main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 17 november 2021 — 12:31

EU gaat strijd aan met China met eigen zijderoute: ‘Zij willen ons afhankelijk maken van hen’

De Europese Unie (EU) presenteert woensdag een strategie voor een Europese zijderoute, als antwoord op China. Dat land investeert namelijk 500 miljard in een nieuwe zijderoute met tientallen spoorlijnen, wegen, havens en digitale wegen in allerlei landen. Ook in Europa.

Door het investeren in de zijderoute hoopt China ook zijn positie als wereldmacht te versterken. Om niet volledig ondergesneeuwd te raken en de grote invloed van China tegen te gaan, komt de EU dus met zijn eigen zijderoute. Er wordt een pakket van 40 miljard euro ter beschikking gesteld door Brussel.

‘Symbolische waarde’

Een bedrag van 40 miljard euro is gigantisch, maar het is slechts een kleine greep uit het bedrag dat China investeert. Is deze investering dus wel genoeg? “Iets is beter dan niets”, vertelt CDA-Europarlementariër Tom Berendsen in Goedemorgen Nederland. “Het heeft ook een symbolische waarde dat wij nu eindelijk erkennen dat er een antwoord nodig is op China.”

Het valt op het eerste oog misschien niet op, maar China is eigenlijk al overal. “We zien Chinese elektrische bussen rondrijden in Overijssel of Chinese scanapparatuur in de Rotterdamse haven”, aldus Berendsen, die benadrukt dat dit soort zaken ook van Europese makelij kunnen zijn. “Dat lijkt mij een stuk verstandiger en beter voor ons.”

Chinese invloeden

“Als Europa kijken wij anders aan tegen relaties met andere landen”, zegt de politicus, die mensenrechten en milieu als voorbeeld noemt. “Daar kijkt China niet naar. Die zet een zak geld neer en daar moeten de mensen het maar mee doen. Wij handelen volgens Europese normen en waarden en dat is belangrijk.” Berendsen stipt het belang van de Europese zijderoute aan. “China probeert ons afhankelijk te maken van hen en daar moeten we mee stoppen.”

De Chinese invloeden verminderen zal niet eenvoudig worden. De ‘Belt and Road Initiative’, zoals de Chinese zijderoute wordt genoemd, speelt al heel lang. “Daar zitten bijna 130 landen bij die China op die manier aan zich probeert te binden”, zegt Han ten Broeke, directeur Politieke Zaken HCSS. “Dat doet China overigens met hele slechte en vervelende leningen.”

Volgens Ten Broeke hebben veel landen er behoorlijk veel spijt van dat zij in dat initiatief zijn meegegaan. “Zij proberen eronderuit te komen en dan zitten ze al in de ijzeren greep van Peking. Het gaat hierin om landen waar de EU overigens al heel lang een uitgebreide handelsrelatie mee heeft.”

Één front

En het antwoord op de opkomende, of eigenlijk al aanwezige, wereldmacht China? “Dat ligt besloten in hoeveel wij bereidt zijn in Europa continentaal samen te werken. Daar moeten we ook iets voor durven op te geven, om onze manier van leven en onze vrijheden te kunnen bewaken. Als wij denken dat wij het in ons eentje, als Nederland, kunnen oplossen, dan worden wij vermorzeld.”

Als Europese Unie een sterk front vormen dus. Ten Broeke benadrukt echter wel dat de EU niet in een koude oorlog moet willen belanden met China. “Daarvoor zit China te veel binnen.” In bijvoorbeeld telefoons, computers of televisies. “Je moet ook gewoon handel kunnen drijven met China. We moeten ook wat realistischer zijn wat wij kunnen bereiken in dat soort landen als we praten over mensenrechten, zonder dat wij onze eigen waarden opgeven.”

LEES OOK: Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma (D66) op zwarte lijst: ‘China pikt niets meer’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: Stand van Nederland: Generatie Next

Elektriciteit wordt schaars voor de volgende generatie. Want alles moet elektrisch worden. Moeten millennials vrezen voor stroomuitval, of torenhoge kosten?

Stroomschaarste in de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Stand van Nederland: Generatie Next.

Oud-deelnemer doet aangifte van aanranding tegen The Voice-regisseur

Een oud-deelnemer van The Voice of Holland heeft vrijdag aangifte van aanranding gedaan tegen de regisseur van het RTL-programma. Dat bevestigt advocaat Sébas Diekstra na…

Lees meer

Geen vervolging Kaag na aangiften om ‘financiering terrorisme’

De regering laat geen vervolging instellen tegen minister Sigrid Kaag (Financiën) na beschuldigingen van financiering van terrorisme. Vorig jaar mei en juli zijn daarvan twee…

Lees meer

Aanpassing geldigheidsduur coronapas uitgesteld tot na 4 februari

De aanpassing van de geldigheidsduur van het coronatoegangsbewijs (CTB) wordt uitgesteld. Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de…

Lees meer

Fakkelbelager van Kaag, Max van den B., in hoger beroep

De man die vorige week is veroordeeld omdat hij met een brandende fakkel voor het huis van politica Sigrid Kaag stond, gaat in hoger beroep….

Lees meer

Kuipers blijft bij uitspraak over effect coronatoegangsbewijzen

Coronaminister Ernst Kuipers had naar eigen zeggen misschien “nog meer moeten benadrukken” dat het effect van de coronatoegangsbewijzen afhangt van de manier waarop die worden…

Lees meer

KLM laat personeel niet meer in Kiev overnachten

KLM laat personeel niet meer in de Oekraïense hoofdstad Kiev overnachten vanwege de onrust in het land door de opgelopen spanningen met buurland Rusland. Personeel…

Lees meer

Het elektriciteitsnetwerk raakt overbelast, hoe lossen we dat op? ‘Maak piekuren duurder’

Het stroomnetwerk van Nederland kan alle elektriciteit binnenkort niet meer aan nu ons stroomverbruik door de verduurzaming zal verdubbelen. Een groot probleem voor de nieuwe…

Lees meer

Nieuw record van 74.085 coronagevallen, achterstand loopt op

Nog nooit heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zo veel positieve coronatests geregistreerd als tussen donderdagochtend en vrijdagochtend. Het instituut kreeg 74.085 meldingen….

Lees meer

Geen doorbraak in Oekraïne-kwestie na telefonisch contact tussen Macron en Poetin

Rusland moet kiezen tussen confrontatie of overleg, het is aan president Poetin om een keuze te maken. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le…

Lees meer

Ziekenhuizen verzorgen 1141 mensen met corona

De ziekenhuizen verzorgen op dit moment 1141 mensen met corona, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten…

Lees meer

16 jaar cel voor Jos B. in zaak Nicky Verstappen

Jos B. is vrijdag veroordeeld tot zestien jaar cel voor het doden, misbruiken en ontvoeren van Nicky Verstappen in 1998. Het gerechtshof in Den Bosch…

Lees meer