Hoe lagere belastingtarieven millennials aan een woning in de stad helpen
Iedereen moet overal kunnen wonen. Rijk en arm moeten samen in een straat kunnen leven. Het is een mooi gedachtegoed en belangrijk onderdeel van de Nederlandse samenleving. Voor starters, en met name millennials, met een middeninkomen wordt het echter steeds lastiger om een plekje in de stad te kunnen vinden.
Het mengen van inkomens in de stad wordt steeds duurder, constateert econoom Coen Teulings. "De enige manier waarop je vermenging kunt realiseren is als je grotere goedkopere woningen onder de marktprijs aanbiedt aan mensen", zegt hij in het WNL-programma Stand van Nederland: Generatie Next.
'Lagere belastingtarieven boven subsidiëren'
Alleen als de overheid zich "voor vijftig procent" mengt in de huurprijs is het volgens Teulings mogelijk om als burger met een middeninkomen een plekje in het hartje van Amsterdam te kunnen veroveren. Hij spreekt dan van subsidiëring, wat dus "linksom of rechtsom bij de belastingbetaler komt te liggen."
Maar het belastinggeld, kan dat niet efficiënter ingezet worden? "Stel dat je een huur voor de helft subsidieert. Van 500 euro per maand. Dan ben je 6000 euro per jaar kwijt. Dat is heel veel geld en dat kun je ook ergens anders aan besteden. Bijvoorbeeld aan belasting verlagen", stelt Teulings.
Lagere belastingtarieven hebben uiteindelijk de voorkeur van Teulings, boven het subsidiëren van de huursom, om millennials aan huizen in de stad te helpen.
Particuliere verhuur
Voor nu vestigen mensen met middeninkomens hun hoop op particuliere verhuurders. Zij zijn namelijk de enige die voor millennials meer betaalbare woningen aanbieden.
En daarmee wordt ook direct een groot probleem geschetst. De meeste steden willen namelijk de particuliere verhuur weren, omdat zij de woningprijzen opkrikken. Of de woningprijzen ook weer omlaag gaan als je de particuliere verhuur aan banden legt is nog maar de vraag. "In het centrum van de grote steden is er behoefte aan kleinere huurwoningen. Dat betekent dus dat iemand bereid moet zijn een woning te kopen, zonder er zelf te gaan wonen en wil verhuren", verklaart Teulings. "Of in een geval van een grote woning, die in meerdere delen wordt verhuurd."
Daar is veel behoefte aan, ziet de econoom. Wat zich weer uit in de grote rijen aan mensen die zich melden bij "een pandjesbaas". "Daarom kunnen ze ook zulke hoge huurprijzen vragen."
Zelfbewoningsplicht
Volgens Teulings maakt het verder ook niet uit of er nu een huurder of koper in het huis woont. "Er woont iemand, daar gaat het om." Een zelfbewoningsplicht, die Amsterdam zo spoedig mogelijk wil invoeren, is volgens Teulings ongewenst. "Dat lijkt mij een onrechtvaardige maatregel. Dat zou betekenen dat mensen zonder eigen vermogen de toegang tot de woningmarkt ontzegt wordt."
Presentatrice en millennial Jill Bleiksloot zoekt, zoals zovelen, al twee jaar een huis. Ze heeft eigen geld, een hypotheek en er zijn bouwers met materialen voor nieuwbouw. Er zijn stukken grond, aangewezen voor woningen, beschikbaar. Toch komt ze maar niet aan een eigen plek. Wat gaat er toch mis voor generatie next?
Je ziet deze aflevering donderdag 18 november om 22.10 op NPO 2. Oude afleveringen kijk je terug op NPO Start.