main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 24 november 2021 — 08:24

Ligt er een lockdown op de loer? Mogelijk vervroegde persconferentie

Het demissionaire kabinet bespreekt vandaag vermoedelijk het vervroegen van de coronapersconferentie. De persconferentie staat gepland voor volgende week vrijdag, maar gaat mogelijk naar het begin van die week. Verschillende OMT-leden pleiten voor keiharde maatregelen om de explosieve stijging van het aantal coronabesmettingen tegen te gaan.

Zo noemde arts-microbioloog en OMT-lid Marc Bonten het in Nieuwsuur “ongelooflijk belangrijk” dat het kabinet harde keuzes durft te maken. Hij benadrukte hoe slecht de coronacijfers er op dit moment uitzien.”En kijk naar het draagvlak voor de huidige maatregelen en hoe die uitgevoerd worden. Er moet iets gebeuren en de politiek moet daarin verantwoordelijkheid nemen.”

‘Intensive care-afdelingen over 10 dagen in code zwart’

Als het aan Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care ligt worden er “keiharde” maatregelen genomen. “Het is écht 1 minuut voor 12”, zei hij dinsdag tegen de Tweede Kamer. Over tien dagen zitten de intensive care-afdelingen in ‘code zwart’, zo zei het OMT-lid. Daarbij moeten ziekenhuizen besluiten wie ze nog kunnen helpen en wie niet.

Volgens demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zitten we echter nog “heel ver” van een code zwart in de ziekenhuizen vandaan. Ook voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) zei maandag niet te verwachten dat dit scenario zich al de komende dagen of weken zal voordoen.

‘Verwarrend’

“Ik denk dat het voor mensen best verwarrend is dat verschillende deskundigen die het eigenlijk met elkaar eens zouden moeten zijn verschillende uitleg geven over wat code zwart is”, zegt D66-Kamerlid Jan Paternotte hierover in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Het OMT heeft maandag een advies uitgebracht waarin staat: wacht het effect van de huidige maatregelen af. Nu hoorde ik een dag later dat meerdere OMT-leden zeggen: volgens mij zitten we echt tegen die code zwart aan”, aldus Paternotte. “Mijn oproep zou zijn: als OMT-leden echt denken dat we op dat punt zitten, kom dan desnoods vandaag nog bij elkaar en maak dan een nieuw advies. Als je maatregelen moet nemen kun je het maar beter op tijd doen, want anders moet je later weer harder ingrijpen.”

Nieuw advies

Het Outbreak Management Team (OMT) komt vrijdag met een nieuw advies. Ook ic-baas Gommers heeft zijn OMT-collega’s verzocht of ze niet eerder konden vergaderen, op woensdag in plaats van vrijdag. Volgens hem kunnen ziekenhuizen niet in code zwart belanden als de samenleving nog open is. “Als er onverhoopt een groot tekort ontstaat op de ic van bemande bedden, kan het niet zo zijn dat mensen nog kunnen winkelen en de kroeg in kunnen.”

De meest betrokken bewindslieden bij het coronadossier komen vandaag weer bijeen. Zondag zal er dan weer overleg zijn op het Catshuis. Dan kan er maandag of dinsdag weer een persconferentie worden gehouden.

LEES OOK: Zorgmedewerkers Radboudumc vragen in filmpje om hulp: ‘Laat dit zien in reclameblokken’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer

ASML wil in Nederland blijven, maar wat betekent dat voor de arbeidsmigratie?

Operatie Beethoven heeft zijn vruchten afgeworpen. Met een financieel pakket van 1,7 miljard euro weet het demissionaire kabinet tech-gigant ASML in Nederland te behouden. VVD-leider…

Lees meer

Paragnosten vertellen ouders vermiste Cheryl Morriën dat ze nog leeft: ‘Het kan valse hoop zijn’

Dit jaar is het 38 jaar geleden dat het IJmuidense meisje Cheryl Morriën op een zomerdag spoorloos verdween. De moeder van Cheryl, Nellie, is samen…

Lees meer

Nederland, witwasparadijs: meer dan 10 miljard euro wordt ieder jaar in ons land witgewassen

Maar liefst 13.000 bankmedewerkers hebben er een dagtaak aan om ‘verdachte transacties’ op te sporen en ondertussen heeft ook het Openbaar Ministerie (OM) de handen…

Lees meer