Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Professionele, buitenlandse bendes vaker betrokken bij diefstallen in Nederland

Redactie

Rondtrekkende criminelen uit het buitenland zijn steeds vaker betrokken bij vermogensdelicten in Nederland. Tot nu toe is in 2021 bij 20 procent van de vermogensdelicten een verdachte in beeld die niet in Nederland is geboren, en hier niet staat ingeschreven. In 2018 was dat nog 17 procent. Dat blijkt uit nog niet gepubliceerde politiecijfers, ingezien door de NPO Radio 1-podcast Het Onderzoeksbureau. Het gaat volgens René Middag, coördinator mobiel banditisme bij de landelijke politie, om professionele bendes uit het buitenland die ,,doelbewust” naar Nederland trekken om te stelen.

Het toenemende aandeel van buitenlandse verdachten gaat tegen de trend in. Het gaat om verdachten van aangiften van vermogensdelicten als diefstal, heling, inbraak, zakkenrollerij en fraude en oplichting. Het totaal aantal aangiften daalt al jaren, maar het aandeel van buitenlandse criminelen neemt toe, ziet René Middag. Dat baart de politie zorgen. ,,We hebben het over buitenlandse beroepscriminelen, die bijvoorbeeld per vliegtuig Nederland binnenkomen, al weten in welke straat waardevolle auto’s staan. Ze knippen een gaatje in een autodeur, verbinden de draden en roven het hele interieur van een auto leeg. Het zijn diefstallen met een hoge impact en enorme financiële schade.”

'Mensen die uit veilige landen komen'

In de politiecijfers vallen twee groepen buitenlandse verdachten op die mogelijk betrokken zijn bij diefstallen in Nederland. Bijna de helft van de buitenlandse verdachten is geboren in Polen, Roemenië, Bulgarije of voormalig Joegoslavië. Een derde van de buitenlandse verdachten komt uit Algerije of Marokko. Die laatste groep bestaat volgens politieman René Middag voornamelijk uit mensen die staan ingeschreven op azc’s, en door heel Europa trekken. ,,Het zijn mensen die uit veilige landen komen en geen kans hebben om hier te mogen blijven. Ze maken misbruik van de asielprocedure en trekken vaak door heel Europa, waar ze misdrijven plegen.”

De politie ziet dat er een aantal delicten is waar buitenlandse bendes zich de afgelopen jaren in hebben gespecialiseerd. Het gaat om zakkenrollen, het stelen van GPS-units uit landbouwvoertuigen, autokraken en groepen criminelen die op grote schaal E-bikes stelen en ze in busjes de grens over brengen. De pakkans is vaak laag. Middag: ,,Het zijn vaak groepen die vooraf al weten wat ze gaan doen, en hun diefstallen dus zorgvuldig voorbereiden. Zelfs als we ze volgen, is het moeilijk om ze op heterdaad te betrappen. De pakkans van deze groepen is zo laag, dat hun aandeel in de misdaadcijfers in werkelijkheid nog veel hoger is.”

Onveilig gevoel

In de podcast komt Gerwin Woelders aan het woord, wiens auto in februari in Zwolle werd leeggeroofd voor zijn deur, vermoedelijk door professionele criminelen uit het buitenland. Zijn boordcomputer, navigatiesysteem, middenconsole en frontpaneel waren weg, de auto werd total loss verklaard. ,,Het gevoel dat anderen aan jouw spullen zitten, terwijl je niets door hebt en één verdieping hoger ligt te slapen, geeft een heel onveilig gevoel. Dat mensen zo onverstoorbaar, zo professioneel, een auto kunnen strippen. Daar kan ik nog steeds niet bij.”

Het Onderzoeksbureau is een podcast van Omroep WNL, waarin journalisten Sandra van den Heuvel en Bram Endedijk elke twee weken duiken in een wereld van misdaad of misstanden. De zeventiende aflevering van Het Onderzoeksbureau over illegale adopties is te beluisteren via Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts of andere podcast-apps.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Vijftig van onze jongens zitten in het leger, negen zijn gesneuveld'
1:43

'Vijftig van onze jongens zitten in het leger, negen zijn gesneuveld'

'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'
1:19

'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken
1:43

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'
1:34

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Team Bruh of Team Bro?
1:15

Team Bruh of Team Bro?

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau