main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 25 november 2021 — 08:32

Planbare zorg in ziekenhuizen verder afgeschaald: ‘Meest rigoureuze maatregelen nodig’

De planbare zorg in de ziekenhuizen wordt verder afgeschaald. Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) heeft demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) gevraagd fase 2D uit het opschalingsplan te bekrachtigen, meldt een LNAZ-woordvoerder aan het ANP. Fase 2D houdt in dat landelijk de kritieke planbare zorg wordt afgeschaald.

Het gaat om dringende operaties zoals chemotherapie of niertransplantaties, die binnen zes weken zouden moeten worden uitgevoerd, zei LNAZ-voorzitter Ernst Kuipers woensdagavond in Op1. Ze vinden dan “in geen enkel ziekenhuis en in geen enkel zelfstandig behandelcentrum” meer plaats. “Je treft ook oncoventionele maatregelen als het gaat om vrijmaken van bedden.” Ook kunnen Defensie en het Rode Kruis worden ingezet.

Een LNAZ-woordvoerder wil fase 2D “nu nog niet betitelen als de fase voor code zwart, omdat daarbij sprake is van de mogelijkheid op te schalen naar 1350 ic-bedden. Zover is het nog niet”, aldus de woordvoerder tegen het ANP.

‘Rigoureuze maatregelen nodig’

Niet iedereen is het daarmee eens. Ic-voorman Diederik Gommers liet eerder weten dat door personeelsuitval 1350 bedden een illusie is. Hoofd van de ic in het Amsterdam UMC Armand Girbes noemde het eerder in De Volkskrant “pure braafpraterij”.

Ook volgens ziekenhuisvoorzitter van het Franciscus Gasthuis & Vlietland Marjolein Tasche is code zwart niet ver weg. “We schalen op en zitten nu op ongeveer anderhalf keer wat we hebben”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Dat kan omdat de ic-verpleegkundigen meer patiënten onder zich hebben dan normaal. Daar gaan we mee door, maar de rek raakt er heel snel uit. We zeggen al alle niet-urgente operaties af om handen vrij te spelen om te helpen in de acute zorg.”

Tasche pleit voor “de meest rigoureuze maatregelen” om de opmars van het coronavirus een halt toe te roepen en “de groei aan patiënten tot stilstand te brengen”. “Vanuit ons zorghart gesproken moet alles in lockdown en moet iedereen zich aan de maatregelen houden.”

VWS gaat verzoek ‘zorgvuldig bekijken’

Naar aanleiding van het verzoek van het LNAZ zal demissionair zorgminister Hugo de Jonge bekijken of aan alle criteria hiervoor is voldaan en zal hij die fase officieel afkondigen. Zijn voorganger Tamara van Ark deed dat ook in januari van dit jaar. Het verzoek zal zorgvuldig worden bekeken, zegt een woordvoerder van het ministerie van VWS tegen De Volkskrant.

De LNAZ en de ziekenhuizen hebben in verband met de pandemie het opschalingsplan opgesteld voor het geval de zorg overbelast raakt door de toestroom van coronapatiënten. Op deze manier wordt personeel vrijgespeeld om te helpen bij de coronazorg. De afgelopen weken bevonden de ziekenhuizen zich in fase 2C: ziekenhuizen hebben reguliere planbare zorg afgeschaald, zoals heup- en knieoperaties en cosmetische operaties.

Bij de laatste en derde fase, code zwart, verlenen ziekenhuizen alleen nog acute zorg en moeten daarin soms keuzes maken. In 3A en 3B wordt triage toegepast door artsen op medische gronden, over wie er het eerst geholpen worden. 3C betekent dat keuzes aan de orde kunnen zijn over wie mogelijk niet kan worden geholpen.

LEES OOK: Ligt er een lockdown op de loer? Mogelijk vervroegde persconferentie

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

ProRail en wegvervoerders verwachten meer drukte door laag water

ProRail maakt zich op voor een grotere vraag naar goederenvervoer per spoor door de lage waterstanden in belangrijke rivieren voor de binnenvaart. Brancheverenigingen van vervoersbedrijven…

Lees meer

Zorgminister Kuipers hoopt coronapil snel beschikbaar te hebben

Zorgminister Ernst Kuipers hoopt de ‘coronapil’ Paxlovid van farmaceut Pfizer op korte termijn beschikbaar te hebben. De onderhandelingen tussen het ministerie van Volksgezondheid (VWS) en…

Lees meer

Tekorten dreigen maar grondwatergebruik in Nederland blijft stijgen

Ondanks waarschuwingen van overheden en waterbedrijven om water te sparen, pompt Nederland nog ieder jaar meer water op. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag. In…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in