main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 19 november 2021 — 13:52

Hoe lagere belastingtarieven millennials aan een woning in de stad helpen

Iedereen moet overal kunnen wonen. Rijk en arm moeten samen in een straat kunnen leven. Het is een mooi gedachtegoed en belangrijk onderdeel van de Nederlandse samenleving. Voor starters, en met name millennials, met een middeninkomen wordt het echter steeds lastiger om een plekje in de stad te kunnen vinden.

Het mengen van inkomens in de stad wordt steeds duurder, constateert econoom Coen Teulings. “De enige manier waarop je vermenging kunt realiseren is als je grotere goedkopere woningen onder de marktprijs aanbiedt aan mensen”, zegt hij in het WNL-programma Stand van Nederland: Generatie Next.

‘Lagere belastingtarieven boven subsidiëren’

Alleen als de overheid zich “voor vijftig procent” mengt in de huurprijs is het volgens Teulings mogelijk om als burger met een middeninkomen een plekje in het hartje van Amsterdam te kunnen veroveren. Hij spreekt dan van subsidiëring, wat dus “linksom of rechtsom bij de belastingbetaler komt te liggen.”

Maar het belastinggeld, kan dat niet efficiënter ingezet worden? “Stel dat je een huur voor de helft subsidieert. Van 500 euro per maand. Dan ben je 6000 euro per jaar kwijt. Dat is heel veel geld en dat kun je ook ergens anders aan besteden. Bijvoorbeeld aan belasting verlagen”, stelt Teulings.

Lagere belastingtarieven hebben uiteindelijk de voorkeur van Teulings, boven het subsidiëren van de huursom, om millennials aan huizen in de stad te helpen.

Particuliere verhuur

Voor nu vestigen mensen met middeninkomens hun hoop op particuliere verhuurders. Zij zijn namelijk de enige die voor millennials meer betaalbare woningen aanbieden.

En daarmee wordt ook direct een groot probleem geschetst. De meeste steden willen namelijk de particuliere verhuur weren, omdat zij de woningprijzen opkrikken. Of de woningprijzen ook weer omlaag gaan als je de particuliere verhuur aan banden legt is nog maar de vraag. “In het centrum van de grote steden is er behoefte aan kleinere huurwoningen. Dat betekent dus dat iemand bereid moet zijn een woning te kopen, zonder er zelf te gaan wonen en wil verhuren”, verklaart Teulings. “Of in een geval van een grote woning, die in meerdere delen wordt verhuurd.”

Daar is veel behoefte aan, ziet de econoom. Wat zich weer uit in de grote rijen aan mensen die zich melden bij “een pandjesbaas”. “Daarom kunnen ze ook zulke hoge huurprijzen vragen.”

Zelfbewoningsplicht

Volgens Teulings maakt het verder ook niet uit of er nu een huurder of koper in het huis woont. “Er woont iemand, daar gaat het om.” Een zelfbewoningsplicht, die Amsterdam zo spoedig mogelijk wil invoeren, is volgens Teulings ongewenst. “Dat lijkt mij een onrechtvaardige maatregel. Dat zou betekenen dat mensen zonder eigen vermogen de toegang tot de woningmarkt ontzegt wordt.”

Presentatrice en millennial Jill Bleiksloot zoekt, zoals zovelen, al twee jaar een huis. Ze heeft eigen geld, een hypotheek en er zijn bouwers met materialen voor nieuwbouw. Er zijn stukken grond, aangewezen voor woningen, beschikbaar. Toch komt ze maar niet aan een eigen plek. Wat gaat er toch mis voor generatie next?

Je ziet deze aflevering donderdag 18 november om 22.10 op NPO 2. Oude afleveringen kijk je terug op NPO Start

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het Misdaadbureau: Hoe los je een moord op? ‘Ik denk dat de pizzabezorger het heeft gedaan!’

In deze speciale aflevering van Het Misdaadbureau kruipen bezoekers van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden in de huid van een forensisch onderzoeker. 

Presentator Maaike Timmerman en onderzoeksjournalisten Noa van Oostrom en Rick Pietersz zitten met hun neus bovenop een crime scene om een fictief moordmysterie op te lossen. Zij krijgen hulp van doorgewinterde experts van het Nederlands Forensisch Instituut: DNA-deskundige Lex Meulenbroek en forensisch patholoog Bart Latten.

Luister nu naar de podcast!

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Transavia schrapt meerdere vluchten om problemen met vliegtuigen

Transavia zag zich donderdag genoodzaakt om meerdere vluchten te schrappen om problemen met zijn vloot. Volgens de maatschappij konden zes vliegtuigen om uiteenlopende redenen niet…

Lees meer

KLM hervat vrijdag vluchten naar Tel Aviv

KLM vliegt vanaf vrijdag weer dagelijks naar de Israëlische stad Tel Aviv. De luchtvaartmaatschappij staakte die vluchten onlangs omdat Iran tientallen drones afvuurde op Israël….

Lees meer

VS spreken veto uit over volwaardig VN-lidmaatschap Palestina

De VS spreken later donderdag in de Veiligheidsraad van de VN hun veto uit over het Palestijnse verzoek als volwaardig lid van de VN te…

Lees meer

Lelystad blokkeert koningsdagfeest om veiligheid bezoekers

Een feest dat op Koningsdag en in de nacht ervoor gehouden zou worden in het centrum van Lelystad mag niet doorgaan. De gemeente geeft geen…

Lees meer

Mark Rutte: Nederland wil soevereiniteit opgeven voor EU-interne markt

Nederland is zonder meer bereid soevereiniteit op te geven aan de Europese Unie als het gaat om de Europese interne markt, heeft demissionair premier Mark…

Lees meer

Parkeren op vliegveld deze zomer weer fors duurder

Reizigers moeten dit jaar opnieuw rekening houden met gestegen parkeerprijzen op luchthavens. Dat meldt de website Vliegveldinfo.nl, die de parkeertarieven heeft vergeleken van zestien vliegvelden…

Lees meer

Werken tot en met je 67e? Steeds meer 60-plussers raken voor de eindstreep arbeidsongeschikt

Met de eindstreep steeds verder uit zicht raken meer 60-plussers arbeidsongeschikt. Eind 2023 hadden maar liefst 61.761 Nederlanders boven de zestig een WIA-uitkering, veertien procent…

Lees meer

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie het donderdag gepresenteerde jaarverslag over…

Lees meer

Rechter staat gaswinning bij Schiermonnikoog voorlopig niet toe

De gaswinning op de Noordzee ten noorden van Schiermonnikoog gaat voorlopig niet door. De rechtbank in Den Haag heeft de vergunning voor de aanleg van…

Lees meer