Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Bijna veertig procent vindt werk dankzij eigen netwerk: ‘Niet achterhaald’

Peter Visser

Ook in tijden van social media-platformen als Linkedin is netwerken op locatie nog altijd erg belangrijk, stelt Telegraafjournalist Pieter Klein Beernink. Hij is beroepsmatig netwerker en doet verslag van borrels, recepties, jubilea en andere festiviteiten in societykringen.

Beernink heeft in de loop der jaren een indrukwekkend netwerk opgebouwd. In zijn telefoon staan nummers van directeuren, artiesten, burgemeesters en Commissarissen van de Koning opgeslagen, zegt hij in het WNL-programma Stand van Nederland: Generatie Next. "Maar ook van hoge militairen, ambassadeurs, koninklijke families; de toplagen."

De informatie die Beernink opdoet dankzij het netwerken noteert hij altijd op een papiertje, maar nooit tíjdens een gesprek. "Ik doe het altijd onopvallend. Het is niet gezellig om met een briefje in je hand rond te lopen."

En juist een goede sfeer is belangrijk. Beernink: "Dat is wat je wil met netwerken", tipt hij. "Mensen denken altijd bij netwerken dat het profijtelijk moet zijn. Dat het altijd een beetje smerig is en dat je iets doet alleen om er zelf beter van te worden. Maar als dat de insteek is, werkt het niet."

'Een groot gezelschapsspel'

Volgens Beernink is netwerken juist "hartstikke leuk" en "één groot gezelschapsspel". En mogelijk levert het ook nog iets op. "Ik sprak hier iemand die me ooit uitnodigde voor een feest wat hij gaf voor een ander netwerk, waar ik weer iemand sprak die mij vertelde over zijn hele goede relatie met de koninklijke familie. Hij gaf mij allemaal privéinformatie. Daar konden wij iets mee op de voorpagina van De Telegraaf."

De cijfers onderschrijven het belang van een goed netwerk. Acht procent van de mensen die aan een nieuwe baan begint heeft daarvoor een open sollicitatie gedaan. Tien procent is benaderd door de werkgever, terwijl twintig procent is aangenomen via een vacaturesite. De meerderheid, maar liefst 36 procent, is aangenomen dankzij het eigen netwerk.

'Netwerken niet achterhaald'

En ondanks dat social media de netwerkmogelijkheden behoorlijk heeft vergroot, is het ook voor de nieuwe generaties verstandig om 'fysiek' te netwerken, stelt Beernink. "We moeten zien of het over tien jaar nog bestaat. Maar als je dit hier ziet (wijzend naar de PROVADA in Amsterdam, een toonaangevende vastgoedbeurs, red.): het gonst als een bijenkorf als je hier binnenkomt. Het is niet achterhaald. Dit wil iedereen. En je wil gewoon 'echt' contact. Niemand vind het leuk om het via een beeldscherm te doen."

“Je bent wie je kent”. Veel werkzoekenden vinden een nieuwe baan via hun netwerk. Door social media is dat netwerk deels veranderd. Hoe maakt de nieuwe generatie gebruik van dit netwerk en wat levert dat op?

Kijk donderdag om 22.23 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2. Oude afleveringen kijk je hier terug.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau