main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 15 november 2021 — 14:37

Doorstroom woningmarkt begint bij senioren: ‘Maak het aantrekkelijker voor ze’

De Tweede Kamer debatteert maandag over de woonbegroting. De VVD en ChristenUnie hebben een voorstel gedaan om meer overheidssubsidie uit te trekken voor woningbouw in dorpen en kleine gemeenten. Waarschijnlijk krijgen de twee formerende partijen vandaag ook de steun van de Tweede Kamer.

Tot nu toe komen alleen projecten van minimaal 200 huizen in aanmerking voor subsidie en daardoor hebben dorpen en kleinere gemeenten gezegd ervan af te zien. Dat zou volgens VVD en CU geheel anders moeten, om ook daar de bouw van woningen te bevorderen.

Het kabinet had al besloten om de snellere bouw van woningen te stimuleren. Daarvoor trekt het de komende tien jaar jaarlijks 100 miljoen euro uit. De vraag rijst echter wel om wat voor woningen het dan gaat.

Doorstroming

Volgens Kamerlid Liane den Haan moet het beginnen bij seniorenwoningen. “Ouderen blijven vaak te lang in hun eigen huis zitten, dat te groot is”, zegt zij in Goedemorgen Nederland. Verhuizen lijkt dan een logische optie. “Dat willen ze wel, maar er is geen passend aanbod.”

Dit probleem zorgt voor een stop op een goede doorstroom volgens Den Haan. Als ouderen verhuizen, kunnen jonge gezinnen namelijk die woning overnemen. In het huis van de jonge gezinnen kunnen weer starters terecht, etc. “Dat is nog niet genoeg”, stelt de fractievoorzitter. “Maar het is wel een eerste aanzet die heel erg gaat helpen.”

Volgens Den Haan moet de landelijke overheid hierin de regie pakken, om samen met provincies en gemeentes het gesprek aan te gaan. Belangrijk is dan dat “elke gemeente een woon- en leefvisie moet hebben”. Dat is ook een aangenomen motie, maar “het is nog lang niet zover”, zegt Den Haan. “De overheid moet dat aanjagen.”

‘Veel problemen voor gemeenten’

De burgemeester van Apeldoorn, Ton Heerts, plaatst hier wel een kanttekening bij. “Wat je ziet is dat de gemeente als eerste voor heel veel problemen komt te staan”, zegt hij wat lacherig. “Maar waar ik het wel mee eens ben, is dat er pilots moeten komen voor senioren. Dat als ze gaan samenwonen, ze niet gekort worden op bijvoorbeeld de AOW. Hopelijk zorgt het voor wat reuring, dat mensen sneller bij elkaar gaan wonen, zodat er een woning achterblijft.”

Er zitten wel nog wat haken en ogen aan het idee van een soepele doorstroom, wat dan zou moeten beginnen bij de seniorenwoningen. “Heel veel senioren wonen in een koophuis dat hypotheekvrij is. Op het moment dat ze willen gaan huren, gaan ze er eigenlijk op achteruit”, reageert Reshma Roopram, wethouder Jeugd en Welzijn in Barendrecht.

“En dat komt door de te hoge huurprijzen”, gaat zij verder. “Je moet niet alleen een aanbod creëren, maar ook kijken naar iemands financiële situatie en hoe je het aantrekkelijker maakt voor senioren om die stap te wagen.”

LEES OOK: Gat in de woningmarkt: senioren verhuren ongebruikte woonruimte aan starters

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zorgden paragnosten ooit voor een doorbraak in een onopgeloste zaak?

Bij een raadselachtige moord of vermissing duiken ze vroeg of laat op: paragnosten die zeggen dat ze informatie hebben doorgekregen waarmee ze de zaak kunnen oplossen. Heeft een tip van een paragnost ooit iets opgeleverd? Of leidt het vooral tot valse hoop bij wanhopige families? En hoe gaan politie en andere organisaties ermee om?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met criminoloog Jasper van der Kemp van VU Amsterdam en Hennie van Selst van Stichting Signi Zoekhonden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel sprak met paragnosten en families die zoeken naar antwoorden.

Vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Nieuwe claimzaak tegen ABN AMRO om te hoge rentes voor mkb’ers

Stichting Massaschade & Consument wil ABN AMRO voor de rechter slepen. De bank heeft volgens de stichting over een periode van vijftien jaar miljarden euro’s…

Lees meer

Kabinet gaat geen verbod op verbranding koran instellen

Het kabinet gaat geen verbod instellen op het verbranden van de koran bij demonstraties of acties. Het ziet daar geen aanleiding toe, schrijven demissionair ministers…

Lees meer

Pro-Palestijnse organisaties: geen plannen voor demonstraties op 4 mei

Tijdens de Dodenherdenking op 4 mei zijn de pro-Palestijnse actiegroepen XR Justice Now, Stichting Plant een Olijfboom en het Nederlands Palestina Komitee niet van plan…

Lees meer

Economie eurozone in recessie na krimp in slotkwartaal 2023

De economie van de eurozone is in de laatste drie maanden van vorig jaar toch in een recessie terechtgekomen. In het vierde kwartaal van 2023…

Lees meer

D66-leider Jetten wacht formatieoverleg af, ziet wel kans GL-PvdA en VVD

D66-leider Rob Jetten wacht af waar de formerende partijen mee komen, maar mocht het toch stuklopen tussen de PVV, VVD, NSC en BBB dan denkt…

Lees meer

Transavia-topman ontkracht schrappen 20.000 stoelen voor de zomer: ‘Een slot is geen vlucht’

Het nieuws over Transavia dat 20.000 stoelen zijn geschrapt aankomende zomer, wordt ontkracht door topman Marcel de Nooijer. “Daar is helemaal geen sprake van. Ze…

Lees meer

Kabinet laat onderzoek doen naar grenzen demonstratierecht

Het kabinet laat onafhankelijk onderzoek doen naar het demonstratierecht, heeft het vrijdag besloten. Directe aanleiding is het groeiend aantal demonstraties, waarbij actievoerders vaak bewust de…

Lees meer

Hoe overleef je als kunstenaar in de harde kunstwereld? ‘Maak gebruik van social media’

Kunst is een booming business, maar hoe breng je als jonge kunstenaar je werk aan de man? De één zweert bij social media, waar de…

Lees meer