Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Gemeente gaat handhaven op coronapas: ‘Streng controleren’

Peter Visser

Een kopje koffie op het terras of je kind aanmoedigen in de sporthal is vanaf morgen niet meer mogelijk zonder het tonen van de coronapas. De uitbreiding daarvan is één van de nieuwe coronamaatregelen van het demissionaire kabinet. Burgemeester van Haarlemmermeer Marianne Schuurmans gaat streng handhaven, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

"Aan de ene kant ondersteunen we, maar we gaan ook strenger controleren", zegt Schuurmans. De gemeente Haarlemmermeer gaat werken met mystery guests en heeft volgens de burgemeester al "een aantal" dwangsommen opgelegd. "Omdat wij vinden dat het voor horecagelegenheden die zich wél aan de regels houden oneerlijk is als er andere zijn die zich er niet aan houden. Dat vind ik oneerlijke concurrentie."

Maar Schuurmans begrijpt dat de controle van de coronapas in de CoronaCheck-app voor ondernemers "heel lastig" is. Ze biedt daarom ook de helpende hand. "Alle gemeenten hebben geld ter beschikking gekregen van de minister, ook om de horeca te ondersteunen. Zeker horeca waar je agressiviteit kunt verwachten." Zij kunnen van het geld bijvoorbeeld een bewaker inhuren.

Volgens Schuurmans doen de problemen met het controleren van de coronapas zich tot nu vooral voor bij horecagelegenheden waar drank in de man is. "Bij restaurants gaat het over het algemeen goed. Je reserveert en weet dat je daar een code moet laten zien. Bijvoorbeeld in kroegen is het lastig. Dan zie je dat ondernemers het best heel spannend vinden om daar medewerkers voor neer te zetten."

Coronapas op meer plekken: 'Samen in groeien'

De horeca is inmiddels gewend aan de QR-code, maar voor bijvoorbeeld de sportvereniging is die nieuw. "Voor alles geldt dat we er samen in gaan groeien", zegt Schuurmans. "We moeten samen optrekken, maar er komt een moment waarop we zeggen dat iedereen het wel moet weten en dan gaan we handhaven."

Dat geldt volgens Schuurmans ook voor de mondkapjes. Die worden vanaf zaterdag weer verplicht in winkels, stations en in het hoger onderwijs. Ook bij contactberoepen, zoals kappers, keert het mondkapje terug. "We gaan mensen waarschuwen en ze erop attenderen en bewust maken. Dan komt er weer een moment waarop we zeggen: we gaan handhaven."

"Uiteindelijk doen we dit omdat we willen dat er een einde komt aan het aantal besmettingen en vooral aan het aantal mensen dat op de IC terechtkomt. Die belasting is echt te groot", zegt Schuurmans. "We hebben met elkaar een opdracht en dat betekent dat we uiteindelijk ook mensen die zich niet aan de regels houden gaan beboeten."

Marijnissen: dit is niet de weg

De uitbreiding van het coronatoegangsbewijs en de terugkeer van het mondkapje stuit op veel weerstand. Oppositiepartijen zijn kritisch en van de niet-essentiële detailhandel vindt 80 procent het belachelijk dat daar een mondkapje moet worden gedragen. "Die discussie ligt in Den Haag", zegt Schuurmans. "Op het moment dat de Tweede Kamer maatregelen aankondigt, moet ik ervoor zorgen dat ze worden uitgevoerd. Dat doe ik wel met een menselijke maat."

SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen begrijpt het standpunt van Schuurmans. "Maar wat wij zien met de coronapas is dat de lijn van het uitsluiten van een groep mensen en dwang, niet de weg is. Ook niet om die laatste groep zover te krijgen om zich te laten vaccineren. Misschien wel als we inzetten op informeren en overtuigen. Dat is in ieder geval meer de weg dan deze weg."

"Want het is de vraag hoe lang dit nog doorgaat en of we er ooit vanaf komen", gaat Marijnissen verder. "Dat zorgt voor wantrouwen. De gedachte was dat we 1 november van die pas af zouden zijn. Het ziet ernaar uit dat we hier komende winter en misschien nog wel langer aan vastzitten."

Marijnissen pleit voor betere voorlichting en "de wijk in". "Dan kun je de laatste groep nog overtuigen."

De coronapas geldt vanaf 6 november ook op buitenterrassen, in onder meer sportscholen, zwembaden, bij amateursport en muziekles. De pas wordt (na wetswijziging) ook verplicht op doorstroomlocaties als pretparken en dierentuinen. Mogelijk volgt over anderhalve week de niet-essentiële detailhandel. Ook werkgevers mogen mogelijk aan hun personeel gaan vragen of ze gevaccineerd zijn.

LEES OOK: Vaccinatieachterstand in migratiewijken: ‘Wantrouwen in overheid is groot’

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau