main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 17 november 2021 — 12:31

EU gaat strijd aan met China met eigen zijderoute: ‘Zij willen ons afhankelijk maken van hen’

De Europese Unie (EU) presenteert woensdag een strategie voor een Europese zijderoute, als antwoord op China. Dat land investeert namelijk 500 miljard in een nieuwe zijderoute met tientallen spoorlijnen, wegen, havens en digitale wegen in allerlei landen. Ook in Europa.

Door het investeren in de zijderoute hoopt China ook zijn positie als wereldmacht te versterken. Om niet volledig ondergesneeuwd te raken en de grote invloed van China tegen te gaan, komt de EU dus met zijn eigen zijderoute. Er wordt een pakket van 40 miljard euro ter beschikking gesteld door Brussel.

‘Symbolische waarde’

Een bedrag van 40 miljard euro is gigantisch, maar het is slechts een kleine greep uit het bedrag dat China investeert. Is deze investering dus wel genoeg? “Iets is beter dan niets”, vertelt CDA-Europarlementariër Tom Berendsen in Goedemorgen Nederland. “Het heeft ook een symbolische waarde dat wij nu eindelijk erkennen dat er een antwoord nodig is op China.”

Het valt op het eerste oog misschien niet op, maar China is eigenlijk al overal. “We zien Chinese elektrische bussen rondrijden in Overijssel of Chinese scanapparatuur in de Rotterdamse haven”, aldus Berendsen, die benadrukt dat dit soort zaken ook van Europese makelij kunnen zijn. “Dat lijkt mij een stuk verstandiger en beter voor ons.”

Chinese invloeden

“Als Europa kijken wij anders aan tegen relaties met andere landen”, zegt de politicus, die mensenrechten en milieu als voorbeeld noemt. “Daar kijkt China niet naar. Die zet een zak geld neer en daar moeten de mensen het maar mee doen. Wij handelen volgens Europese normen en waarden en dat is belangrijk.” Berendsen stipt het belang van de Europese zijderoute aan. “China probeert ons afhankelijk te maken van hen en daar moeten we mee stoppen.”

De Chinese invloeden verminderen zal niet eenvoudig worden. De ‘Belt and Road Initiative’, zoals de Chinese zijderoute wordt genoemd, speelt al heel lang. “Daar zitten bijna 130 landen bij die China op die manier aan zich probeert te binden”, zegt Han ten Broeke, directeur Politieke Zaken HCSS. “Dat doet China overigens met hele slechte en vervelende leningen.”

Volgens Ten Broeke hebben veel landen er behoorlijk veel spijt van dat zij in dat initiatief zijn meegegaan. “Zij proberen eronderuit te komen en dan zitten ze al in de ijzeren greep van Peking. Het gaat hierin om landen waar de EU overigens al heel lang een uitgebreide handelsrelatie mee heeft.”

Één front

En het antwoord op de opkomende, of eigenlijk al aanwezige, wereldmacht China? “Dat ligt besloten in hoeveel wij bereidt zijn in Europa continentaal samen te werken. Daar moeten we ook iets voor durven op te geven, om onze manier van leven en onze vrijheden te kunnen bewaken. Als wij denken dat wij het in ons eentje, als Nederland, kunnen oplossen, dan worden wij vermorzeld.”

Als Europese Unie een sterk front vormen dus. Ten Broeke benadrukt echter wel dat de EU niet in een koude oorlog moet willen belanden met China. “Daarvoor zit China te veel binnen.” In bijvoorbeeld telefoons, computers of televisies. “Je moet ook gewoon handel kunnen drijven met China. We moeten ook wat realistischer zijn wat wij kunnen bereiken in dat soort landen als we praten over mensenrechten, zonder dat wij onze eigen waarden opgeven.”

LEES OOK: Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma (D66) op zwarte lijst: ‘China pikt niets meer’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Stand van Nederland: Generatie Next

De waarde van een mensenleven bepaalt onder meer hoe hard we mogen rijden op de snelweg en hoeveel we uitgeven aan de zorg. Maar hoe bereken je die prijs? En kijkt de millennial anders tegen de waarde aan dan oudere generaties? Lisette Wellens zocht het uit.
Donderdag 21:05
Aantal coronagevallen stijgt met 29 procent in een week tijd

Zeker 34.145 mensen hebben afgelopen week ontdekt dat ze het coronavirus hebben opgelopen. Dat zijn de besmettingen die via de teststraten van de GGD aan…

Lees meer

Levenslang geëist tegen Ridouan Taghi en 4 medeverdachten

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag een levenslange gevangenisstraf geëist tegen Ridouan Taghi. Volgens het OM is de 44-jarige Taghi onder meer verantwoordelijk voor zes moorden…

Lees meer

Caroline van der Plas (BBB) blij met begrip premier Rutte voor boeren

Fractievoorzitter van de BoerBurgerBeweging (BBB) Caroline van der Plas is blij dat premier Rutte in zijn reactie op de boerenprotesten begrip heeft getoond voor de…

Lees meer

Boeren met tractoren en koeien bij de Tweede Kamer en provinciehuizen

De eerste boeren zijn dinsdag rond 11.30 uur met hun tractor aangekomen bij het gebouw van de Tweede Kamer. Vooralsnog zijn ongeveer dertig tractoren gezien….

Lees meer

Twee aanhoudingen na gewapende overval op kunstbeurs TEFAF in Maastricht

De politie heeft twee mensen aangehouden na de gewapende overval op de internationale kunstbeurs TEFAF in Maastricht. Dat meldt de politie. Twee anderen zijn nog…

Lees meer

Rutte: ‘Gevaarlijke situaties als gevolg van boerenprotesten onacceptabel’

Boerenacties die tot gevaarlijke situaties leiden voor weggebruikers, ambtenaren of politici zijn “onacceptabel”, zegt premier Mark Rutte. Demonstreren mag, zei de premier dinsdag tijdens een…

Lees meer

Voormalig minister Ruding: overheid moet meer doen voor Groningers

Voormalig minister van Financiën Onno Ruding vindt dat de overheid meer geld moet vrijmaken voor de afhandeling van aardbevingsschade in Groningen door aardgaswinning. Hij bespeurt…

Lees meer

Nieuwe boerenacties op A12, A7 en A28

De boeren hebben aan het einde van maandagmiddag nieuwe acties gestart op drie snelwegen. Op de A12 tussen Arnhem en Utrecht rijden boeren in beide…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in