main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Haagse Lobby (radio) - 8 november 2021 — 22:55

Voorzitter defensievakbond: ‘Defensie nu feitelijk verwaarloosde organisatie’

Voorzitter Ton van den Berg van de defensievakbond AFMP hoopt dat er de komende jaren structureel meer geld vrijkomt voor defensie en dat er stappen worden gezet tijdens de formatie. Volgens hem is Defensie “nu feitelijk een verwaarloosde organisatie”. Aanstaande woensdag debatteert de Tweede Kamer over de defensiebegroting.

Nederland houdt zich al jaren niet aan de NAVO-norm, die stelt dat twee procent van het bruto nationaal product aan defensie-uitgaven moet worden besteed. Tijdens de formatieonderhandelingen zal duidelijk worden of er de komende jaren een inhaalslag wordt gemaakt. Van den Berg hoopt op “het beste, maar vreest het ergste”, zegt hij in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

‘Mogelijk snijden in capaciteiten’

Op Prinsjesdag werd duidelijk dat het Ministerie van Defensie er vanaf 2022 structureel 95 miljoen euro bijkrijgt. Ook dit jaar krijgt het ministerie er nog geld bij, namelijk 90 miljoen. Daarvan gaat 60 miljoen naar de aanschaf van munitie en 30 miljoen is voor veteranenzorg. Vanaf 2022 gaat er jaarlijks 20 miljoen extra naar de veteranen. De inlichtingendienst MIVD krijgt er structureel 15 miljoen bij vanaf volgend jaar.

Maar het is niet genoeg, stelt Van den Berg. “De Commandant der Strijdkrachten heeft geroepen: er moet 4,2 miljard bij. De minister heeft die oproep herhaald en heeft daarbij gezegd: als de daad niet bij het woord wordt gevoegd, moeten we gaan snijden in capaciteiten”, waarschuwt hij. De geopperde 4,2 miljard euro is vooral bedoeld om achterstanden weg te werken.

‘Defensie middel in de grote gereedschapskist’

Volgens Van den Berg zit defensie nu niet stil, ondanks de tekorten. “Afgelopen zomer hebben we de evacuatie in Kabul gedaan. Er was hoog water in juni in Limburg. Dan staan militairen paraat. Er zijn bosbranden in Albanië: we sturen de luchtmacht. We hebben nu een transportvliegtuig naar Mali gestuurd. We proberen mee te doen, maar we hebben niet meer de capaciteit en de middelen om dat langdurig te doen of op grote schaal.”

Hij benadrukt het belang van een goed defensieapparaat. “We moeten niet vergeten dat defensie een middel is in de grote gereedschapskist van Nederland. Toen wij meededen in Uruzgan, was er opeens een plekje aan tafel bij de G7 en hadden we plots een zetel in de VN-Veiligheidsraad. Dat soort effecten moeten we niet vergeten. Het zijn allemaal communicerende vaten.”

Beter cao

Van den Berg pleit ook voor een betere cao voor defensiepersoneel. “Militairen zetten hun leven in de waagschaal en dienen Nederland. Gemeenten hebben een nieuwe cao afgesloten: 3,9 procent erbij en minimumloon naar 14 euro. Daar applaudisseer ik voor, vind ik hartstikke goed. Maar een onderofficier, iemand die is opgeleid op mbo 3- of 4-niveau, die vecht voor Nederland, krijgt veertig procent minder in uursalaris. Dat is heel lastig uit te leggen”, aldus de vakbondsvoorzitter.

LEES OOK: Defensie gaat preventieve drugstesten invoeren

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau ‘Van wapenopslag tot illegale prostitutie, er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat blijkt ook uit politiecijfers van de Eenheid Rotterdam die in handen zijn van Het Misdaadbureau.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Ilona Karsdorp van het Versterkingsprogramma Weerbaar tegen Ondermijning en Annelijn van den Heuvel van woningcorporatie Hef Wonen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Beluister de podcast hier in je favoriete podcastapp!

Podcast WNL Haagse Lobby: wat komt er terecht van de nieuwe bestuurscultuur?

Het Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt heeft bestaanszekerheid tot hét campagnethema gebombardeerd. Maar tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen ging het nog over de nieuwe bestuurscultuur. Hoe moet ons openbare bestuur, van parlement en kabinet tot de ambtenarij aan toe, er uitzien na de verkiezingen van 22 november?

Presentator Martijn de Greve gaat in gesprek met:

  • Partijleider en lijsttrekker van Volt Laurens Dassen
  • Voormalig topambtenaar Mark Frequin
  • En Eric Janse de Jonge, oud-Eerste Kamerlid voor het CDA en lid van de staatscommissie Remkes.

Luister de podcast via je favoriete podcastapp.

Boeren en milieuclubs boos om vergunning Schiphol, luchtvaart blij

De luchtvaartsector haalt opgelucht adem nu Schiphol na jaren eindelijk een natuurvergunning binnen heeft, maar sommige boeren en de milieubeweging reageren verontwaardigd. Boerenactiegroep Agractie noemt…

Lees meer

Vestering bij afscheid: PvdD moet om dieren draaien, niet om ego’s

“Geen ego’s, maar dieren horen centraal te staan bij de Partij voor de Dieren.” Met die woorden neemt PvdD-Kamerlid Leonie Vestering afscheid van de Tweede…

Lees meer

Veilig Thuis: enige melding over kind bij A12-blokkade afgewezen

Veilig Thuis heeft tot nu toe maar één melding van de politie gekregen over een kind dat eerder deze maand meedeed aan de klimaatprotesten op…

Lees meer

Kuipers: verhoging zorgpremie is niet te voorkomen

Een groot deel van de Tweede Kamer wil af van de jaarlijkse verhoging van de zorgpremie. De zorg wordt voor steeds meer mensen onbetaalbaar, waardoor…

Lees meer

‘Thuiswerkwet’ van D66 en GroenLinks sneuvelt in Eerste Kamer

Een wetsvoorstel van D66 en GroenLinks waardoor werkgevers een verzoek om thuis te mogen werken niet meer zomaar zouden mogen weigeren, is gesneuveld in de…

Lees meer

Spitsheffing in het ov: loopt wellicht op tot drie à vier euro per rit

De Tweede Kamer gaat vandaag in debat over het gister gevoerde gesprek met NS-topman Wouter Koolmees, om de zogeheten ‘spitsheffing’ toe te passen in het…

Lees meer

Hoge Raad: veroordeling Jos B. kan in stand blijven

De veroordeling van Jos B. voor de dood van Nicky Verstappen kan in stand blijven. Door de lange duur van de procedure krijgt B. wel…

Lees meer

Zorgpremie rijst de pan uit, oplossingen zijn er amper

Zorgverzekeraar DSW is traditiegetrouw de eerste die de zorgpremies voor het komende jaar bekend maakt. Bij deze verzekeraar betaal je straks bijna 150 euro per…

Lees meer

Podcast Het Misdaadbureau: ‘Van wapenhandel tot aan prostitutie: er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat…

Lees meer