main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 10 november 2021 — 15:04

CDA’er ‘ergert zich groen en geel’ aan militaire uniformen bij coronademonstraties: ‘Not done’

Tweede Kamerlid Derk Boswijk (CDA) stoort zich aan mensen die in militair uniform deelnemen aan coronademonstraties. “Ik en veel militairen met mij ergeren zich helemaal groen en geel aan dit soort praktijken”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Het dragen van een militair uniform tijdens demonstraties is al verboden. “Iedereen heeft natuurlijk het recht om te demonstreren en ga dat vooral ook doen. Houd je alleen wel aan de regels. En één van die regels is dat je militaire uniformen niet bij demonstraties draagt”, benadrukt de CDA’er, die zelf reservist is bij defensie.

Boswijk vindt het helemaal frappant als gewone burgers een militair uniform aantrekken. “Je doet daar heel veel militairen mee tekort. Ze hebben er jarenlang voor getraind.” Ook geeft het dragen van een militair uniform volgens het Kamerlid “een soort legitimiteit aan een demonstratie waar soms de grenzen worden overschreden”. “Dat is voor het hele aanzien van de krijgsmacht not done.”

‘Veel harder ingrijpen’

Boswijk pleit voor strenger en gerichter handhaven. “Ik denk dat dat ook in het belang van agenten is. We zien ook steeds vaker misbruik van politie-uniformen. Dat is echt heel ondermijnend voor onze rechtsstaat. Ik denk dat we daar écht veel harder en scherper op moeten ingrijpen.”

Volgens Boswijk zijn de raddraaiers redelijk eenvoudig op te sporen, maar wordt er nu te vaak niets gedaan. “We zien allemaal de foto’s voorbij komen en het zijn vaak dezelfde mensen. Je kunt vrij goed identificeren wie het zijn en op zijn minst langsgaan en ze erop aanspreken. Daarna kun je er conclusies aan verbinden. Dat gebeurt op dit moment nog niet en ik vind echt dat dat prioriteit moet gaan krijgen”, aldus Boswijk.

Het Veteranen Platform riep in maart al op om geen militair uniform te dragen tijdens coronademonstraties. “Als je jezelf presenteert als veteraan bij dit soort gelegenheden dan word je gezien als vertegenwoordiger van de hele groep. Maar dit is niet met ons afgestemd en ik weet dat een heel groot aantal veteranen het optreden van deze groep niet ondersteunt”, zei voorzitter Hein Scheffer destijds tegen De Telegraaf. Hij reageerde daarmee op een groep veteranen die tijdens een coronademonstratie in legeruniformen salueerden naar de ME.

LEES OOK: CDA’er Boswijk maakt zich zorgen over staat Defensie: ‘Moeten van héél ver komen’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

Met miljoenen huishoudens die financieel in de knel raken richt vakbond FNV de ogen op de politiek en het bedrijfsleven. Zij moeten over de brug komen met geld. De bond wil daarvoor de straat op gaan en actie voeren. Voorzitter Tuur Elzinga praat erover met Thomas van Groningen in Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
FNV-voorzitter Elzinga voorziet stakingen: ‘Inflatiecompensatie nodig, anders wordt het hete herfst’

Het kabinet overlegt deze week opnieuw over wat het kan doen tegen de torenhoge inflatie en de koopkrachtcrisis. Den Haag kijkt daarbij ook naar werkgevers….

Lees meer

Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

ProRail en wegvervoerders verwachten meer drukte door laag water

ProRail maakt zich op voor een grotere vraag naar goederenvervoer per spoor door de lage waterstanden in belangrijke rivieren voor de binnenvaart. Brancheverenigingen van vervoersbedrijven…

Lees meer

Zorgminister Kuipers hoopt coronapil snel beschikbaar te hebben

Zorgminister Ernst Kuipers hoopt de ‘coronapil’ Paxlovid van farmaceut Pfizer op korte termijn beschikbaar te hebben. De onderhandelingen tussen het ministerie van Volksgezondheid (VWS) en…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in