main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 24 november 2021 — 08:24

Ligt er een lockdown op de loer? Mogelijk vervroegde persconferentie

Het demissionaire kabinet bespreekt vandaag vermoedelijk het vervroegen van de coronapersconferentie. De persconferentie staat gepland voor volgende week vrijdag, maar gaat mogelijk naar het begin van die week. Verschillende OMT-leden pleiten voor keiharde maatregelen om de explosieve stijging van het aantal coronabesmettingen tegen te gaan.

Zo noemde arts-microbioloog en OMT-lid Marc Bonten het in Nieuwsuur “ongelooflijk belangrijk” dat het kabinet harde keuzes durft te maken. Hij benadrukte hoe slecht de coronacijfers er op dit moment uitzien.”En kijk naar het draagvlak voor de huidige maatregelen en hoe die uitgevoerd worden. Er moet iets gebeuren en de politiek moet daarin verantwoordelijkheid nemen.”

‘Intensive care-afdelingen over 10 dagen in code zwart’

Als het aan Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care ligt worden er “keiharde” maatregelen genomen. “Het is écht 1 minuut voor 12”, zei hij dinsdag tegen de Tweede Kamer. Over tien dagen zitten de intensive care-afdelingen in ‘code zwart’, zo zei het OMT-lid. Daarbij moeten ziekenhuizen besluiten wie ze nog kunnen helpen en wie niet.

Volgens demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zitten we echter nog “heel ver” van een code zwart in de ziekenhuizen vandaan. Ook voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) zei maandag niet te verwachten dat dit scenario zich al de komende dagen of weken zal voordoen.

‘Verwarrend’

“Ik denk dat het voor mensen best verwarrend is dat verschillende deskundigen die het eigenlijk met elkaar eens zouden moeten zijn verschillende uitleg geven over wat code zwart is”, zegt D66-Kamerlid Jan Paternotte hierover in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Het OMT heeft maandag een advies uitgebracht waarin staat: wacht het effect van de huidige maatregelen af. Nu hoorde ik een dag later dat meerdere OMT-leden zeggen: volgens mij zitten we echt tegen die code zwart aan”, aldus Paternotte. “Mijn oproep zou zijn: als OMT-leden echt denken dat we op dat punt zitten, kom dan desnoods vandaag nog bij elkaar en maak dan een nieuw advies. Als je maatregelen moet nemen kun je het maar beter op tijd doen, want anders moet je later weer harder ingrijpen.”

Nieuw advies

Het Outbreak Management Team (OMT) komt vrijdag met een nieuw advies. Ook ic-baas Gommers heeft zijn OMT-collega’s verzocht of ze niet eerder konden vergaderen, op woensdag in plaats van vrijdag. Volgens hem kunnen ziekenhuizen niet in code zwart belanden als de samenleving nog open is. “Als er onverhoopt een groot tekort ontstaat op de ic van bemande bedden, kan het niet zo zijn dat mensen nog kunnen winkelen en de kroeg in kunnen.”

De meest betrokken bewindslieden bij het coronadossier komen vandaag weer bijeen. Zondag zal er dan weer overleg zijn op het Catshuis. Dan kan er maandag of dinsdag weer een persconferentie worden gehouden.

LEES OOK: Zorgmedewerkers Radboudumc vragen in filmpje om hulp: ‘Laat dit zien in reclameblokken’

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Millennial Jill Bleiksloot wordt iedere dag verleid. Via de media, zoals tv en krant, ouderwetse foldertjes in de bus en natuurlijk online door social media. Daar gaan miljarden in om, omdat men ons steeds specifieker weet te vinden.

Maar generatie next is ook steeds meer gesteld op z’n privacy. En dat treft want cookies, sporen die we online achterlaten waardoor men precies weet wat voor persoon jij bent, zijn inmiddels verboden. Hoe bereikt het product de klant? En waar zijn millennials ontvankelijk voor?

Donderdag 22:10
Man in Amsterdam mishandeld en in gezicht gespuugd om Joodse afkomst

Een 28-jarige man uit Oostzaan heeft aangifte gedaan nadat hij werd mishandeld en gediscrimineerd om zijn Joodse afkomst. Een vrouw vroeg hem bij de metrohalte…

Lees meer

Man aangehouden voor schietincident Maastricht, slachtoffer (21) vecht voor leven

De politie heeft dinsdag een 29-jarige man uit Maastricht aangehouden in verband met een schietpartij zaterdag, meldt de politie. Daarbij raakte een 21-jarige man uit…

Lees meer

NOC*NSF verzoekt kabinet sporten tot 20.00 uur toe te staan: ‘Zie het als essentiële sector’

NOC*NSF doet een oproep aan het kabinet de avondlockdown voor sport aan te passen. De Tweede Kamer vergadert woensdag over de maatregelen. De sportkoepel vraagt…

Lees meer

Voorzitter Bergkamp doet aangifte na ‘coronagerelateerde’ dreigmail aan Kamerleden

Kamervoorzitter Vera Bergkamp gaat deze week aangifte doen nadat meerdere Tweede Kamerleden een dreigmail hebben ontvangen. Dit vertelde Bergkamp dinsdag in reactie op het stijgende…

Lees meer

GGD’en nog bezig met plan hoe boostercampagne te versnellen

GGD’en kunnen nog niet zeggen hoe zij het toedienen van boosterprikken gaan versnellen. Dat meldt de landelijke koepel GGD GHOR, die samen met het RIVM…

Lees meer

RIVM: ‘Stabilisatie in positieve tests’, maar wel meer opnames en doden

In de afgelopen week zijn 155.152 positieve coronatests geregistreerd. Dat is vrijwel gelijk aan vorige week. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) spreekt van…

Lees meer

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen nadert piek vorige winter

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag met 73 gestegen tot 2845. Dat is nog net onder het hoogste niveau van de afgelopen…

Lees meer