Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Viroloog Osterhaus waarschuwt: ‘Lockdown duurt wellicht langer dan drie weken’

Redactie

Het kabinet komt vrijdag met de aankondiging van een korte, milde lockdown van drie weken. Daarin moeten winkels, restaurants, cafés en kroegen hun deuren om 19.00 uur sluiten, en mogen maximaal vier mensen thuis op bezoek komen. Iedereen wordt opgeroepen weer thuis te gaan werken. Viroloog Ab Osterhaus waarschuwt dat het goed kan dat deze maatregelen langer moeten gelden dan drie weken. "We hebben in het verleden gezien dat dit soort maatregelen, die voor korte termijn uitgevaardigd zijn, toch vaak weer worden verlengd", zegt hij in Goedemorgen Nederland.

"We zien nu meer dan 16.000 besmettingen per dag, en een flinke stijging van de ziekenhuisopnames. Het gaat om gigantische aantallen die we uiteindelijk niet aankunnen als we het niet omlaag brengen", zegt Osterhaus.

De viroloog denkt dat het hele pakket aan maatregelen dat nu is uitgelekt "noodzakelijk" is. "Het volgt in grote lijnen wel het advies van het OMT, dat de theaters open blijven. Op de bioscopen valt misschien nog wel wat af te dingen, maar ik denk dat de rest van de maatregelen heel verstandig zijn", zegt hij. Volgens het OMT-advies moest de lockdown minstens twee weken duren, maar het kabinet lijkt dit uit te breiden naar drie. "Twee weken is krap, het is te weinig om te kijken naar de ziekenhuisopnames. Dus ik denk wat dat betreft dat het verstandig is om iets langer te doen."

Urenlang overleg

Bronnen bevestigen dat vrijdag de officiële besluiten over de maatregelen vallen. Zaterdag om 19.00 uur zouden de maatregelen al ingaan. Het kabinet is tot deze coronaregels gekomen na urenlang overleg op het Catshuis. Het hoge aantal positieve tests is een grote bron van zorg, maar het kabinet is wel zeer verdeeld over de manier waarop het aantal besmettingen omlaag moet worden gebracht.

Officieel zijn de besluiten dan ook nog niet genomen. De details worden tijdens ministersoverleggen op vrijdag nog vastgelegd, maar over de grote lijnen kwam het kabinet donderdagavond laat toch tot overeenstemming. Eerder werd al bekend dat het kabinet overweegt de QR-code ook te laten gelden voor toegang tot pretparken en dierentuinen.

Na de drie weken hoopt het kabinet de maatregelen te kunnen inruilen voor een strenger toegangssysteem, melden betrokkenen. Nagedacht wordt over een 2G-systeem, waarbij alleen maar mensen worden toegelaten die een coronabesmetting hebben doorgemaakt of een vaccin hebben gehad. Zo'n systeem stuit bij sommige partijen op veel weerstand, omdat veel ongevaccineerden zo niet meer de kans krijgen met een negatieve test alsnog binnen te komen.

'Ontkomen niet aan 2G-systeem'

Volgens Osterhaus kunnen we niet ontkomen aan een 2G-systeem. "Het grote probleem is dat het virus op een laag pitje blijft circuleren onder mensen die al gevaccineerd zijn, zeker als er veel mensen bij elkaar komen, dus het beschermd niet helemaal tegen uitscheiding", legt hij uit. "Als je daarbij dan mensen hebt die niet gevaccineerd zijn, zijn zij optimaal gevoelig om dat virus op te pakken. Dus wat dat betreft denk ik dat de 2G-code belangrijk is."

Het 2G-systeem wordt eerst wettelijk voorbereid. Het kabinet wil er ook voor zorgen dat werknemers eventueel een coronapas kunnen vragen aan werknemers.

LEES OOK: ‘Twee weken durende lockdown is niet reëel om het aantal besmettingen te halveren’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau