main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 7 november 2021 — 13:32

De nieuwe missie van André Kuipers: ‘Het is de positieve kijk en hoe we het kunnen doen’

André Kuipers maakte voor Omroep WNL de documentaire De nieuwe missie van André Kuipers. Bij WNL Op Zondag vertelt de astronaut over onze planeet die er slecht voorstaat en de vele initiatieven die hier iets aan proberen te doen. “Als je niets doet, wordt het nog slechter. Laten we kijken hoe wij in balans kunnen komen. Dat is in ons eigen belang.”

Kuipers gelooft heel erg in nieuwe technologieën, om dingen efficiënter, slimmer en schoner te doen. “Daar hebben wij heel veel van die bedrijven van gevonden.” Zo voer hij mee met het eerste en enige elektrische binnenvaartschip in Nederland dat bijna geen lawaai maakt. “En dat is waar dit programma over gaat. We gingen kijken naar allerlei bedrijven die gewoon winst willen maken maar dit ook nog op een slimme manier gaan doen. Het is de positieve kijk en hoe we het kunnen doen.”

Dat het niet goed gaat met de aarde ziet Kuipers ook wel, zoals hij zelf zegt, maar hij gaat dus uit van het positieve. “In de ruimtevaart kunnen we heel goed meten wat er allemaal aan de hand is wat betreft ontbossing, de stijgende zeespiegel en milieuvervuiling. Maar het is niet alleen het klimaat. Het is ook de lucht die je inademt, je wil schone lucht hebben, maar het gaat ook om veel andere dingen dan alleen de opwarming. Een heleboel bedrijven zijn ermee bezig om dingen slimmer te doen.”

‘Dit ziet er veelbelovend uit’

Een van de dingen is kweekvlees. “Een van de grote problemen op deze planeet is de vleesindustrie. Dat kost heel veel energie, veel water en ook methaanuitstoot. Op deze manier kan je het anders doen. Kweekvlees is al jaren geleden gemaakt en het wordt nu geperfectioneerd. Nu moet het grootschalig op de markt komen. En het is nog steeds vlees maar het is alleen niet van een koe. Het is van cellen van een koe en dan gekweekt. Maar het moet goed voelen en goed smaken anders verkoop je het niet. Maar dit ziet er veelbelovend uit.”

Dit kan ontzettend veel verschil maken, legt Kuipers uit. “In plaats van miljarden koeien die je nu op de wereld hebt rondlopen, kan je naar tienduizenden. Dierenwelzijn is ook een factor die speelt.” Ook acteur Leonardo DiCaprio heeft geld in het kweekvleesinitiatief gestoken.

‘Dit apparaat kan het alle twee’

Verder heeft de documentaire aandacht voor Oldenzaal waar een hele grote batterij wordt ontwikkeld om energie op te slaan. “De TU Delft is daarmee begonnen. Eigenlijk is het een batterij oude stijl uit de begintijd met nikkel en ijzer. Dat werkte niet zo goed als batterij maar het voordeel is dat ze het hebben weten te combineren. Als die batterij vol is kan je er waterstof en zuurstof mee maken. En waterstof is een opslagmedium. Dat is het hele mooie van deze battolyser, je hebt zowel een batterijfunctie maar je kan het ook opslaan. Dit apparaat kan het alle twee.”

Dat is een hele interessante ontwikkeling, aldus Kuipers. “De technische universiteiten in Nederland zijn hartstikke goed. Die komen met dit soort oplossingen en dat moet het opgeschaald worden. En dan zijn er allerlei bedrijven, zoals in Oldenzaal, die dat uit kunnen werken. Dat soort bedrijven hebben wij allemaal gezocht. Verschillende vormen van energie, voedselproductie en transport. Je kan het ook op een mooie, schone en nog steeds winstgevende manier doen.”

De nieuwe missie van André Kuipers is vrijdag 12 november te zien om 21.30 uur op NPO 1. Daarna is deze terug te kijken op NPO Start.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer

ASML wil in Nederland blijven, maar wat betekent dat voor de arbeidsmigratie?

Operatie Beethoven heeft zijn vruchten afgeworpen. Met een financieel pakket van 1,7 miljard euro weet het demissionaire kabinet tech-gigant ASML in Nederland te behouden. VVD-leider…

Lees meer

Paragnosten vertellen ouders vermiste Cheryl Morriën dat ze nog leeft: ‘Het kan valse hoop zijn’

Dit jaar is het 38 jaar geleden dat het IJmuidense meisje Cheryl Morriën op een zomerdag spoorloos verdween. De moeder van Cheryl, Nellie, is samen…

Lees meer

Nederland, witwasparadijs: meer dan 10 miljard euro wordt ieder jaar in ons land witgewassen

Maar liefst 13.000 bankmedewerkers hebben er een dagtaak aan om ‘verdachte transacties’ op te sporen en ondertussen heeft ook het Openbaar Ministerie (OM) de handen…

Lees meer