main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 25 november 2021 — 08:32

Planbare zorg in ziekenhuizen verder afgeschaald: ‘Meest rigoureuze maatregelen nodig’

De planbare zorg in de ziekenhuizen wordt verder afgeschaald. Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) heeft demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) gevraagd fase 2D uit het opschalingsplan te bekrachtigen, meldt een LNAZ-woordvoerder aan het ANP. Fase 2D houdt in dat landelijk de kritieke planbare zorg wordt afgeschaald.

Het gaat om dringende operaties zoals chemotherapie of niertransplantaties, die binnen zes weken zouden moeten worden uitgevoerd, zei LNAZ-voorzitter Ernst Kuipers woensdagavond in Op1. Ze vinden dan “in geen enkel ziekenhuis en in geen enkel zelfstandig behandelcentrum” meer plaats. “Je treft ook oncoventionele maatregelen als het gaat om vrijmaken van bedden.” Ook kunnen Defensie en het Rode Kruis worden ingezet.

Een LNAZ-woordvoerder wil fase 2D “nu nog niet betitelen als de fase voor code zwart, omdat daarbij sprake is van de mogelijkheid op te schalen naar 1350 ic-bedden. Zover is het nog niet”, aldus de woordvoerder tegen het ANP.

‘Rigoureuze maatregelen nodig’

Niet iedereen is het daarmee eens. Ic-voorman Diederik Gommers liet eerder weten dat door personeelsuitval 1350 bedden een illusie is. Hoofd van de ic in het Amsterdam UMC Armand Girbes noemde het eerder in De Volkskrant “pure braafpraterij”.

Ook volgens ziekenhuisvoorzitter van het Franciscus Gasthuis & Vlietland Marjolein Tasche is code zwart niet ver weg. “We schalen op en zitten nu op ongeveer anderhalf keer wat we hebben”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Dat kan omdat de ic-verpleegkundigen meer patiënten onder zich hebben dan normaal. Daar gaan we mee door, maar de rek raakt er heel snel uit. We zeggen al alle niet-urgente operaties af om handen vrij te spelen om te helpen in de acute zorg.”

Tasche pleit voor “de meest rigoureuze maatregelen” om de opmars van het coronavirus een halt toe te roepen en “de groei aan patiënten tot stilstand te brengen”. “Vanuit ons zorghart gesproken moet alles in lockdown en moet iedereen zich aan de maatregelen houden.”

VWS gaat verzoek ‘zorgvuldig bekijken’

Naar aanleiding van het verzoek van het LNAZ zal demissionair zorgminister Hugo de Jonge bekijken of aan alle criteria hiervoor is voldaan en zal hij die fase officieel afkondigen. Zijn voorganger Tamara van Ark deed dat ook in januari van dit jaar. Het verzoek zal zorgvuldig worden bekeken, zegt een woordvoerder van het ministerie van VWS tegen De Volkskrant.

De LNAZ en de ziekenhuizen hebben in verband met de pandemie het opschalingsplan opgesteld voor het geval de zorg overbelast raakt door de toestroom van coronapatiënten. Op deze manier wordt personeel vrijgespeeld om te helpen bij de coronazorg. De afgelopen weken bevonden de ziekenhuizen zich in fase 2C: ziekenhuizen hebben reguliere planbare zorg afgeschaald, zoals heup- en knieoperaties en cosmetische operaties.

Bij de laatste en derde fase, code zwart, verlenen ziekenhuizen alleen nog acute zorg en moeten daarin soms keuzes maken. In 3A en 3B wordt triage toegepast door artsen op medische gronden, over wie er het eerst geholpen worden. 3C betekent dat keuzes aan de orde kunnen zijn over wie mogelijk niet kan worden geholpen.

LEES OOK: Ligt er een lockdown op de loer? Mogelijk vervroegde persconferentie

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Millennial Jill Bleiksloot wordt iedere dag verleid. Via de media, zoals tv en krant, ouderwetse foldertjes in de bus en natuurlijk online door social media. Daar gaan miljarden in om, omdat men ons steeds specifieker weet te vinden.

Maar generatie next is ook steeds meer gesteld op z’n privacy. En dat treft want cookies, sporen die we online achterlaten waardoor men precies weet wat voor persoon jij bent, zijn inmiddels verboden. Hoe bereikt het product de klant? En waar zijn millennials ontvankelijk voor?

Donderdag 22:10
Man in Amsterdam mishandeld en in gezicht gespuugd om Joodse afkomst

Een 28-jarige man uit Oostzaan heeft aangifte gedaan nadat hij werd mishandeld en gediscrimineerd om zijn Joodse afkomst. Een vrouw vroeg hem bij de metrohalte…

Lees meer

Man aangehouden voor schietincident Maastricht, slachtoffer (21) vecht voor leven

De politie heeft dinsdag een 29-jarige man uit Maastricht aangehouden in verband met een schietpartij zaterdag, meldt de politie. Daarbij raakte een 21-jarige man uit…

Lees meer

NOC*NSF verzoekt kabinet sporten tot 20.00 uur toe te staan: ‘Zie het als essentiële sector’

NOC*NSF doet een oproep aan het kabinet de avondlockdown voor sport aan te passen. De Tweede Kamer vergadert woensdag over de maatregelen. De sportkoepel vraagt…

Lees meer

Voorzitter Bergkamp doet aangifte na ‘coronagerelateerde’ dreigmail aan Kamerleden

Kamervoorzitter Vera Bergkamp gaat deze week aangifte doen nadat meerdere Tweede Kamerleden een dreigmail hebben ontvangen. Dit vertelde Bergkamp dinsdag in reactie op het stijgende…

Lees meer

GGD’en nog bezig met plan hoe boostercampagne te versnellen

GGD’en kunnen nog niet zeggen hoe zij het toedienen van boosterprikken gaan versnellen. Dat meldt de landelijke koepel GGD GHOR, die samen met het RIVM…

Lees meer

RIVM: ‘Stabilisatie in positieve tests’, maar wel meer opnames en doden

In de afgelopen week zijn 155.152 positieve coronatests geregistreerd. Dat is vrijwel gelijk aan vorige week. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) spreekt van…

Lees meer

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen nadert piek vorige winter

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag met 73 gestegen tot 2845. Dat is nog net onder het hoogste niveau van de afgelopen…

Lees meer