main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 23 november 2021 — 09:50

‘Kans groot dat OMT adviseert kinderen onder de 12 jaar met zwakke gezondheid te vaccineren’

De kans is groot dat het Outbreak Management Team (OMT) het demissionaire kabinet gaat adviseren om kinderen onder de 12 jaar met een zwakkere gezondheid te vaccineren. Dat zegt kinderarts en OMT-lid Karoly Illy in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Het aantal besmettingen onder jonge kinderen loopt fors op, maar het kabinet heeft eerder aangegeven vooralsnog geen grote vaccinatiecampagne voor kinderen van 5 tot 12 jaar te willen. Dat terwijl Oostenrijk vanaf deze week 5 tot 11-jarigen vaccineert met het Pfizer-vaccin. Ook Israël gaat daarmee beginnen. In de Verenigde Staten hebben al bijna 2,6 miljoen kinderen onder de 12 jaar een prik gehad.

Ook Illy geeft aan dat het “nog maar de vraag” is of het vaccineren van gezonde kinderen zonder onderliggend lijden onder de 12 jaar verstandig is. “Vooral omdat die gezonde kinderen zelf niet of nauwelijks ziek worden van dat virus”, zegt hij.

‘Kinderen vaccineren enkel voor vaccinatiegraad’

Het vaccineren van jonge kinderen zou je enkel doen voor de “beroemde vaccinatiegraad”, zegt de kinderarts. “Dan zou je dus gezonde kinderen gaan vaccineren omdat volwassenen hun verantwoordelijkheid niet nemen. Daar hebben wij als kinderartsen wel enige moeite mee.”

Op dit moment is er nog te weinig onderzoek gedaan naar de werking van het vaccin bij kinderen tussen de 5 en 12 jaar, zegt Illy. “We weten dat het vaccin voor kinderen vanaf twaalf jaar en volwassenen veilig is. Maar bij deze leeftijdsgroep is dat nog niet bekend.”

In Nederland heeft het kabinet de Gezondheidsraad al eerder om advies gevraagd wat betreft het vaccineren van kinderen met een medisch risico.

LEES OOK: OMT: 2G kan aantal besmettingen halveren ten opzichte van 3G

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De cocaïne-economie in Nederland

Voor veel millennials is het hedendaags een doodgewone zaak om tijdens een feestavond een lijntje te snuiven. De cocaïne business is booming en drugscriminelen harken gemakkelijk miljarden ermee binnen.

Houden wij deze illegale praktijk zelf in stand door zelf het witte goed tot ons te nemen? En hoe groot is de cocaïne-economie in Nederland? Stand van Nederland: Generatie Next ging op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Verkiezingsuitslag bevestigd: PVV grootste in Kamer, D66 loopt 10e zetel op haar na mis

De PVV wordt inderdaad de grootste fractie in de nieuwe Tweede Kamer. De partij van Geert Wilders krijgt 37 zetels. Daarna volgen GroenLinks-PvdA met 25…

Lees meer

Twee jaar na The Voice neemt het aantal slachtoffer-dadergesprekken nog steeds toe

Steeds meer zedenslachtoffers willen in gesprek met de dader. Voor het tweede jaar op rij stijgt het aantal aanmeldingen voor dit soort gesprekken. Dat meldt…

Lees meer

Voorzitter klimaattop tevreden over eerste dag

De voorzitter van de internationale klimaattop in Dubai was donderdag erg tevreden over de eerste dag van COP28. “Het is opmerkelijk hoe enthousiast alle delegaties…

Lees meer

Ministerie: ‘escape’ voor LUMC na wegvallen kinderhartchirurgie

Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een “escape” voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het…

Lees meer

NVJ na staking kranten: heftigere acties als nieuw bod uitblijft

Zo’n duizend journalisten hebben donderdag een uur het werk neergelegd uit onvrede over de cao-onderhandelingen. Dat laat een woordvoerster van de NVJ weten. Verschillende kranten…

Lees meer

Omwonenden Uden naar rechter tegen noodopvang asielzoekers

Een groep van ruim dertig omwonenden in het Brabantse Uden heeft de gemeente Maashorst en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor de rechter gesleept….

Lees meer

Streep door grote opvanglocatie in Purmerend voor Oekraïners

Het plan van de gemeente Purmerend om een opvanglocatie te realiseren voor tussen de 500 en 1500 Oekraïense vluchtelingen gaat niet door. De gemeente zegt…

Lees meer