main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 10 november 2021 — 15:04

CDA’er ‘ergert zich groen en geel’ aan militaire uniformen bij coronademonstraties: ‘Not done’

Tweede Kamerlid Derk Boswijk (CDA) stoort zich aan mensen die in militair uniform deelnemen aan coronademonstraties. “Ik en veel militairen met mij ergeren zich helemaal groen en geel aan dit soort praktijken”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Het dragen van een militair uniform tijdens demonstraties is al verboden. “Iedereen heeft natuurlijk het recht om te demonstreren en ga dat vooral ook doen. Houd je alleen wel aan de regels. En één van die regels is dat je militaire uniformen niet bij demonstraties draagt”, benadrukt de CDA’er, die zelf reservist is bij defensie.

Boswijk vindt het helemaal frappant als gewone burgers een militair uniform aantrekken. “Je doet daar heel veel militairen mee tekort. Ze hebben er jarenlang voor getraind.” Ook geeft het dragen van een militair uniform volgens het Kamerlid “een soort legitimiteit aan een demonstratie waar soms de grenzen worden overschreden”. “Dat is voor het hele aanzien van de krijgsmacht not done.”

‘Veel harder ingrijpen’

Boswijk pleit voor strenger en gerichter handhaven. “Ik denk dat dat ook in het belang van agenten is. We zien ook steeds vaker misbruik van politie-uniformen. Dat is echt heel ondermijnend voor onze rechtsstaat. Ik denk dat we daar écht veel harder en scherper op moeten ingrijpen.”

Volgens Boswijk zijn de raddraaiers redelijk eenvoudig op te sporen, maar wordt er nu te vaak niets gedaan. “We zien allemaal de foto’s voorbij komen en het zijn vaak dezelfde mensen. Je kunt vrij goed identificeren wie het zijn en op zijn minst langsgaan en ze erop aanspreken. Daarna kun je er conclusies aan verbinden. Dat gebeurt op dit moment nog niet en ik vind echt dat dat prioriteit moet gaan krijgen”, aldus Boswijk.

Het Veteranen Platform riep in maart al op om geen militair uniform te dragen tijdens coronademonstraties. “Als je jezelf presenteert als veteraan bij dit soort gelegenheden dan word je gezien als vertegenwoordiger van de hele groep. Maar dit is niet met ons afgestemd en ik weet dat een heel groot aantal veteranen het optreden van deze groep niet ondersteunt”, zei voorzitter Hein Scheffer destijds tegen De Telegraaf. Hij reageerde daarmee op een groep veteranen die tijdens een coronademonstratie in legeruniformen salueerden naar de ME.

LEES OOK: CDA’er Boswijk maakt zich zorgen over staat Defensie: ‘Moeten van héél ver komen’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer