Kamer debatteert over 2G: PvdA wil wetsvoostel mogelijk steunen, CU erg kritisch
De Partij van de Arbeid staat open voor 2G, het systeem waarmee alleen gevaccineerden en herstelde personen een geldige QR-code krijgen. De partij kan het demissionaire kabinet mogelijk aan een meerderheid helpen in de Tweede Kamer. Op dit moment zijn alleen de VVD en D66 overtuigd.
"Ik wil met een open blik kijken naar 2G", zegt PvdA-Kamerlid Attje Kuiken tegen de Volkskrant. Wel benadrukt ze dat de partijfractie nog geen definitief standpunt heeft ingenomen. Demissionair premier Mark Rutte kondigde vrijdag een wetsvoorstel aan om 2G mogelijk te maken.
De PvdA steunt de plannen van het demissionaire kabinet om de coronapas op de werkvloer mogelijk te maken niet. Personen moeten ongeacht hun vaccinatiestatus kunnen blijven werken, stelt Kuiken.
ChristenUnie wil 1G
De ChristenUnie heeft principiële bezwaren tegen 2G en pleit voor "1G". De partij wil dat op de langere termijn iedereen, gevaccineerd of niet, zich steeds laat testen voor toegang. De CU doet dat als tegenvoorstel voor de 2G-plannen van het demissionaire kabinet.
Volgens CU-Kamerlid Mirjam Bikker gaan de voorgestelde coronamaatregelen richting "dwang", zegt ze tegen Nieuwsuur. "Als ik kijk naar de huidige besmettingen en naar onze samenleving en hoe die polariseert, vind ik het vooral belangrijk dat iedereen zijn bijdrage levert. Dat doen we niet door te kiezen tussen groepen, maar juist door aan te spreken op verantwoordelijkheid. Laten we verdere polarisatie voorkomen."
Ze pleit daarom voor een 1G-beleid. Iedereen die naar een planbaar evenement wil, moet dan een PCR-test ondergaan. "Je weet heel goed wanneer je naar een evenement gaat en dan kan je je prima laten testen", zegt Bikker. Voor meer dagelijkse activiteiten, zoals een bezoekje aan een restaurant, kan een antigeentest volstaan. Dat mag ook een zelftest zijn.
Kamer debatteert
Demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) verdedigen het zogenoemde 2G-beleid dinsdag tijdens een debat over de coronamaatregelen in de Tweede Kamer. Zij willen ermee voorkomen dat deze winter de ziekenhuizen overlopen, zonder dat daarvoor telkens zware beperkende maatregelen nodig zijn die ook gevaccineerden treffen. Zij lopen immers minder risico om ernstig ziek te worden.
Aan het wetsvoorstel wordt nog gewerkt, dat wordt op zijn vroegst eind deze week verwacht. Maar mede door de kritische houding van de ChristenUnie is steun voor de aangekondigde maatregel nog onzeker. Ook onder meer het CDA, PvdA en GroenLinks twijfelen nog, terwijl de PVV, Forum voor Democratie, JA21, Denk en de SGP fel tegenstander zijn en spreken van vaccinatiedwang.
Volgens politiek journalist Eric Vrijsen van Elsevier Weekblad komt er toch een meerderheid voor het wetsvoorstel. Hij verwacht dat de PvdA de plannen gaat steunen, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Ook in de Eerste Kamer komt er een meerderheid, denkt hij, omdat "ook de ChristenUnie bijdraait".
'Bang dat maatregelen niet voldoende zijn'
Bestuurder van het Franciscus Gasthuis en Vlietland Marjolein Tasche is voorstander van "ieder systeem dat de druk op de ziekenhuizen en zorg vermindert", zegt ze in Goedemorgen Nederland. Volgens Tasche wordt de situatie in haar ziekenhuizen, in de regio Rotterdam, "alleen maar erger". Vorige week al konden zij "suboptimale zorg" leveren.
"De opnames blijven toenemen. Het aantal besmettingen laat zien dat dat voorlopig nog niet afgelopen is. Ik ben bang dat de maatregelen niet voldoende zijn en dat de momenten van suboptimale zorg gaan toenemen. Dat betekent dat we meer operaties gaan afzeggen en andere zorg komt in het geding", aldus Tasche.
LEES OOK: Oostenrijk voert 2G-regel in: ‘Uiteindelijk ook in Nederland onvermijdelijk’