main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 10 november 2021 — 13:14

CDA’er Boswijk maakt zich zorgen over staat Defensie: ‘Moeten van héél ver komen’

De krijgsmacht kan in de huidige staat niet meer ons land verdedigen en zijn internationale taken uitvoeren. CDA-Kamerlid Derk Boswijk pleit daarom voor extra investeringen. “De realiteit is dat we van héél ver moeten komen”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. De Tweede Kamer debatteert vandaag over de defensiebegroting.

Demissionair minister Henk Kamp (Defensie) riep de formerende partijen, VVD, D66, CDA en ChristenUnie, eerder al op om structureel ruim 4 miljard euro extra te investeren. Boswijk hoopt dat er genoeg “urgentie” is. “Bij een aantal partijen weet ik dat die er zeker is”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Het is ook niet een oproep van de laatste weken, maar van de laatste jaren.”

“Als je bijvoorbeeld naar de verkiezingsprogramma’s kijkt, trekken alle partijen er wel meer geld voor uit dan voorheen en het laatste kabinet heeft ook meer geïnvesteerd”, gaat Boswijk verder. Maar volgens hem is nóg meer geld hard nodig. “Ook als we vier miljard uittrekken, zijn we er eigenlijk nog niet.”

‘Pang-pang vrij gênant’

Boswijk is naast Kamerlid reservist (iemand die zich parttime inzet voor de krijgsmacht) en maakt soms aan den lijve mee hoe de tekorten defensie parten spelen. “Ik heb een aantal keer oefeningen gehad. Die duren dan een dag, maar om twaalf uur ben je door je munitie heen.” Hij moet dan ‘pang-pang’ of ‘pinda-pinda’ roepen. “Dat is vrij gênant”, zegt hij. “En kijk ook even naar de kazernes. Dat zijn soms barakken uit de jaren vijftig, waar sinds die tijd niet veel veranderd is.”

Om dat in de toekomst te voorkomen werd op Prinsjesdag duidelijk dat het Ministerie van Defensie er vanaf 2022 structureel 95 miljoen euro bijkrijgt. Ook dit jaar krijgt het ministerie er nog geld bij, namelijk 90 miljoen. Daarvan gaat 60 miljoen naar de aanschaf van munitie en 30 miljoen is voor veteranenzorg. Vanaf 2022 gaat er jaarlijks 20 miljoen extra naar de veteranen. De inlichtingendienst MIVD krijgt er structureel 15 miljoen bij vanaf volgend jaar.

Maar het is niet genoeg, stellen de minister en Commandant der Strijdkrachten. Zij willen er 4,2 miljard euro bij. Dat geld zou vooral bedoeld zijn om de achterstanden weg te werken.

“Je kan er op verschillende manieren naar kijken”, zegt Boswijk op de vraag hoeveel defensie nodig heeft. “Als wij aan die NAVO-norm willen voldoen, zou er 5 miljard euro naartoe moeten gaan.” Nederland houdt zich al jaren niet aan de NAVO-norm, die stelt dat twee procent van het bruto nationaal product aan defensie-uitgaven moet worden besteed. “Maar we hebben ook een defensievisie, die twee jaar geleden is vastgesteld. Daarin wordt gekeken op welke ontwikkelingen we moeten anticiperen.”

Het CDA wil volgens Boswijk wel “zo snel mogelijk” voldoen aan de NAVO-norm. “Maar tegelijkertijd moeten we ook naar de politieke realiteit kijken. We gaan er wel naartoe groeien, maar niet voor 2024. Zo eerlijk moeten we zijn. Maar als het aan ons ligt gaan we in ieder geval naar het EU- en NAVO-gemiddelde toe.”

Vakbond: Defensie kan taken niet meer uitvoeren

Ook Defensievakbond AMFP pleit voor meer geld en schaart zich achter de oproep van de minister en de Commandant der Strijdkrachten. “De Algemene Rekenkamer heeft geconcludeerd dat defensie niet meer het land kan verdedigen en niet meer kan bijdragen aan internationale missies, en dat er onvoldoende aandacht is voor de taakuitvoering”, zegt voorzitter Ton van den Berg in Goedemorgen Nederland. “Dat is slecht voor de veiligheid van Nederland”, waarschuwt hij.

“Het geld moet naar het personeel. Er moeten betere arbeidsvoorwaarden komen”, zegt Van den Berg. “Het geld moet ook naar materieel en naar de doorontwikkeling van de krijgsmacht, zodat die toekomstbestendig wordt.”

Van den Berg waarschuwt dat defensie zonder extra investeringen taken moet laten liggen. “Alleen deze zomer al hadden we de evacuatie van Nederlandse burgers en tolken uit Kabul. We hadden de watersnood in Limburg, waarbij defensie geassisteerd heeft. En we hadden de bosbranden in Albanië, waarbij we de Albaanse bondgenoot geholpen hebben. Als we niet meer geld aan defensie uitgeven, kunnen we dat niet meer doen”, aldus de vakbondsvoorzitter.

