main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
18 november 2021 — 16:15

Spoedtest.nl werd ‘door GGD verplicht herstelbewijzen af te geven’

Het coronatestbedrijf Spoedtest.nl heeft naar eigen zeggen coronaherstelbewijzen aangemaakt op verzoek van de GGD. Het bedrijf reageert donderdag op het nieuws dat Spoedtest.nl weliswaar niet meer wordt verdacht van vaccinatiefraude, maar volgens het ministerie van Volksgezondheid wel onrechtmatig herstelbewijzen heeft aangemaakt.

De GGD’en hebben het bedrijf “verplicht” om het systeem HKVI te gebruiken, legt directeur van Spoedtest.nl Rasmus Emmelkamp uit. Daarmee moest Spoedtest.nl herstelbewijzen aanmaken voor mensen die daar na genezing van corona om vroegen. In HKVI kunnen ook vaccinatiebewijzen worden aangemaakt. Het leek Spoedtest.nl daarom verwarrend als het bedrijf met het systeem zou gaan werken, legt Emmelkamp uit.

Fraude

Hij denkt ook dat het ministerie vanwege die verwarring eerder deze week concludeerde dat Spoedtest.nl fraude met vaccinatiebewijzen pleegde. Donderdag bleek dat die beschuldiging is teruggetrokken. Maar ook de stelling dat Spoedtest.nl herstelbewijzen zou hebben uitgegeven terwijl dat niet mocht, klopt volgens het bedrijf dus niet. Emmelkamp: “We hebben herstelbewijzen afgegeven aan de mensen die bij ons positief waren getest, maar dat komt omdat de GGD dat ons verplichtte.”

CoronaCheck-app

Spoedtest.nl is vanaf donderdagmiddag weer aangesloten op de CoronaCheck-app, laat het bedrijf weten. Ook kunnen mensen weer een afspraak bij het bedrijf maken via Testen voor Toegang. Het bedrijf maakt nu geen gebruik meer van HKVI. Emmelkamp: “En als mensen om een herstelbewijs vragen, dan verwijzen we ze door naar de GGD.”

Koepelorganisatie GGD GHOR Nederland was donderdagmiddag niet direct bereikbaar voor een reactie.

LEES OOK: Spoedtest.nl mag geen toegangstesten meer doen, nog genoeg plek bij andere aanbieders

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer