijd.”

‘Onvoldoende gedaan door kabinet’

“Het is nog het meest wrange dat de grond voor al die bouwprojecten in handen is van de overheid”, zegt Verhagen. “Zelfs de overheid is niet in staat om voldoende stikstofruimte vrij te maken. Dan doe je dus iets fout. We zitten al tweeënhalf jaar te wachten sinds de uitspraak van de Raad van State. Nog steeds is er onvoldoende gedaan door het kabinet.”

LEES OOK: Doorstroom woningmarkt begint bij senioren: ‘Maak het aantrekkelijker voor ze’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

In de Sven op 1 Zomereditie was donderdag oud-topambtenaar Ed Kronenburg te gast. Hij bespreekt met Thomas van Groningen de oorlog in Oekraïne, die in de ogen van Kronenburg nog jaren kan duren. Ook gaat hij in op het defensiebeleid van Europa en de invloed van Amerika.

 

 

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur
D66-Kamerlid De Groot maakt zich geen zorgen: binnen coalitie staan stikstofdoelen overeind

Het rommelt in de coalitie: VVD, CDA en ChristenUnie willen tornen aan de stikstofafspraken. Maar daar is D66 het niet mee eens. Elke keer als…

Lees meer

Vriendin van gedode Patrick van Dillenburg doet voor het eerst uitgebreid haar verhaal: ‘Ik voelde mij heel eenzaam’

Wat is er gebeurd met Patrick van Dillenburg? Een vraagstuk die sinds hij begin januari 2002 van de aardbodem verdween op tafel ligt. Totdat de…

Lees meer

Schiphol gaat kosten van door chaos gestrande reizigers vergoeden

Schiphol gaat de kosten vergoeden die mensen hebben gemaakt omdat ze door de chaos op het vliegveld hun vlucht hebben gemist. Dat is de luchthaven…

Lees meer

Gewonden bij ongeluk achtbaan in Legoland Duitsland

Bij een ongeluk met een achtbaan in het pretpark Legoland Duitsland in het Beierse Günzburg zijn zeker negen personen gewond geraakt. Twee treintjes botsten op…

Lees meer

‘Uit blijk van goede wil’ schort Farmers Defence Force harde acties op

Farmers Defence Force schort zijn “harde acties” voorlopig op “uit blijk van goede wil” naar het kabinet. Voorman Mark van den Oever zegt dat de…

Lees meer

Poolse truckchauffeur vast voor mensensmokkel

De Koninklijke Marechaussee heeft woensdagavond bij Hoek van Holland een 32-jarige vrachtwagenchauffeur uit Polen opgepakt op verdenking van mensensmokkel. In zijn trailer werd een gezin…

Lees meer

Brandweer houdt watervoorraad ‘achter de hand’ in geval van bosbranden

Brandweerkorpsen in het hele land hebben op strategische plekken wagens met een watervoorraad staan, omdat de natuur gortdroog is. In de veiligheidsregio Kennemerland hebben die…

Lees meer

Oud-topambtenaar Ed Kronenburg: ‘Oorlog in Oekraïne gaat nog jaren duren’

Oud-topambtenaar Ed Kronenburg verwacht dat de oorlog in Oekraïne nog lang niet voorbij is. “Je zou het hopen dat het zo snel mogelijk wordt beëindigd,…

Lees meer

Ruim 10.000 evacuaties wegens heftige bosbranden in Frankrijk

De bosbrand die is opgelaaid in het Franse departement Gironde, ten zuiden van Bordeaux, heeft al meer dan 6200 hectare in vlammen doen opgaan. Woensdagavond…

Lees meer