Volgens Boswijk ligt de hoogste urgentie bij de loonstijging. “De salarissen bij defensie zijn écht vreselijk laag. De manschappen zitten soms boven het armoedeniveau. Je kunt soms financieel gezien beten in de supermarkt werken dan bij defensie. Zo is op dit moment de realiteit. Je moet het compenseren door trainingstoeslagen en door op uitzending te gaan.”

‘Welvaart geeft verplichting’

Boswijk stelt dat het internationaal niet is uit te leggen dat een rijk land als Nederland de zaakjes rond defensie niet op orde heeft. “We zijn vreselijk welvarend, we staan in de top 20 van beste economieën. Dat geeft een verplichting.”

“Natuurlijk moet je ook meer gaan samenwerken. We werken veel met de Belgen en Duitsers samen en dat moeten we nog meer gaan doen in de toekomst. Maar dat ontslaat je niet van de plicht om fors te investeren in je defensie. Anders denken die partners ook: we gaan wel met iemand anders samenwerken”, aldus Boswijk.

LEES OOK: Voorzitter defensievakbond: ‘Defensie nu feitelijk verwaarloosde organisatie’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau ‘Van wapenopslag tot illegale prostitutie, er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat blijkt ook uit politiecijfers van de Eenheid Rotterdam die in handen zijn van Het Misdaadbureau.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Ilona Karsdorp van het Versterkingsprogramma Weerbaar tegen Ondermijning en Annelijn van den Heuvel van woningcorporatie Hef Wonen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Beluister de podcast hier in je favoriete podcastapp!

Podcast WNL Haagse Lobby: wat komt er terecht van de nieuwe bestuurscultuur?

Het Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt heeft bestaanszekerheid tot hét campagnethema gebombardeerd. Maar tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen ging het nog over de nieuwe bestuurscultuur. Hoe moet ons openbare bestuur, van parlement en kabinet tot de ambtenarij aan toe, er uitzien na de verkiezingen van 22 november?

Presentator Martijn de Greve gaat in gesprek met:

  • Partijleider en lijsttrekker van Volt Laurens Dassen
  • Voormalig topambtenaar Mark Frequin
  • En Eric Janse de Jonge, oud-Eerste Kamerlid voor het CDA en lid van de staatscommissie Remkes.

Luister de podcast via je favoriete podcastapp.

Boeren en milieuclubs boos om vergunning Schiphol, luchtvaart blij

De luchtvaartsector haalt opgelucht adem nu Schiphol na jaren eindelijk een natuurvergunning binnen heeft, maar sommige boeren en de milieubeweging reageren verontwaardigd. Boerenactiegroep Agractie noemt…

Lees meer

Vestering bij afscheid: PvdD moet om dieren draaien, niet om ego’s

“Geen ego’s, maar dieren horen centraal te staan bij de Partij voor de Dieren.” Met die woorden neemt PvdD-Kamerlid Leonie Vestering afscheid van de Tweede…

Lees meer

Veilig Thuis: enige melding over kind bij A12-blokkade afgewezen

Veilig Thuis heeft tot nu toe maar één melding van de politie gekregen over een kind dat eerder deze maand meedeed aan de klimaatprotesten op…

Lees meer

Kuipers: verhoging zorgpremie is niet te voorkomen

Een groot deel van de Tweede Kamer wil af van de jaarlijkse verhoging van de zorgpremie. De zorg wordt voor steeds meer mensen onbetaalbaar, waardoor…

Lees meer

‘Thuiswerkwet’ van D66 en GroenLinks sneuvelt in Eerste Kamer

Een wetsvoorstel van D66 en GroenLinks waardoor werkgevers een verzoek om thuis te mogen werken niet meer zomaar zouden mogen weigeren, is gesneuveld in de…

Lees meer

Spitsheffing in het ov: loopt wellicht op tot drie à vier euro per rit

De Tweede Kamer gaat vandaag in debat over het gister gevoerde gesprek met NS-topman Wouter Koolmees, om de zogeheten ‘spitsheffing’ toe te passen in het…

Lees meer

Hoge Raad: veroordeling Jos B. kan in stand blijven

De veroordeling van Jos B. voor de dood van Nicky Verstappen kan in stand blijven. Door de lange duur van de procedure krijgt B. wel…

Lees meer

Zorgpremie rijst de pan uit, oplossingen zijn er amper

Zorgverzekeraar DSW is traditiegetrouw de eerste die de zorgpremies voor het komende jaar bekend maakt. Bij deze verzekeraar betaal je straks bijna 150 euro per…

Lees meer

Podcast Het Misdaadbureau: ‘Van wapenhandel tot aan prostitutie: er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat…

Lees meer