Verpleeghuizen willen boosterprik vervroegen: ‘Moeilijk te begrijpen dat men er zo lang over moet doen’
Bewoners en personeel van verpleeghuizen kunnen niet tot december of januari wachten op een boosterprik tegen het coronavirus, zo waarschuwen zorgbestuurders in Nieuwsuur.
Ook brancheverenigingen Actiz en SPOT zeggen dat de vaccins sneller bij de bewoners en het personeel van verpleeghuizen terecht moeten komen nu het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames snel oploopt. Het aantal locaties met besmette bewoners liep de afgelopen weken snel op naar 510, 20 procent van het totale aantal verpleeghuizen.
'Niet onderschatten wat dit betekent'
De Gezondheidsraad adviseerde vorige week om onder andere bewoners van instellingen en het zorgpersoneel een extra prik te geven. Het ministerie van Volksgezondheid (VWS) kondigde aan dat de eerste zorginstellingen in december beginnen met het geven van de boosters. Anderen doen dat pas in januari.
Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid gaf maandag aan te gaan kijken of er mogelijk eerder begonnen kan worden met het zetten van de boosterprik. Dat hangt ervan af of het sneller lukt om dat georganiseerd te krijgen, zei hij.
Volgens de coronaminister moet er namelijk "niet onderschat worden wat dit betekent". Zo moeten de verpleeghuisbewoners nog uitnodigingen krijgen en moeten zij of familie nog toestemming geven voor de boosterprik. "Dat is nog los van het werkelijk toedienen van de vaccins en de levering ervan aan deze instellingen. Het is met name het proces wat eraan voorafgaat wat veel tijd vergt."
Adminstratieve rompslomp
Het organiseren van die boosterprik zou dus mogelijk een hoop administratieve rompslomp met zich meebrengen. Zo is het nu de bedoeling om alle bewoners van een verpleeghuis in een keer te vaccineren.
Toen er begonnen werd met het vaccineren ging dat allemaal los van elkaar. Toen werden sommige bewoners door snel opgezette huisartsenteams gevaccineerd en anderen door de instelling zelf. Dat zorgde voor vreemde situaties, waar de ene verpleeghuisbewoner wel een prik had gekregen en de ander niet.
'Moeilijk te begrijpen dat men er weer zo lang over moet doen'
"Men had hier al over na moeten denken", vindt oud-minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal in Goedemorgen Nederland. Voorzitter van de GGD-GHOR André Rouvoet gaf begin september aan binnen twee weken weer te kunnen draaien op het hoogste niveau voor een mogelijk derde boosterprik. "Maar het ministerie van VWS zegt: ik heb er tijd voor nodig. Daar ligt dus een communicatiehiaat tussen GGD's bij monde van meneer Rouvoet, en Hugo de Jonge als minister van Volksgezondheid", zegt Rosenthal.
"Ik heb de indruk dat het ook hier weer iets is dat er niet vooruit is gekeken. En dat er dan ook de 'risico's' genomen worden dat je iets optuigt dat misschien niet nodig zal zijn", vervolgt de VVD-prominent. "Er wordt al heel lang over die boosterprik gepraat. Er is een advies geweest van de Gezondheidsraad en het OMT heeft dat overgenomen. Kortom: het is moeilijk te begrijpen dat men er weer zo lang over moet doen om die boosterprik in onze armen te drukken."
LEES OOK: Radboudumc doet oproep: ‘Kom meteen met boosterprik voor ouderen’