Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Kabinet wil bieden op huizen transparanter maken om ‘vriendjespolitiek’ tegen te gaan

Het kabinet wil het bieden op koopwoningen eerlijker en transparanter maken. Kopers zouden meer inzicht moeten krijgen in wanneer en hoe veel er door anderen wordt geboden. Er zou ook voor ieder koopcontract verplicht een voorbehoud van financiering en bouwkundig rapport moeten komen.

Dat is het idee van Kasja Ollongren, demissionair minister van Binnenlandse Zaken. Samenvattend wil Ollengren een heus 'automatisch biedlogboek' invoeren.

Vriendjespolitiek

Bieden op huizen werkt momenteel anders. Kopers bellen hun bod door of zetten het op de mail. Makelaars maken zo een verzameling van alle biedingen en gaan om tafel zitten met de verkopende partij om te besluiten welke koper zij kiezen.

Het is een ondoorzichtig proces, waar ook wel eens sprake is van vriendjespolitiek. Dat blijkt uit klachten die door Vereniging Eigen Huis (VEH) werden verzameld. Kopers voelde zich vaak benadeeld en meldde dit bij VEH. Van alle klachten viel 28 procent onder de noemer 'vriendjespolitiek onder makelaars'. Ook werden bewuste prijsopdrijving (17%), eigen belang makelaar (14%) en niet doorgegeven biedingen (5%) benoemd.

Na het onderzoek deed VEH op zijn eigen site de volgende aanbeveling: "Vrijwel alle meldingen zijn terug te leiden tot één hoofdoorzaak: het gebrek aan transparantie in het koopproces. Er zijn niet of nauwelijks regels, waardoor controle slecht mogelijk is. We raden de minister van Binnenlandse Zaken Ollongren met klem aan om met de brancheorganisaties afspraken te maken. Desnoods moet ze hun medewerking aan betere regelgeving en scherpere gedragscodes afdwingen. Ook het koopproces moet transparanter worden, waardoor controle beter mogelijk is. Kopers, verkopers en makelaars hebben daar allemaal voordeel van."

Ollongren lijkt gehoor te hebben gegeven aan deze aanbeveling en wil de benoemde misstanden aanpakken. Het idee is dat een koper op een website een bod plaatst, dat je net zoals andere biedingen, kunt blijven volgen. Uiteindelijk is dus in een eenvoudig overzicht te zien wie welk bod heeft gedaan en hoe hoog het hoogste bod is.

Gekte op woningmarkt

Dit voorstel komt op een moment dat er behoorlijke gekte is op de woningmarkt. Vier op de vijf woningen worden binnen enkele weken boven de vraagprijs verkocht. Daarnaast is een huis bijna 15 procent duurder geworden in vergelijking met vorig jaar.

"Dat overbieden is iets van de laatste jaren", zegt voormalig minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal in Goedemorgen Nederland. "Dat neemt alleen toe en dat daarin nu een stevige lijn wordt gevolgd is aan te bevelen."

LEES OOK: Huizenprijzen nog harder gestegen, koopwoningen bijna 15 procent duurder dan een jaar eerder

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau