EU gaat strijd aan met China met eigen zijderoute: ‘Zij willen ons afhankelijk maken van hen’
De Europese Unie (EU) presenteert woensdag een strategie voor een Europese zijderoute, als antwoord op China. Dat land investeert namelijk 500 miljard in een nieuwe zijderoute met tientallen spoorlijnen, wegen, havens en digitale wegen in allerlei landen. Ook in Europa.
Door het investeren in de zijderoute hoopt China ook zijn positie als wereldmacht te versterken. Om niet volledig ondergesneeuwd te raken en de grote invloed van China tegen te gaan, komt de EU dus met zijn eigen zijderoute. Er wordt een pakket van 40 miljard euro ter beschikking gesteld door Brussel.
‘Symbolische waarde’
Een bedrag van 40 miljard euro is gigantisch, maar het is slechts een kleine greep uit het bedrag dat China investeert. Is deze investering dus wel genoeg? “Iets is beter dan niets”, vertelt CDA-Europarlementariër Tom Berendsen in Goedemorgen Nederland. “Het heeft ook een symbolische waarde dat wij nu eindelijk erkennen dat er een antwoord nodig is op China.”
Het valt op het eerste oog misschien niet op, maar China is eigenlijk al overal. “We zien Chinese elektrische bussen rondrijden in Overijssel of Chinese scanapparatuur in de Rotterdamse haven”, aldus Berendsen, die benadrukt dat dit soort zaken ook van Europese makelij kunnen zijn. “Dat lijkt mij een stuk verstandiger en beter voor ons.”
Chinese invloeden
“Als Europa kijken wij anders aan tegen relaties met andere landen”, zegt de politicus, die mensenrechten en milieu als voorbeeld noemt. “Daar kijkt China niet naar. Die zet een zak geld neer en daar moeten de mensen het maar mee doen. Wij handelen volgens Europese normen en waarden en dat is belangrijk.” Berendsen stipt het belang van de Europese zijderoute aan. “China probeert ons afhankelijk te maken van hen en daar moeten we mee stoppen.”
De Chinese invloeden verminderen zal niet eenvoudig worden. De ‘Belt and Road Initiative’, zoals de Chinese zijderoute wordt genoemd, speelt al heel lang. “Daar zitten bijna 130 landen bij die China op die manier aan zich probeert te binden”, zegt Han ten Broeke, directeur Politieke Zaken HCSS. “Dat doet China overigens met hele slechte en vervelende leningen.”
Volgens Ten Broeke hebben veel landen er behoorlijk veel spijt van dat zij in dat initiatief zijn meegegaan. “Zij proberen eronderuit te komen en dan zitten ze al in de ijzeren greep van Peking. Het gaat hierin om landen waar de EU overigens al heel lang een uitgebreide handelsrelatie mee heeft.”
Één front
En het antwoord op de opkomende, of eigenlijk al aanwezige, wereldmacht China? “Dat ligt besloten in hoeveel wij bereidt zijn in Europa continentaal samen te werken. Daar moeten we ook iets voor durven op te geven, om onze manier van leven en onze vrijheden te kunnen bewaken. Als wij denken dat wij het in ons eentje, als Nederland, kunnen oplossen, dan worden wij vermorzeld.”
Als Europese Unie een sterk front vormen dus. Ten Broeke benadrukt echter wel dat de EU niet in een koude oorlog moet willen belanden met China. “Daarvoor zit China te veel binnen.” In bijvoorbeeld telefoons, computers of televisies. “Je moet ook gewoon handel kunnen drijven met China. We moeten ook wat realistischer zijn wat wij kunnen bereiken in dat soort landen als we praten over mensenrechten, zonder dat wij onze eigen waarden opgeven.”
LEES OOK: Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma (D66) op zwarte lijst: ‘China pikt niets meer’
Door: Vick ten Wolde
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Stand van Nederland: Generatie Next
Zeker 34.145 mensen hebben afgelopen week ontdekt dat ze het coronavirus hebben opgelopen. Dat zijn de besmettingen die via de teststraten van de GGD aan…
Lees meerHet Openbaar Ministerie heeft dinsdag een levenslange gevangenisstraf geëist tegen Ridouan Taghi. Volgens het OM is de 44-jarige Taghi onder meer verantwoordelijk voor zes moorden…
Lees meerPvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken vindt dat het kabinet de regie in handen moet nemen in de aanpak van corona. Zorgminister Ernst Kuipers legt de verantwoordelijkheid voor…
Lees meerFractievoorzitter van de BoerBurgerBeweging (BBB) Caroline van der Plas is blij dat premier Rutte in zijn reactie op de boerenprotesten begrip heeft getoond voor de…
Lees meerDe eerste boeren zijn dinsdag rond 11.30 uur met hun tractor aangekomen bij het gebouw van de Tweede Kamer. Vooralsnog zijn ongeveer dertig tractoren gezien….
Lees meerDe politie heeft twee mensen aangehouden na de gewapende overval op de internationale kunstbeurs TEFAF in Maastricht. Dat meldt de politie. Twee anderen zijn nog…
Lees meerOp de NAVO-top, die vanaf vandaag gehouden wordt in Madrid, moet er een antwoord komen op de vraag hoe de Russische agressie in te tomen….
Lees meerBoerenacties die tot gevaarlijke situaties leiden voor weggebruikers, ambtenaren of politici zijn “onacceptabel”, zegt premier Mark Rutte. Demonstreren mag, zei de premier dinsdag tijdens een…
Lees meerEen windhoos in Zierikzee heeft maandag erg veel schade aangericht. Diverse woningen raakten flink beschadigd en een 73-jarige vrouw uit Wassenaar is om het leven…
Lees meerBoeren zijn van plan om vanaf 12:00 uur vanmiddag naar Den Haag te komen, zo blijkt uit een verklaring die Farmers Defence Force-woordvoerster Sieta van…
Lees meerAgressie-expert Caroline Koetsenruijter pleit ervoor om een bemiddelaar in te schakelen om het gesprek tussen de politiek en de boeren gaande te houden. “Volgens mij…
Lees meerDe vermeende topcrimineel Ridouan Taghi en zijn medeverdachten krijgen vandaag te horen welke straffen het Openbaar Ministerie wil opleggen. “Het zit er dik in dat…
Lees meerBoeren voeren vandaag opnieuw actie en rijden wederom met trekkers over de snelweg. Langs sommige snelwegen zijn hooibalen in brand gestoken of liggen en hooibalen…
Lees meerVoormalig minister van Financiën Onno Ruding vindt dat de overheid meer geld moet vrijmaken voor de afhandeling van aardbevingsschade in Groningen door aardgaswinning. Hij bespeurt…
Lees meerDe boeren hebben aan het einde van maandagmiddag nieuwe acties gestart op drie snelwegen. Op de A12 tussen Arnhem en Utrecht rijden boeren in beide…
Lees meer