main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 17 november 2021 — 12:31

EU gaat strijd aan met China met eigen zijderoute: ‘Zij willen ons afhankelijk maken van hen’

De Europese Unie (EU) presenteert woensdag een strategie voor een Europese zijderoute, als antwoord op China. Dat land investeert namelijk 500 miljard in een nieuwe zijderoute met tientallen spoorlijnen, wegen, havens en digitale wegen in allerlei landen. Ook in Europa.

Door het investeren in de zijderoute hoopt China ook zijn positie als wereldmacht te versterken. Om niet volledig ondergesneeuwd te raken en de grote invloed van China tegen te gaan, komt de EU dus met zijn eigen zijderoute. Er wordt een pakket van 40 miljard euro ter beschikking gesteld door Brussel.

‘Symbolische waarde’

Een bedrag van 40 miljard euro is gigantisch, maar het is slechts een kleine greep uit het bedrag dat China investeert. Is deze investering dus wel genoeg? “Iets is beter dan niets”, vertelt CDA-Europarlementariër Tom Berendsen in Goedemorgen Nederland. “Het heeft ook een symbolische waarde dat wij nu eindelijk erkennen dat er een antwoord nodig is op China.”

Het valt op het eerste oog misschien niet op, maar China is eigenlijk al overal. “We zien Chinese elektrische bussen rondrijden in Overijssel of Chinese scanapparatuur in de Rotterdamse haven”, aldus Berendsen, die benadrukt dat dit soort zaken ook van Europese makelij kunnen zijn. “Dat lijkt mij een stuk verstandiger en beter voor ons.”

Chinese invloeden

“Als Europa kijken wij anders aan tegen relaties met andere landen”, zegt de politicus, die mensenrechten en milieu als voorbeeld noemt. “Daar kijkt China niet naar. Die zet een zak geld neer en daar moeten de mensen het maar mee doen. Wij handelen volgens Europese normen en waarden en dat is belangrijk.” Berendsen stipt het belang van de Europese zijderoute aan. “China probeert ons afhankelijk te maken van hen en daar moeten we mee stoppen.”

De Chinese invloeden verminderen zal niet eenvoudig worden. De ‘Belt and Road Initiative’, zoals de Chinese zijderoute wordt genoemd, speelt al heel lang. “Daar zitten bijna 130 landen bij die China op die manier aan zich probeert te binden”, zegt Han ten Broeke, directeur Politieke Zaken HCSS. “Dat doet China overigens met hele slechte en vervelende leningen.”

Volgens Ten Broeke hebben veel landen er behoorlijk veel spijt van dat zij in dat initiatief zijn meegegaan. “Zij proberen eronderuit te komen en dan zitten ze al in de ijzeren greep van Peking. Het gaat hierin om landen waar de EU overigens al heel lang een uitgebreide handelsrelatie mee heeft.”

Één front

En het antwoord op de opkomende, of eigenlijk al aanwezige, wereldmacht China? “Dat ligt besloten in hoeveel wij bereidt zijn in Europa continentaal samen te werken. Daar moeten we ook iets voor durven op te geven, om onze manier van leven en onze vrijheden te kunnen bewaken. Als wij denken dat wij het in ons eentje, als Nederland, kunnen oplossen, dan worden wij vermorzeld.”

Als Europese Unie een sterk front vormen dus. Ten Broeke benadrukt echter wel dat de EU niet in een koude oorlog moet willen belanden met China. “Daarvoor zit China te veel binnen.” In bijvoorbeeld telefoons, computers of televisies. “Je moet ook gewoon handel kunnen drijven met China. We moeten ook wat realistischer zijn wat wij kunnen bereiken in dat soort landen als we praten over mensenrechten, zonder dat wij onze eigen waarden opgeven.”

LEES OOK: Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma (D66) op zwarte lijst: ‘China pikt niets meer’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten:

  • Defensieminister Kajsa Ollongren over de militaire conflicten in Oekraïne en het Midden-Oosten. En ze vloog en passant mee in een F16 en leverde het toestel af in Roemenië;
  • Voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW over het mogelijke scenario van een oorlogseconomie;
  • Hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk over zijn nieuwe boek ‘Het nieuwe IJzeren Gordijn’;
  • Amerikakenner Raymond Mens over de hitfilm Civil War, over een hedendaagse burgeroorlog in de Verenigde Staten. En een update van de rechtszaken tegen oud-president Donald Trump.

Luister deze aflevering van WNL Op Zondag nu terug als podcast.

Witwasgeld aan banden?

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge; als het aan het kabinet ligt, kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. De maatregel moet het criminelen moeilijker maken om met witgewassen geld een flinke aankoop te doen. 

Martijn de Greve bespreekt deze maatregel met:

  • Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie oftewel dé man die zijn pijlen richt op de witteboordencriminelen
  • Medy van der Laan, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media in het kabinet-Balkenende II namens D66, en nu de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken
  • Eddy van Hijum, Tweede Kamerlid voor NSC en medeonderhandelaar in de formatie.

Luister de aflevering terug via je favoriete podcast-app!

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer

ASML wil in Nederland blijven, maar wat betekent dat voor de arbeidsmigratie?

Operatie Beethoven heeft zijn vruchten afgeworpen. Met een financieel pakket van 1,7 miljard euro weet het demissionaire kabinet tech-gigant ASML in Nederland te behouden. VVD-leider…

Lees meer

Paragnosten vertellen ouders vermiste Cheryl Morriën dat ze nog leeft: ‘Het kan valse hoop zijn’

Dit jaar is het 38 jaar geleden dat het IJmuidense meisje Cheryl Morriën op een zomerdag spoorloos verdween. De moeder van Cheryl, Nellie, is samen…

Lees meer

Nederland, witwasparadijs: meer dan 10 miljard euro wordt ieder jaar in ons land witgewassen

Maar liefst 13.000 bankmedewerkers hebben er een dagtaak aan om ‘verdachte transacties’ op te sporen en ondertussen heeft ook het Openbaar Ministerie (OM) de handen…

Lees meer

NSC-onderhandelaar Van Hijum: ‘Plan om doorberekening te laten maken door het CPB komt van alle vier de partijen’

Alle vier de onderhandelende partijen hebben in het verleden meerdere keren felle kritiek geuit op het Centraal Planbureau (CPB). Desondanks willen ze het plan dat…

Lees meer

Wilders doet aangifte tegen Timmermans wegens opruiing

PVV-leider Geert Wilders houdt voet bij stuk en heeft aangifte gedaan tegen GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans om uitspraken die hij zaterdag deed op diens partijcongres. Hij…

Lees meer

Europese Commissie start opnieuw een zaak tegen TikTok

De Europese Commissie heeft TikTok een ultimatum gesteld om duidelijkheid te verschaffen over de mogelijk verslavende werking van TikTok Lite. De commissie dreigt verder om…

Lees meer