Hoe vieren wij straks Oudejaarsavond?: Vuurwerkshows op losse schroeven
De viering van het nieuwe jaar wordt in Rotterdam altijd groots aangepakt met een vuurwerkshow op de Erasmusbrug. Normaal live vanuit huis te volgen op televisie of gewoon door in de stad zelf de lichtshow te aanschouwen. De vraag is of dit allemaal wel doorgaat, als wij 2022 ingaan.
Rond de jaarwisseling is het nog onbekend welke maatregelen van kracht zijn, maar volgens de huidige regels is het onhaalbaar en praktisch onuitvoerbaar om weer een grote vuurwerkshow tentoon te stellen. Evenementen mogen immers niet langer duren dan tot middernacht en bij evenementen waar grote aantallen op afkomen is een coronapas nodig.
"Dat is niet te doen", zei Ahmed Aboutaleb daar eerder over. De burgemeester heeft vervolgens het kabinet om advies gevraagd. Dit vraagstuk, of er een vuurwerkshow gehouden mag worden, ligt natuurlijk bij meerdere burgemeesters op tafel en nu dus ook bij de regering. Na carnaval en de Sinterklaasintochten staat nu ook de vuurwerkshow ter discussie.
'Uitzondering'
"Er is maar één twaalf uur 's nachts ontzettend belangrijk ieder jaar en dat is natuurlijk de jaarwisseling van oud op nieuw. Het lijkt mij dat dat wel een uitzondering gaat zijn op de twaalf uur-regel", zegt WNL-koningshuisjournalist Coks Donders daarover in Goedemorgen Nederland op NPO1.
Het is vooralsnog onduidelijk of de regering ervoor kiest om dezelfde aanpak te hanteren wat betreft de 11e van de 11e en de Sinterklaasintochten. Daarin gaf Den Haag de bevoegdheid aan gemeentes zelf om te besluiten er al dan niet een groot feest van te maken. "Bij vuurwerk moet je kijken wat er lokaal mogelijk is", zegt CDA-politicus Derk Boswijk. In een dorp kan bijvoorbeeld heel veel zonder al te veel problemen. In drukkere gebieden zal het daarentegen een stuk ingewikkelder worden, vindt hij. "Het zal maatwerk worden met de vraag wat waar wel kan en wat waar niet kan."