main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Een mobiel met QR-code.
16 november 2021 — 12:49

Spoedtest.nl mag geen toegangstesten meer doen, nog genoeg plek bij andere aanbieders

Spoedtest.nl mag voorlopig geen toegangstesten meer uitvoeren en kan geen uitslagen meer verstrekken. Nadat het ministerie van Volksgezondheid aangifte heeft gedaan is het bedrif afgesloten van de systemen achter de app CoronaCheck.

Spoedtest.nl zou valse vaccinatiebewijzen hebben verstrekt. Die QR-codes zijn eeuwig geldig, in tegenstelling tot de negatieve tests waarmee mensen 24 uur lang toegang krijgen tot onder meer cafés, restaurants en musea.

‘Sterke vermoedens’

“We hebben sterke vermoedens dat er ten onrechte vaccinatiebewijzen zijn afgegeven”, zegt demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). “Ze maakten vaccinatiebewijzen aan, dat hoort een testaanbieder niet te doen. Dat is een van de redenen dat ze in beeld kwamen.” Het ministerie heeft een team dat “dagelijks monitort hoe het gaat met het afgeven van QR-codes en verdachte patronen signaleert”.

Spoedtest.nl bevestigt de aangifte, maar geeft verder geen informatie. “Wij weten op dit moment alleen dat er een onderzoek loopt. Wij hebben het volle vertrouwen in een goede afloop van dit onderzoek”, laat het bedrijf weten aan persbureau ANP.

Mogelijk valse vaccinatiebewijzen aangemaakt door huisartsen

Mogelijk hebben één of meerdere artsen die bij het bedrijf werken valse vaccinatiebewijzen aangemaakt. Artsen die een BIG-registratie hebben kunnen dat online doen. Die mogelijkheid werd eerder dit jaar gecreëerd voor situaties waarin iemand bijvoorbeeld in het buitenland was geprikt, en daardoor in de Nederlandse app geen QR-code kreeg. Ook waren er huisartsen wier systeem niet goed aansloot op de GGD’en, wat het verkrijgen van een vaccinatiebewijs bemoeilijkte.

De Jonge benadrukt dat ook de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) onderzoek doet. “Sommige mensen gebruiken hun BIG-registratie om fraude te plegen. Dat kan natuurlijk helemaal niet, dan ben je niet bezig met de volksgezondheid. Daarom moet het ook tuchtrechtelijk kunnen worden aangepakt.”

Spoedtest.nl is een van de grotere testaanbieders van Nederland, met meer dan honderd testlocaties. Zo zijn er negen testplekken in Amsterdam, drie in Rotterdam, vijf in Den Haag en drie in Utrecht. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen inmiddels 1,5 miljoen tests uitgevoerd.

Nog genoeg plek om te testen

Volgens Stichting Open Nederlander is er nog altijd plek genoeg voor mensen om zich te laten testen zodat ze op stap kunnen. “We kunnen dit opvangen. Er is echt voldoende capaciteit om aan de huidige vraag te voldoen, maar misschien wordt de reistijd van mensen iets langer.”

LEES OOK: Is er een alternatief voor 2G? ‘Nee-modus in Nederland wordt met 1G alleen maar erger’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer