main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 12 november 2021 — 09:22

Viroloog Osterhaus waarschuwt: ‘Lockdown duurt wellicht langer dan drie weken’

Het kabinet komt vrijdag met de aankondiging van een korte, milde lockdown van drie weken. Daarin moeten winkels, restaurants, cafés en kroegen hun deuren om 19.00 uur sluiten, en mogen maximaal vier mensen thuis op bezoek komen. Iedereen wordt opgeroepen weer thuis te gaan werken. Viroloog Ab Osterhaus waarschuwt dat het goed kan dat deze maatregelen langer moeten gelden dan drie weken. “We hebben in het verleden gezien dat dit soort maatregelen, die voor korte termijn uitgevaardigd zijn, toch vaak weer worden verlengd”, zegt hij in Goedemorgen Nederland.

“We zien nu meer dan 16.000 besmettingen per dag, en een flinke stijging van de ziekenhuisopnames. Het gaat om gigantische aantallen die we uiteindelijk niet aankunnen als we het niet omlaag brengen”, zegt Osterhaus.

De viroloog denkt dat het hele pakket aan maatregelen dat nu is uitgelekt “noodzakelijk” is. “Het volgt in grote lijnen wel het advies van het OMT, dat de theaters open blijven. Op de bioscopen valt misschien nog wel wat af te dingen, maar ik denk dat de rest van de maatregelen heel verstandig zijn”, zegt hij. Volgens het OMT-advies moest de lockdown minstens twee weken duren, maar het kabinet lijkt dit uit te breiden naar drie. “Twee weken is krap, het is te weinig om te kijken naar de ziekenhuisopnames. Dus ik denk wat dat betreft dat het verstandig is om iets langer te doen.”

Urenlang overleg

Bronnen bevestigen dat vrijdag de officiële besluiten over de maatregelen vallen. Zaterdag om 19.00 uur zouden de maatregelen al ingaan. Het kabinet is tot deze coronaregels gekomen na urenlang overleg op het Catshuis. Het hoge aantal positieve tests is een grote bron van zorg, maar het kabinet is wel zeer verdeeld over de manier waarop het aantal besmettingen omlaag moet worden gebracht.

Officieel zijn de besluiten dan ook nog niet genomen. De details worden tijdens ministersoverleggen op vrijdag nog vastgelegd, maar over de grote lijnen kwam het kabinet donderdagavond laat toch tot overeenstemming. Eerder werd al bekend dat het kabinet overweegt de QR-code ook te laten gelden voor toegang tot pretparken en dierentuinen.

Na de drie weken hoopt het kabinet de maatregelen te kunnen inruilen voor een strenger toegangssysteem, melden betrokkenen. Nagedacht wordt over een 2G-systeem, waarbij alleen maar mensen worden toegelaten die een coronabesmetting hebben doorgemaakt of een vaccin hebben gehad. Zo’n systeem stuit bij sommige partijen op veel weerstand, omdat veel ongevaccineerden zo niet meer de kans krijgen met een negatieve test alsnog binnen te komen.

‘Ontkomen niet aan 2G-systeem’

Volgens Osterhaus kunnen we niet ontkomen aan een 2G-systeem. “Het grote probleem is dat het virus op een laag pitje blijft circuleren onder mensen die al gevaccineerd zijn, zeker als er veel mensen bij elkaar komen, dus het beschermd niet helemaal tegen uitscheiding”, legt hij uit. “Als je daarbij dan mensen hebt die niet gevaccineerd zijn, zijn zij optimaal gevoelig om dat virus op te pakken. Dus wat dat betreft denk ik dat de 2G-code belangrijk is.”

Het 2G-systeem wordt eerst wettelijk voorbereid. Het kabinet wil er ook voor zorgen dat werknemers eventueel een coronapas kunnen vragen aan werknemers.

LEES OOK: ‘Twee weken durende lockdown is niet reëel om het aantal besmettingen te halveren’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer