Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Doorstroom woningmarkt begint bij senioren: ‘Maak het aantrekkelijker voor ze’

De Tweede Kamer debatteert maandag over de woonbegroting. De VVD en ChristenUnie hebben een voorstel gedaan om meer overheidssubsidie uit te trekken voor woningbouw in dorpen en kleine gemeenten. Waarschijnlijk krijgen de twee formerende partijen vandaag ook de steun van de Tweede Kamer.

Tot nu toe komen alleen projecten van minimaal 200 huizen in aanmerking voor subsidie en daardoor hebben dorpen en kleinere gemeenten gezegd ervan af te zien. Dat zou volgens VVD en CU geheel anders moeten, om ook daar de bouw van woningen te bevorderen.

Het kabinet had al besloten om de snellere bouw van woningen te stimuleren. Daarvoor trekt het de komende tien jaar jaarlijks 100 miljoen euro uit. De vraag rijst echter wel om wat voor woningen het dan gaat.

Doorstroming

Volgens Kamerlid Liane den Haan moet het beginnen bij seniorenwoningen. "Ouderen blijven vaak te lang in hun eigen huis zitten, dat te groot is", zegt zij in Goedemorgen Nederland. Verhuizen lijkt dan een logische optie. "Dat willen ze wel, maar er is geen passend aanbod."

Dit probleem zorgt voor een stop op een goede doorstroom volgens Den Haan. Als ouderen verhuizen, kunnen jonge gezinnen namelijk die woning overnemen. In het huis van de jonge gezinnen kunnen weer starters terecht, etc. "Dat is nog niet genoeg", stelt de fractievoorzitter. "Maar het is wel een eerste aanzet die heel erg gaat helpen."

Volgens Den Haan moet de landelijke overheid hierin de regie pakken, om samen met provincies en gemeentes het gesprek aan te gaan. Belangrijk is dan dat "elke gemeente een woon- en leefvisie moet hebben". Dat is ook een aangenomen motie, maar "het is nog lang niet zover", zegt Den Haan. "De overheid moet dat aanjagen."

'Veel problemen voor gemeenten'

De burgemeester van Apeldoorn, Ton Heerts, plaatst hier wel een kanttekening bij. "Wat je ziet is dat de gemeente als eerste voor heel veel problemen komt te staan", zegt hij wat lacherig. "Maar waar ik het wel mee eens ben, is dat er pilots moeten komen voor senioren. Dat als ze gaan samenwonen, ze niet gekort worden op bijvoorbeeld de AOW. Hopelijk zorgt het voor wat reuring, dat mensen sneller bij elkaar gaan wonen, zodat er een woning achterblijft."

Er zitten wel nog wat haken en ogen aan het idee van een soepele doorstroom, wat dan zou moeten beginnen bij de seniorenwoningen. "Heel veel senioren wonen in een koophuis dat hypotheekvrij is. Op het moment dat ze willen gaan huren, gaan ze er eigenlijk op achteruit", reageert Reshma Roopram, wethouder Jeugd en Welzijn in Barendrecht.

"En dat komt door de te hoge huurprijzen", gaat zij verder. "Je moet niet alleen een aanbod creëren, maar ook kijken naar iemands financiële situatie en hoe je het aantrekkelijker maakt voor senioren om die stap te wagen."

LEES OOK: Gat in de woningmarkt: senioren verhuren ongebruikte woonruimte aan starters


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau