main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 23 november 2021 — 09:50

‘Kans groot dat OMT adviseert kinderen onder de 12 jaar met zwakke gezondheid te vaccineren’

De kans is groot dat het Outbreak Management Team (OMT) het demissionaire kabinet gaat adviseren om kinderen onder de 12 jaar met een zwakkere gezondheid te vaccineren. Dat zegt kinderarts en OMT-lid Karoly Illy in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Het aantal besmettingen onder jonge kinderen loopt fors op, maar het kabinet heeft eerder aangegeven vooralsnog geen grote vaccinatiecampagne voor kinderen van 5 tot 12 jaar te willen. Dat terwijl Oostenrijk vanaf deze week 5 tot 11-jarigen vaccineert met het Pfizer-vaccin. Ook Israël gaat daarmee beginnen. In de Verenigde Staten hebben al bijna 2,6 miljoen kinderen onder de 12 jaar een prik gehad.

Ook Illy geeft aan dat het “nog maar de vraag” is of het vaccineren van gezonde kinderen zonder onderliggend lijden onder de 12 jaar verstandig is. “Vooral omdat die gezonde kinderen zelf niet of nauwelijks ziek worden van dat virus”, zegt hij.

‘Kinderen vaccineren enkel voor vaccinatiegraad’

Het vaccineren van jonge kinderen zou je enkel doen voor de “beroemde vaccinatiegraad”, zegt de kinderarts. “Dan zou je dus gezonde kinderen gaan vaccineren omdat volwassenen hun verantwoordelijkheid niet nemen. Daar hebben wij als kinderartsen wel enige moeite mee.”

Op dit moment is er nog te weinig onderzoek gedaan naar de werking van het vaccin bij kinderen tussen de 5 en 12 jaar, zegt Illy. “We weten dat het vaccin voor kinderen vanaf twaalf jaar en volwassenen veilig is. Maar bij deze leeftijdsgroep is dat nog niet bekend.”

In Nederland heeft het kabinet de Gezondheidsraad al eerder om advies gevraagd wat betreft het vaccineren van kinderen met een medisch risico.

LEES OOK: OMT: 2G kan aantal besmettingen halveren ten opzichte van 3G

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De Podcast Het Misdaadbureau

Wildwesttaferelen in de Nederlandse natuur: stropers maken de buitengebieden onveilig door met vuurwapens te schieten op hazen, reeën en konijnen. Mensen die melding maken van wildstroperij moeten dat soms bekopen met bedreigingen en intimidaties.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Rolf Overdiep, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht, groene boa Wim Kutterik uit Almelo en Bjorn van der Veen, regiomanager in Overijssel en Drenthe van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging. Onderzoeksjournalist Berend Jansen is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Luister nu naar de podcast!

NS waarschuwt honderdduizenden klanten voor datalek

Nederlandse Spoorwegen heeft ongeveer 780.000 klanten gewaarschuwd dat hun persoonsgegevens mogelijk zijn betrokken bij een datalek. Het vervoersbedrijf werkt samen met marktonderzoeker Blauw, en bij…

Lees meer

Rusland straft vader van meisje dat antioorlogstekening maakt

Rusland heeft een man gestraft die bekend is omdat zijn dochter een tekening maakte tegen de Russische oorlog in Oekraïne. Aleksej Moskaljova is tot twee…

Lees meer

Kinderen spannen kort geding aan omdat ze geen afscheid mogen nemen van vader

De rechtbank in Almelo heeft onlangs bepaald dat twee kinderen die niet bij de uitvaart van hun vader mochten zijn, toch afscheid van hem mochten nemen….

Lees meer

Drie puppy’s achtergelaten in natuurgebied Venlo

In het natuurgebied Jammerdal in Venlo zijn maandagavond drie achtergelaten puppy’s gevonden. Het gaat om drie jonge reutjes van ongeveer zes maanden oud, zo meldt…

Lees meer

Treinverkeer Den Bosch – Boxtel hervat na overlast door dassen

Het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel in Noord-Brabant wordt woensdag hervat. Sinds vorige week dinsdag reden geen treinen op het traject omdat dassen bij…

Lees meer

Minister Dijkgraaf (D66) over crisisberaad kabinet: ‘Vastgestelde stikstofdoelen zijn erg belangrijk’

Het kabinet houdt vandaag een topoverleg over de monsterzege van de BoerBurgerBeweging (BBB) en de gevolgen hiervan voor de geloofwaardigheid van de huidige koers die…

Lees meer

Zelfscankassa blijkt duurkoop te zijn: er wordt steeds meer gestolen in supermarkten

Uit politiecijfers blijkt dat het aantal winkeldiefstallen in supermarkten fors is gestegen. In 2021 ging het om 30 duizend, in 2022 om 40 duizend en…

Lees meer