Radboudumc doet oproep: ‘Kom meteen met boosterprik voor ouderen’
Er is veel onbegrip over de timing van de boosterprik. Momenteel worden er steeds meer gevaccineerde ouderen opgenomen in het ziekenhuis, en daarom is een nieuwe prik met het coronavaccin hard nodig, vindt het Radboudmc. "December is echt te laat, we kunnen niet meer wachten. Er zijn prikken op voorraad", zegt Chantal Bleeker, hoogleraar uitbraken van infectieziekten en internist-infectioloog. "Kom dus nu meteen in actie om versneld met de boosters te kunnen beginnen."
Tijdens de persconferentie werd duidelijk dat iedereen van boven de 60 een boosterprik kan krijgen, te beginnen met de mensen met een leeftijd van 80 jaar of ouder. Dat dit pas vanaf december kan, zorgt voor verbazing.
"Hoewel de vaccins nog steeds heel goed werken, weten we uit meerdere studies dat bij 60-plussers de bescherming tegen corona sneller afneemt dan bij jongeren", zegt Bleeker tegen de Gelderlander. "We weten ook dat de bescherming tegen een ernstig ziekteverloop en de daarmee samenhangende ziekenhuisopnames terugloopt. In Nederland is dat bij 70-plussers na een paar maanden gezakt van ruim boven de 90 naar 89 procent, terwijl jongeren bóven de 95 procent zitten.’"
Bij mensen die zes maanden terug twee keer gevaccineerd zijn loopt het aantal antistoffen alweer terug, weet Bleeker. Volgens Israëlisch onderzoek leidt een boosterprik al binnen twee weken tot negentien keer meer bescherming tegen een ernstig ziekteverloop. "En tot minder risico om weer besmet te raken. Ook overlijden er significant minder mensen."
'Hoe eerder hoe beter'
Ook viroloog Ab Osterhaus vindt dat er veel voor het vervroegen van de boosterprik te zeggen is. "Het argument is altijd: 'We hebben geen bewijs dat zo'n prik bij die hele oude mensen wel gaat werken'. Maar dat is toch heel waarschijnlijk dat het zo is", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Ik denk: hoe eerder je het kunt doen, hoe beter. En dan moet je inderdaad beginnen met de mensen die het grootste risico lopen."
Wel kan hij zich voorstellen dat er allerlei logistieke problemen zijn. "Die hebben we in het verleden ook gezien", zegt hij. "Hoe eerder je dat kunt doen hoe beter het is, maar het moet geen zooitje worden."