Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Maatregelen Sinterklaasintocht verschillen per gemeente: ‘Vervelend en ook raar’

Peter Visser

Komend weekend is de intocht van Sinterklaas, maar per gemeente verschilt het hoe de intocht wordt gehouden. Dat heeft alles te maken met de oplopende coronabesmettingen. Op sommige plekken is de goedheiligman zelfs helemaal niet welkom.

In verschillende gemeenten moeten bezoekers van de intocht een coronapas tonen. Utrecht kiest daar niet voor. Die stad ziet de intocht als een doorstroomevenement. In de buitenlucht kan het volgens de gemeente op een relatief veilige manier plaatsvinden.

In Amsterdam is de route die Sinterklaas aflegt door de stad langer dan normaal, om het publiek zo beter te kunnen spreiden. Mensen die langs de vaarroute staan om de Sint te verwelkomen hoeven geen coronatoegangsbewijs te tonen. Toch roept de organisatie mensen die niet zijn gevaccineerd of niet zijn genezen van corona op om niet te komen.

In onder meer Naarden gaat het feest helemaal niet door en ook in Amersfoort wordt gevreesd dat de Sint niet komt. De organisatie heeft zich daar teruggetrokken omdat het van de gemeente bezoekers om een QR-code moest vragen. Ook in Roermond is de intocht afgeblazen. Het bestuur van het intochtcomité zegt niet te kunnen instaan voor de gezondheid van het publiek en de talloze vrijwilligers in verband met corona.

Grapperhaus: Aan burgemeesters om maatregelen te treffen

Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) benadrukte maandag dat gemeenten zelf mogen beslissen onder welke voorwaarden de intocht wordt gehouden. Vanuit Den Haag komt er geen landelijk verbod. "Het is aan burgemeesters om maatregelen te treffen", zei hij.

"De maatregelen van afgelopen weekeinde laten nu ruimte om lokaal te beslissen hoe je met zulke buitenevenementen omgaat, soms met coronatoegangsbewijs", aldus Grapperhaus.

'Gemeenten moeten afstemmen'

Voormalig Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal stelt dat gemeenten onderling goed moeten afstemmen welke maatregelen er worden genomen. "In bijvoorbeeld Limburg hebben de regiovoorzitters die in het Veiligheidsberaad zitten gezegd: we doen het niet. Dan sluiten al die burgemeesters in de regio zich erbij aan", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

"In Brabant zeggen ze: we doen het wel. Dat is vervelend en ook raar. Het kan ertoe leiden dat mensen die op de grens tussen Limburg en Brabant wonen even de grens overgaan om gezellig mee te vieren", aldus Rosenthal.

LEES OOK: Sinterklaasfeest in Veendam gaat niet door vanwege bedreigingen: ‘Enorm triest’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Vijftig van onze jongens zitten in het leger, negen zijn gesneuveld'
1:43

'Vijftig van onze jongens zitten in het leger, negen zijn gesneuveld'

'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'
1:19

'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken
1:43

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'
1:34

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Team Bruh of Team Bro?
1:15

Team Bruh of Team Bro?

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau