main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 12 november 2021 — 09:22

Viroloog Osterhaus waarschuwt: ‘Lockdown duurt wellicht langer dan drie weken’

Het kabinet komt vrijdag met de aankondiging van een korte, milde lockdown van drie weken. Daarin moeten winkels, restaurants, cafés en kroegen hun deuren om 19.00 uur sluiten, en mogen maximaal vier mensen thuis op bezoek komen. Iedereen wordt opgeroepen weer thuis te gaan werken. Viroloog Ab Osterhaus waarschuwt dat het goed kan dat deze maatregelen langer moeten gelden dan drie weken. “We hebben in het verleden gezien dat dit soort maatregelen, die voor korte termijn uitgevaardigd zijn, toch vaak weer worden verlengd”, zegt hij in Goedemorgen Nederland.

“We zien nu meer dan 16.000 besmettingen per dag, en een flinke stijging van de ziekenhuisopnames. Het gaat om gigantische aantallen die we uiteindelijk niet aankunnen als we het niet omlaag brengen”, zegt Osterhaus.

De viroloog denkt dat het hele pakket aan maatregelen dat nu is uitgelekt “noodzakelijk” is. “Het volgt in grote lijnen wel het advies van het OMT, dat de theaters open blijven. Op de bioscopen valt misschien nog wel wat af te dingen, maar ik denk dat de rest van de maatregelen heel verstandig zijn”, zegt hij. Volgens het OMT-advies moest de lockdown minstens twee weken duren, maar het kabinet lijkt dit uit te breiden naar drie. “Twee weken is krap, het is te weinig om te kijken naar de ziekenhuisopnames. Dus ik denk wat dat betreft dat het verstandig is om iets langer te doen.”

Urenlang overleg

Bronnen bevestigen dat vrijdag de officiële besluiten over de maatregelen vallen. Zaterdag om 19.00 uur zouden de maatregelen al ingaan. Het kabinet is tot deze coronaregels gekomen na urenlang overleg op het Catshuis. Het hoge aantal positieve tests is een grote bron van zorg, maar het kabinet is wel zeer verdeeld over de manier waarop het aantal besmettingen omlaag moet worden gebracht.

Officieel zijn de besluiten dan ook nog niet genomen. De details worden tijdens ministersoverleggen op vrijdag nog vastgelegd, maar over de grote lijnen kwam het kabinet donderdagavond laat toch tot overeenstemming. Eerder werd al bekend dat het kabinet overweegt de QR-code ook te laten gelden voor toegang tot pretparken en dierentuinen.

Na de drie weken hoopt het kabinet de maatregelen te kunnen inruilen voor een strenger toegangssysteem, melden betrokkenen. Nagedacht wordt over een 2G-systeem, waarbij alleen maar mensen worden toegelaten die een coronabesmetting hebben doorgemaakt of een vaccin hebben gehad. Zo’n systeem stuit bij sommige partijen op veel weerstand, omdat veel ongevaccineerden zo niet meer de kans krijgen met een negatieve test alsnog binnen te komen.

‘Ontkomen niet aan 2G-systeem’

Volgens Osterhaus kunnen we niet ontkomen aan een 2G-systeem. “Het grote probleem is dat het virus op een laag pitje blijft circuleren onder mensen die al gevaccineerd zijn, zeker als er veel mensen bij elkaar komen, dus het beschermd niet helemaal tegen uitscheiding”, legt hij uit. “Als je daarbij dan mensen hebt die niet gevaccineerd zijn, zijn zij optimaal gevoelig om dat virus op te pakken. Dus wat dat betreft denk ik dat de 2G-code belangrijk is.”

Het 2G-systeem wordt eerst wettelijk voorbereid. Het kabinet wil er ook voor zorgen dat werknemers eventueel een coronapas kunnen vragen aan werknemers.

LEES OOK: ‘Twee weken durende lockdown is niet reëel om het aantal besmettingen te halveren’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zorgden paragnosten ooit voor een doorbraak in een onopgeloste zaak?

Bij een raadselachtige moord of vermissing duiken ze vroeg of laat op: paragnosten die zeggen dat ze informatie hebben doorgekregen waarmee ze de zaak kunnen oplossen. Heeft een tip van een paragnost ooit iets opgeleverd? Of leidt het vooral tot valse hoop bij wanhopige families? En hoe gaan politie en andere organisaties ermee om?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met criminoloog Jasper van der Kemp van VU Amsterdam en Hennie van Selst van Stichting Signi Zoekhonden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel sprak met paragnosten en families die zoeken naar antwoorden.

Vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Hoe overleef je als kunstenaar in de harde kunstwereld? ‘Maak gebruik van social media’

Kunst is een booming business, maar hoe breng je als jonge kunstenaar je werk aan de man? De één zweert bij social media, waar de…

Lees meer

Transavia schrapt meerdere vluchten om problemen met vliegtuigen

Transavia zag zich donderdag genoodzaakt om meerdere vluchten te schrappen om problemen met zijn vloot. Volgens de maatschappij konden zes vliegtuigen om uiteenlopende redenen niet…

Lees meer

KLM hervat vrijdag vluchten naar Tel Aviv

KLM vliegt vanaf vrijdag weer dagelijks naar de Israëlische stad Tel Aviv. De luchtvaartmaatschappij staakte die vluchten onlangs omdat Iran tientallen drones afvuurde op Israël….

Lees meer

VS spreken veto uit over volwaardig VN-lidmaatschap Palestina

De VS spreken later donderdag in de Veiligheidsraad van de VN hun veto uit over het Palestijnse verzoek als volwaardig lid van de VN te…

Lees meer

Lelystad blokkeert koningsdagfeest om veiligheid bezoekers

Een feest dat op Koningsdag en in de nacht ervoor gehouden zou worden in het centrum van Lelystad mag niet doorgaan. De gemeente geeft geen…

Lees meer

Mark Rutte: Nederland wil soevereiniteit opgeven voor EU-interne markt

Nederland is zonder meer bereid soevereiniteit op te geven aan de Europese Unie als het gaat om de Europese interne markt, heeft demissionair premier Mark…

Lees meer