main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
8 november 2021 — 17:47

Nog even druk op de weg en in ov na thuiswerkadvies

In het openbaar vervoer en op de weg is het nog niet te merken dat het kabinet het advies om thuis te werken vorige week dinsdag heeft aangescherpt. Cijfers van het Nederlands Verplaatsingspanel (NVP), het ov-chipkaartbedrijf Translink en Google laten zien dat woensdag, donderdag en vrijdag weinig is veranderd wat betreft drukte op de weg, in het ov en op kantoor.

Mark Rutte herhaalde tijdens de persconferentie dinsdag het advies om thuis te werken en scherpte dat met onmiddellijke ingang aan tot “werk minimaal de helft van je werktijd thuis”.

In de daaropvolgende werkdagen woensdag, donderdag en vrijdag zat de gemiddelde Nederlander zo’n 37 minuten per dag in de auto. Ten opzichte van de weken voor de herfstvakantie is dat geen duidelijke verandering. Dat is te zien in gegevens van DAT.Mobility uit het NVP, dat hiervoor de verplaatsingen van een panel van 10.000 mensen meet met een app.

Internetbedrijf Google houdt bij waar gebruikers van zijn kaartendienst Maps zich begeven en die gegevens wijzen dezelfde kant op. Mensen zijn na de persconferentie van vorige week niet minder naar kantoor gegaan.

Mensen gebruiken ov weer steeds vaker

Volgens Translink gebruikten mensen vorige week woensdag, donderdag en vrijdag samen gemiddeld 3,4 miljoen keer per dag hun ov-chipkaart om in te checken bij het openbaar vervoer. Een week eerder bedroeg het gemiddelde op die dagen 3,2 miljoen check-ins. Regio Zuid was toen nog met herfstvakantie. In de week van 11 oktober – de laatste voor de herfstvakantie – maakten mensen ongeveer evenveel gebruik van het ov als vorige week.

Nederlanders zijn het openbaar vervoer sinds half augustus steeds meer gaan gebruiken. Maar dat doen ze nog steeds minder dan in de periode voor de coronapandemie. Vergeleken met dezelfde periode in 2019 lag het aantal check-ins de laatste weken telkens ongeveer 30 procent lager.

LEES OOK: De Jonge: ‘Coronaregels zullen ook na februari nog nodig zijn’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Hoe blijft Nederland welvarend in de toekomst?

Den Haag heeft er een aantal enerverende economische weken op zitten. Eerst was daar groot nieuws vanuit Brussel: de Italiaanse mastodont Draghi spoorde ons aan om een enorme zak geld te investeren in de toekomst, anders vallen we in het niet bij het economische geweld in de VS en China.

En dichter bij huis waren daar natuurlijk koopkrachtplaatjes, mooie hoedjes en grote beloftes. Hoe ligt het land er economisch bij na Prinsjesdag?

Die vraag stelt Martijn de Greve aan:

  • Michiel Dijkman, directeur van het Utrecht Economic Board;
  • Ank Bijleveld, voorzitter van het Twente Board;
  • En Jean Dohmen, financieel journalist van het FD.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Podcast: Vervalste diamanten in omloop

Criminelen zijn gek op goud en diamanten. Een kleine hoeveelheid kan al een enorme waarde hebben, is gemakkelijk te verbergen en laat weinig sporen na.

Presentator Maaike Timmerman duikt in de schimmige wereld van fout goud en gestolen diamanten met onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel. Bij hen te gast zijn Hanco Zwaan van het Nederlands Edelsteen Laboratorium en Joost van Slobbe, directeur Nationale Samenwerking tegen Ondermijnende Criminaliteit.

Beluister de podcast hier!

Pak je regenkleding maar vast uit de kast, de herfst laat zich in volle glorie zien

Wie nog had gehoopt van een nazomer te kunnen genieten, komt bedrogen uit, voorlopig wordt het namelijk koud en behoorlijk nat.  Er zijn daarnaast zware…

Lees meer

Rabobank investeert extra miljard in middenhuurwoningen

Rabobank steekt een extra 1 miljard euro in het Woningfonds van dochterbedrijf BPD om meer woningen te kunnen bouwen. Met dit fonds willen de bank…

Lees meer

Onrust bij azc in Grave te groot, open dag afgelast

De open dag bij het asielzoekerscentrum in Grave, die komende zaterdag zou zijn, is op het laatste moment afgelast. Dat schrijft Omroep Brabant op basis…

Lees meer

Israël verwerpt voorstel voor bestand: strijd gaat verder

Israël heeft een internationaal voorstel verworpen voor een bestand van 21 dagen in het grensgebied met Libanon. “Er komt geen wapenstilstand in het noorden. We…

Lees meer

Nederlandse rol in ruimtevaart steeds marginaler door gebrek aan investeringen

De Europese ruimtevaartindustrie moet onafhankelijker worden. Daarvoor pleit ruimtevaarder André Kuipers in Sven op 1. “We beseffen dat we onze eigen boontjes moeten doppen als…

Lees meer

Laadpalen langs snelwegen verdwijnen wegens vernietigde vergunning: ‘Een blooper aan alle kanten’

De ene na de andere laadpaal langs de Nederlandse snelweg wordt uit de grond gehaald, omdat de tijdelijke vergunningen vernietigd zijn door de rechter. “Dit…

Lees meer