main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 15 november 2021 — 14:37

Doorstroom woningmarkt begint bij senioren: ‘Maak het aantrekkelijker voor ze’

De Tweede Kamer debatteert maandag over de woonbegroting. De VVD en ChristenUnie hebben een voorstel gedaan om meer overheidssubsidie uit te trekken voor woningbouw in dorpen en kleine gemeenten. Waarschijnlijk krijgen de twee formerende partijen vandaag ook de steun van de Tweede Kamer.

Tot nu toe komen alleen projecten van minimaal 200 huizen in aanmerking voor subsidie en daardoor hebben dorpen en kleinere gemeenten gezegd ervan af te zien. Dat zou volgens VVD en CU geheel anders moeten, om ook daar de bouw van woningen te bevorderen.

Het kabinet had al besloten om de snellere bouw van woningen te stimuleren. Daarvoor trekt het de komende tien jaar jaarlijks 100 miljoen euro uit. De vraag rijst echter wel om wat voor woningen het dan gaat.

Doorstroming

Volgens Kamerlid Liane den Haan moet het beginnen bij seniorenwoningen. “Ouderen blijven vaak te lang in hun eigen huis zitten, dat te groot is”, zegt zij in Goedemorgen Nederland. Verhuizen lijkt dan een logische optie. “Dat willen ze wel, maar er is geen passend aanbod.”

Dit probleem zorgt voor een stop op een goede doorstroom volgens Den Haan. Als ouderen verhuizen, kunnen jonge gezinnen namelijk die woning overnemen. In het huis van de jonge gezinnen kunnen weer starters terecht, etc. “Dat is nog niet genoeg”, stelt de fractievoorzitter. “Maar het is wel een eerste aanzet die heel erg gaat helpen.”

Volgens Den Haan moet de landelijke overheid hierin de regie pakken, om samen met provincies en gemeentes het gesprek aan te gaan. Belangrijk is dan dat “elke gemeente een woon- en leefvisie moet hebben”. Dat is ook een aangenomen motie, maar “het is nog lang niet zover”, zegt Den Haan. “De overheid moet dat aanjagen.”

‘Veel problemen voor gemeenten’

De burgemeester van Apeldoorn, Ton Heerts, plaatst hier wel een kanttekening bij. “Wat je ziet is dat de gemeente als eerste voor heel veel problemen komt te staan”, zegt hij wat lacherig. “Maar waar ik het wel mee eens ben, is dat er pilots moeten komen voor senioren. Dat als ze gaan samenwonen, ze niet gekort worden op bijvoorbeeld de AOW. Hopelijk zorgt het voor wat reuring, dat mensen sneller bij elkaar gaan wonen, zodat er een woning achterblijft.”

Er zitten wel nog wat haken en ogen aan het idee van een soepele doorstroom, wat dan zou moeten beginnen bij de seniorenwoningen. “Heel veel senioren wonen in een koophuis dat hypotheekvrij is. Op het moment dat ze willen gaan huren, gaan ze er eigenlijk op achteruit”, reageert Reshma Roopram, wethouder Jeugd en Welzijn in Barendrecht.

“En dat komt door de te hoge huurprijzen”, gaat zij verder. “Je moet niet alleen een aanbod creëren, maar ook kijken naar iemands financiële situatie en hoe je het aantrekkelijker maakt voor senioren om die stap te wagen.”

LEES OOK: Gat in de woningmarkt: senioren verhuren ongebruikte woonruimte aan starters

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Vrouw uit Middelburg zakt tot haar nek in zinkgat

Een vrouw is tot haar nek weggezakt in een zinkgat. Haar echtgenoot en buurman moesten haar nek vasthouden zodat ze kon blijven ademen. Het voorval…

Lees meer

WODC: Veel meer mensen in Nederland slachtoffer van mensenhandel dan wordt gemeld

Het kennisinstituut voor het ministerie van Justitie en Veiligheid, WODC, zegt dat er drie tot vier keer zoveel meer mensenhandel plaatsvindt in Nederland dan dat…

Lees meer

Pfizer en Moderna werken aan nieuw vaccin tegen omikron-variant

De zorgen over de nieuwe coronavariant ‘omikron’ zijn dusdanig groot dat zowel Pfizer als Moderna al een nieuw vaccin aan het ontwikkelen zijn. Pfizer heeft…

Lees meer

Aantal positieve coronatest lijkt met 21.552 nieuwe gevallen niet verder te stijgen

Het aantal positieve coronatests lijkt voorlopig een plafond te hebben bereikt. Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 21.552 nieuwe gevallen geregistreerd. Het is de veertiende dag…

Lees meer

Veel Nederlanders onderschatten uitgaven en overschatten inkomsten

Uit nieuw onderzoek blijkt dat zeker de helft van de Nederlandse huishoudens financieel kwetsbaar is. Dit betekent dat bij enige tegenslag zij hun rekeningen en…

Lees meer

De Jonge meldt veertiende persoon die in Nederland besmet is met omikron-variant

Van een veertiende persoon is vast komen te staan dat die besmet is met de nieuwe omikron-variant van het coronavirus. Het gaat ook hier om…

Lees meer

Grootste groei coronapatiënten in ziekenhuizen sinds begin januari

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is maandag met 130 toegenomen tot 2772. Dat is de grootste toename sinds 4 januari, aldus cijfers van…

Lees meer

Coronazelftesten in veel winkels en online uitverkocht: ‘Deze week worden de winkelvoorraden weer aangevuld’

De zelftesten voor het coronavirus zijn in veel winkels en online uitverkocht. Dat meldt koepelorganisatie Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD). Mensen die een zelftest willen kopen…

Lees meer